Prečo sa nám vôbec žiada piť? Odpoveď nájdeme v zložení nášho tela. Trochu nadsadene môžeme povedať, že sme samá voda so štipkou inteligencie. Naše telo obsahuje 50 – 70% vody, telo dojčaťa až 75% vody.
Vo vode sa život zrodil, vo vode a prostredníctvom nej i pokračuje. Jej prirodzený kolobeh nás spája s našimi rastlinnými a živočíšnymi súputnikmi. Naša strava by mala harmonizovať s obsahom vody v našom tele. Strata tekutín v našom tele sa ohlási neodbytným smädom, poklesom výkonnosti a koncentrácie. Pri osempercentnej strate sa zastaví produkcia slín, pätnásťpercentná strata je už smrteľná. Bežná každodenná strata vody dospelého človeka predstavuje minimálne 2,5 litra, pri vyššom telesnom zaťažení a teplote môžeme dosiahnuť až šesť litrov za deň (močom 1,5 dýchaním 0,35 – 1,85 litra, potením 0,5 – 2 litre, stolicou 0,15 litra). Smädný signál nášho tela často falošne dešifrujeme ako nedostatok energie a poriadne sa najeme. Ak si však chceme udržať líniu i dobré zdravie, radšej sa najprv pred jedlom asi hodinu napime. Ak pijeme málo, v tele sa začnú hromadiť odpadové látky, vznikajú močové kamene a zápaly, môže dôjsť k poškodeniu pečene a mozgu. V lete nastáva prehriatie organizmu, najmä mozgu, lebo krv sa kvôli ochladeniu presúva do pokožky, a tak vznikne akútny nedostatok kyslíka v svaloch, obličkách, pečeni i mozgu.
Veľa zdravých, vysoko aktívnych ľudí vo veku i nad sto rokov konzumujú živú, väčšinou rastlinnú stravu s vysokým obsahom vody. Väčšina ovocia a zeleniny obsahuje 85 - 90% kvalitnej biologicky aktívnej, doslova živej vody, ktorá je podstatne hodnotnejšia než akákoľvek vodovodná či pramenitá voda. Preto celoročne, ale najmä v lete, je vhodne konzumovať šaláty z čerstvého ovocia, či zeleniny.
Aj piť treba vedieť
„Hrknúť“ do seba krígeľ piva alebo hoci aj najzdravšej šťavy, či krištáľovo čistej vody nie je pre náš organizmus žiadna výhra. Tekutina sa rýchlo vstrebe a nadmerne zriedi krv. Aby sa životodárna tekutina dostala opäť do fyziologického normálu, musia svoju činnosť zintenzívniť srdce, obličky a potné žľazy.
To znamená, energetickú stratu a ďalšiu únavu. Lepšie je piť častejšie, po malých dúškoch. Dobré je sladšie a škrobnaté šťavy chvíľu „omáľať“ v ústach, aby sa obohatili o tráviace enzýmy zo slín a boli tak ľahšie stráviteľné a využiteľné. Teplota nápoja by sa nemala líšiť od izbovej a telesnej teploty. Nápoj by nemal byť návykový a nemal by obsahovať nevhodné látky, ktoré telo musí okamžite vypudiť (farbiva, umelé sladidlá, konzervačné látky).
Najlepšie je naučiť sa piť čistú vodu, ktorú večer napustíme do krčaha, aby chlór z vody vyprchal, pridáme šťavu z citróna, grapefruitu alebo pomaranča. Možno neviete, že citrusy by sme mali pre vysoký obsah vitamínu C, ale najmä preto, že nás ochladzujú, konzumovať hlavne v lete. Grapefruit konzumujeme denne kus aj s dužinou, keď chceme schudnúť. Podrobnosti o tomto druhu ovocia niekedy nabudúce.
S mierou, nie veľmi často pijeme minerálne vody. Niektoré minerálne vody môžu v našom tele v obličkách, žlčníku vytvárať piesok alebo kamene. Radšej sa poradíme s lekárom. Ak máme hneď ráno veľmi nízky tlak a hrozí, že odpadneme napijeme sa čistej vody, ktorú sme si dali večer na nočný stolík, tlak sa zvýši.
Recepty
Vo vode mixujeme nakrájané ovocie, môže byť aj mrazené, kompótové, najlepšie „živé“ čerstvé sezónne ovocie.
Nakrájané jabĺčko, med, voda, citrónová šťava – zmixujeme, posypeme mletými orechami.
Ovocie, hrozienka, voda, sójové mlieko, jogurt, med, mletá škorica, ozdobíme lístkom medovky.
V zriedenom jogurte alebo zakysanke môžeme rozmixovať čerstvú uhorku, cesnak, kôpor.
Vo vode rozmixujeme mandle, pridáme banán, kokos, pomarančovú šťavu.
Výborný koktail
Zmixujeme jahody alebo marhule, 2 hrste ovsených vločiek, 1-2 lyžice medu, hrozienka, škoricu, podľa potreby vodu.
Autor: Na zdravie s chutným nápojom Eva