Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Rýchlo, chutne, zdravo a lacno s paradajkou

Rajčiak obyčajný
(Lycpersicon esculentum, Solánum lykopersicum)
V miernom podnebnom pásme je rajčiak obyčajný krovitá jednoročná rastlina. Celá rastlina je pokrytá chlpami, ktoré pri dotyku farbia. Kvitne žlto. Plody sú žlté alebo červené, rozličnej veľkosti a tvaru. Vnútri sú malé semienka. Názov rajčiakov „jabĺčka lásky“ nevznikol preto, že by patrili medzi afrodiziaká, ale vraj omylom pri prekladaní. Pôvodný latinský názov znel „mala cethopica“ čiže mrkvové jablko. Rajčiaky sa dlho považovali za jedovaté a pestovali sa len na okrasu. Dnešný názov „tomáto“ pochádza z mexického slova tomána, čo znamená rásť.
Rajčiaky pochádzajú z peruánskych Ánd, kde ich pestovali už Inkovia. Do Európy sa dostali spolu so zemiakmi okolo roku 1500. Je zaujímavé, že do Severnej Ameriky neprišli z južných oblastí, ale roku 1812 z Európy. Dnes sa pestujú takmer na celom svete.
Paradajky obsahujú lykopén – antyoxidant, ktorý povzbudzuje mozog, čistí krv, má upokojujúce účinky. Karotény priaznivo pôsobia na zažívanie a onkologické ochorenia. Obsahujú tiež vitamín A, tiamín (B1), riboflavín (B2), niacín (B3), piridoxín (B6), kyselinu listovú, kyselina pantoténová, vitamín C, vitamín E, biotín (vitamín H.)Prvky sodík (Na), draslík (K), vápnik (Ca), horčík (Mg), mangán (Mn), železo (Fe), meď (Cu), zinok (Zn), fosfor (P), síra (s) a iné.
Rajčiaky obsahujú pektín a sú zásadotvorné, ďalej flavonoidy, lignín, ktorý sa nachádza aj v mrkve a znižuje cholesterol.
Šťava z paradajok pomôže ráno nalačno po alkoholickom opojení.

Liečebné účinky
Rajčiaky zlepšujú činnosť obličiek a vylučovania moču. Rozpúšťajú nahromadené odpadové kyseliny, a preto sú vhodné pri dne a reumatizme. Pôsobia protiskleroticky, zlepšujú stav ciev a kapilár, liečia (spolu s pohánkou a čiernymi ríbezľami) hemoroidy, varixy a prasknuté kŕčové žily. Zlepšujú krvotvorbu, tvorbu hemoglobínu, zvyšujú imunitu. Majú antibiotický účinok, brzdia vývin mnohých plesní, ktoré sú pôvodcom chorôb. Pomáhajú pri vylučovaní žalúdočných štiav, zlepšujú trávenie, podporujú činnosti žalúdka a čriev, obsahujú málo vlákniny, dužina je jemná, má jemný preháňavý účinok, zlepšuje peristaltiku. Rajčiaky sú vhodné pri žltačkách a tukovej degenerácii pečene, pri zápaloch podžalúdkovej žľazy a pri poruchách látkovej výmeny a premeny. Sú veľmi prospešné pri chorobách srdca a obehovej sústavy. Rajčiaková šťava brzdí rast a množenie mikroorganizmov a baktérií, preto sa odporúča pri virózach a infekčných ochoreniach. Známe sú prípady úspešného použitia rajčiakovej šťavy pri vonkajšom liečení infikovaných rán a vredov. Rajčiaky chránia pred rakovinou pľúc. Rajčiaky sú veľmi bohaté na betakarotén, ktorý sa pokladá za najúčinnejší potravinársky protirakovinový prostriedok v zelenine. Vyznačujú sa však aj vysokou koncentráciou iného karotenoidu – lykopénu, čo znamená, že betakarotén nie je jediným prostriedkom chrániacim pred rakovinou v skupine karotenoidov. Toto veľmi široké terapeutické spektrum hovorí o tom, že rajčiaky sú veľmi užitočnou a vzácnou potravinou.


Úprava
Najúčinnejšie sú, ak ich konzumujeme v surovom stave, ale aj vhodne pripravené pretlaky sú príjemným spestrením jedálneho lístka po celý rok.
Paradajkový šalát
Paradajky nakrájame na kolieska a úhľadne poukladáme na tanier, pridáme nasekaný cesnak, mladú cibuľku, prípadne bazalku alebo rozmarínom (len jednu z nich). Pokvapkáme olivovým olejom, jemne posolíme a dozdobíme syrom alebo tvarohom.

Guľky v paradajkovej omáčke
1 syr tofu, 1 sójová saláma, 3 hrste namočených ovsených vločiek alebo uvarená ryža, strúhanka, hladká múka, 1 vajce (nemusí byť), soľ, tvrdý syr, kurkuma, paradajková šťava alebo pretlak, veľká dužinatá paprika, cibuľa, cukor, bobkový list, olej.
Na oleji udusíme cibuľu, pridáme na malé kocky pokrájanú papriku, kurkumu a za stáleho miešania podusíme, pridáme pretlak alebo paradajkovú šťavu, dolejeme vodou, ktorú dochutíme soľou, cukrom a pridáme bobkový list, povaríme. Guľky pripravíme tak, že postrúhame tofu, sójovú salámu, tvrdý syr, pridáme vločky alebo uvarenú ryžu, podľa potreby strúhanku, hladkú múku a soľ. Hmota na guľky nemôže byť riedka ani veľmi hustá. Každú guľku obalíme v hladkej múke a dáme variť do omáčky, pomiešame, aby sa guľky neprilepili na dno hrnca. Jedlo je hotové, keď guľky vyplávajú na povrch. Podávame s knedľou.

K tomuto obľúbenému jedlu mojej rodiny dobrú chuť želá Eva

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Päť chýb pri zateplení strechy
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  2. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. Úprava osobného motorového vozidla
  6. Important information for Brazilians living in Slovakia
  7. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  8. Vitajte v postapokalyptickom svete
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 24 970
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 998
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 792
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 526
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 841
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 746
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 472
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 368
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 156
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 143
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Tvorba rozpočtu mesta na rok 2021 je ohrozená, tvrdí primátor

Tvorba rozpočtu mesta Liptovský Mikuláš na rok 2021 je podľa primátora Jána Blcháča ohrozená.

Ján Blcháč.

Rozbehnutý Tatran pozastavila až pandémia

Po výborne rozbehnutej 10-zápasovej futbalovej bilancii bez prehry pre druholigový MFK Tatran Liptovský Mikuláš mu dočasnú stopku vystavila koronavírusová pandémia.

Je otázne či Tatran v tohto sezónnej jesennej časti ešte zažije ligovú atmosféru.

V mimoriadnych situáciách bude mesto spolupracovať s akadémiou

Mesto Liptovský Mikuláš bude v mimoriadnych situáciách spolupracovať s Akadémiou ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika.

Chladiarenské rúry sú už položené na svojom mieste

Rozsiahla rekonštrukcia ľadovej plochy bude čoskoro hotová.

Chladiarenské rúry sú už na svojom mieste.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?