Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Rýchlo, chutne, zdravo a lacno so sójovými výrobkami

Čo je tofu ?
Tofu je syr vyrobený zo sójového mlieka, ktoré sa získava zo sójových bôbov. V Ázii je tradičnou potravinou už dvetisíc rokov. Ľudia v Číne a v Japonsku používajú tofu ako základnú zložku svojej stravy, ktorá vysvetľuje ich aktívnu dlhovekosť. Tofu môžeme vyprážať, dusiť alebo konzumovať po dochutení (marinovaní) napríklad sójovou omáčkou, kečupom, horčicou, solčankou. Zo zdravotného hľadiska je cenný vysoký obsah ochranných látok, napríklad vápnik, železo, je zdrojom plnohodnotnej bielkoviny a neobsahuje cholesterol. Je to potravina s preventívnym a liečivým účinkom na mnohé choroby.
Znižuje riziko srdcových ochorení, vzniku cukrovky, osteoporózy, žlčových a obličkových kameňov, redukuje problémy pri menopauze, znižuje riziko rakovinových ochorení, najmä rakoviny prsných žliaz, prostaty a hrubého čreva.
Tofu môže byť pripravované v mnohých kombináciách a formách do jednoduchých minútiek až po zložité hlavné jedlá a dezerty.

Recepty
Opekané tofu
Tofu, 3 lyžice oleja, solčanka.
Tofu nakrájame na kocky, ochutíme solčankou, mierne opečieme na oleji. Podávame s dusenou zeleninou, opečenými zemiakmi. Ak pridáme opraženú cibuľu a cesnak, môžeme ho podávať k špagetám.

Zapekané zemiaky s tofu
1,5 kg zemiakov, 250 g tofu,
1 cibuľa, 2 lyžice oleja, morská soľ, solčanka, rasca, majorán.
Zemiaky nakrájame na kolieska a vložíme na olejom vymastený plech. Osolíme, posypeme solčankou, rascou a majoránkou a pridáme kolieska cibule. Tofu nakrájame na plátky, poukladáme na zemiaky, osolíme a zapečieme v rúre.

Tofu ako hamburger
1 údené tofu, 1 väčšia mrkva, 2 polievkové lyžice hladkej múky, olej, sójová omáčka, solčanka, majoránka.
Tofu postrúhame na jemnom strúhadle a pridáme jemne nastrúhanú mrkvu, koreniny a hladkú múku. Rukou zmiešame a tvarujeme okrúhle placky, ktoré opečieme na oleji. Podávame so zeleninou a celozrnným pečivom.

Ovocné tofu
1 jahodový kompót, 1 banán, 1 kocka bieleho tofu, 1 lyžica sušeného sójového mlieka, med.
V ovocnej šťave rozmixujeme ovocie, tofu, banán a sójové mlieko, med - máme dezert, ak dolejeme vodu budeme mať koktejl.

Tofu na smotane
2 balíčky bieleho tofu, 7-8 lyžíc sójovej omáčky, 1 konzerva (250 ml) šampiňónov, 1 veľká cibuľa, olej, 250 ml šľahačkovej smotany, lyžičku sušenej bazalky, 2 lyžice hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie
Tofu pokrájame na kocky, dáme do misky, polejeme sójovou omáčkou a necháme niekoľko hodín odležať (občas premiešame). Cibuľu ošúpeme, nadrobno pokrájame. Scedené šampiňóny tiež pokrájame. V rajnici zohrejeme asi dve lyžice oleja. Opražíme na ňom najprv cibuľu, potom tofu a po chvíli pridáme šampiňóny. Zmes premiešame, polejeme trochou vody, osolíme, okoreníme a pridáme bazalku. Rajnicu zakryjeme a zmes dusíme asi 10 minút. Potom ju zalejeme smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali múku a za stáleho miešania necháme chvíľu vrieť. Podávame s cestovinami alebo s ryžou.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 387
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 941
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 373
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 12 057
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 210
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 873
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 503
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 347
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 161
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 025
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Búrlivé oslavy po zisku titulu pokračovali aj v šatni.

V poslednom vydaní MY Liptovských novín v roku 2020 sme uverejnili rozsiahly článok o hokejových majstroch Slovenska v doraste, ktorými sa pred 20 rokmi stali mikulášski mladíci. Článok sme boli nútení rozdeliť na dve časti. Teraz vám prinášame jeho pokračovanie.

26. jan

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Testovanie v Bojniciach.

V Liptovskom Hrádku otestovali počas trojdňového (22. - 24. 1.) skríningového testovania na ochorenie COVID-19 dokopy 1857 ľudí.

26. jan
Ružomberok v oranžovom

Futbalisti MFK Ružomberok uplynulý týždeň odohrali ďalšie dve prípravné stretnutia, tiež s mužstvami II. ligy, a to s poradovým číslom dva a tri.

25. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

24 h

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

26. jan

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

24 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Už ste čítali?