Farebná strava je zaujímavá nielen na pohľad. Farby majú osobitý význam aj pre naše telo. Najdôležitejším farbivom v zelenej strave je chlorofyl. Pomáha pri tvorbe červených krviniek, posilňuje imunitu a povzbudzuje látkovú výmenu. Červená, ktorá je farbou tepla (vhodná pri poruchách prekrvovania), zvyšuje výkonnosť. V červenom ovocí a zelenine je veľa karotenoidov, hlavne lykopenov, ktoré znižujú riziko rakoviny a arteriosklerózy. Fialová farba zase pôsobí ako všetky modré odtiene - uvoľňujúco. Fialové farbivo povzbudzuje krvotvorbu a spevňuje cievy. Čiernomodré fenoly (prirodzené antioxidanty) potláčajú jedy v tkanivách, neutralizujú rakovinotvorné látky.
Zelená pre osvieženie
Zelené potraviny pôsobia pozitívne na vysoký krvný tlak, upokojujú nervy a osviežujú telo: hlávkový šalát, uhorka, kapusta, zelená paprika, cuketa, brokolica, zelená fazuľa, limetka, hrách, zelerová vňať, artičoky, zelené hrozno. Bylinky a koreniny: mäta peperná, petržlen, estragón, cesnak, fenikel, oregano, kostival, žihľava.
Červená pre energiu
Červené potraviny vyženú únavu, uvoľnia adrenalín: rebarbora, maliny, čerešne, redkvičky, červené mäso.
Bylinky a koreniny: rozmarín, kayenské korenie, potočnica lekárska.
Fialová pre harmóniu
Fialové potraviny sú účinné pri psychických poruchách: baklažán, červená cibuľa, červená kapusta, čierne olivy, modré hrozno, černice, ostružiny.
Bylinky a koreniny: tymián, levanduľa, šalvia, majoránka, kozlík lekársky.