Opäť ako v predchádzajúcich rokoch sa s otváraním salašov v Liptove začali objavovať vo zvýšenom množstve hnačkové ochorenia, spôsobené mikróbom Campylobacter jejuni - tzv. kampylobakteriózy. Ten, kto toto ochorenie zažil na vlastnej koži, najlepšie vie o čom je reč. Ide o ochorenie prenosné zo zvierat na človeka, ktoré sa prejavuje veľmi nepríjemným klinickým obrazom. Choré zvieratá, najčastejšie hydina a v okrese Liptovský Mikuláš tiež vo veľkej miere ovce, sú zdrojom nákazy pre človeka. V prípade oviec sa tento zdroj uplatňuje prostredníctvom nepasterizovaného čerstvého ovčieho syra, ako faktora prenosu nákazy.
Napriek tomu, že veterinári zakázali predaj čerstvého ovčieho syra priamo na salašoch, nedarí sa každoročne zabrániť veľkým počtom ochorení u tých, ktorí aj napriek zákazu si čerstvý ovčí syr, ako deputát, do domácnosti nosia a častokrát ním hostia ďalších svojich známych. Búrlivé klinické príznaky: hnačky, niekedy aj s krvou, silné bolesti brucha, vracanie a teplota až do 40 stupňov Celzia postihnutých často privedú až na infekčné oddelenie.
Zrenie syra a jeho následná pasterizácia zbavuje syr týchto mikróbov. Aj preto sa napríklad v bryndzi a žinčici nenachádza. Čerstvý, nevyzretý syr, však býva pri chorom stáde veľmi často kontaminovaný kampylobakterom, a preto je veľmi rizikovou potravinou. Čerstvý syr síce príjemne „vŕzga“ pod zubami a je lahôdkou pre turistov, ktorí sa ním radi pohostia, ale následky ochorenia nenechajú na seba dlho čakať. Pretože ochorenie je sprevádzané vysokou teplotou, nie je takýto zážitok na dovolenke vôbec príjemný.
Bačovia a zamestnanci salašov, ktorí pravidelne konzumujú žinčicu a syr, majú už zmenené pH žalúdka a tiež pozmenenú mikroflóru v črevách vplyvom pravidelnej konzumácie ovčích produktov, hlavne žinčice, preto oni sami neochorejú. Nech ale táto skutočnosť nie je dôkazom toho, že čerstvý syr zo salaša, kde nikto nie je chorý, je zdravotne nezávadný. Ľudia by si mali túto lahôdku odpustiť a konzumácii čerstvého nepasterizovaného ovčieho syra, kupovaného priamo na salašoch, sa radšej vyhnúť.