Grapefruitovník (Citrus paradisi )
Je to citrusový strom s rozložitou až previsnutou korunou, silným kmeňom a robustnými vetvami. Mladé vetvy sú hladké a často mávajú dlhé tŕne. Listy sú veľké, kvety biele. Plody – grapefruity – rastú na vetvách jednotlivo aj v strapcoch. Sú guľovité, sladko horkastej chuti, ktorú spôsobuje glykozid naridín.
Grapefruitovník pochádza z juhovýchodnej Ázie. Dnes je jeho pestovanie rozšírené po celom svete v tropickom i subtropickom pásme, najviac na juhu USA. Používame z neho alebo šťava plodu.
Účinné látky a zloženie na 100g: voda, bielkoviny, tuky, sacharidy, vláknina, energia, vitamíny, karotény prepočítané na vitamín A, vitamín C, vitamín E, biotín, tiamín (B1), riboflavín (B2), pyridoxín (B6), kyselina pantoténová, prvky: sodík (Na), draslík (K), vápnik (Ca), horčík (Mg), železo (Fe), meď (Cu), zinok (Zn), fosfor (P), síra (S). Je zásadotvorný.
O liečebných účinkoch vieme veľmi málo. Grapefruit je skutočne veľmi podivuhodné ovocie a nemal by sa konzumovať iba výnimočne ako pochúťka, ale aspoň 2 - krát do týždňa. Grapefruity sú veľmi zdravé a obsahujú veľa vitamínu C, B1, a K. Vysoký obsah vitamínu C so zvláštnou väzbou pomáha v tele zadržiavať vápnik.
Vysoký obsah kyseliny citrónovej pôsobí antisepticky na tráviaci systém a močové cesty. Grapefruity zlepujú chuť do jedenia, látkovú premenu a krvný obeh.
Odporúčajú sa pri miernych ťažkostiach s kŕčovými žilami (aj s pohánkou) a zápaloch žíl. Riedia „hustú“ krv a výrazne zlepšujú stav dnovej a reumatickej artritídy. Sú súčasťou odtučňovacích diét, pretože ích konzumácia pomáha znižovať nadmernú hmotnosť.
Konzumácia dvoch grapefruitov denne môže znížiť cholesterol až o 20 % a výrazne upraviť vzťah medzi „dobrým“ a „zlým“ cholesterolom v prospech dobrého. Grapefruity veľmi priaznivo pôsobia pri chorobách srdca a ciev, najmä ateroskleróze a srdcovej angíne. Pravidelne požívanie grapefruitov dokonca odstraňuje sklerotický nános na vnútornej strane tepien a ciev.
Grapefruity pôsobia aj proti rakovine. Experti poukazujú na porovnávacie štatistiky, podľa ktorých ľudia, ktorí jedia často citrusové plody, majú nižší výskyt rakoviny. Niektorí sa domnievajú, že to spôsobuje účinok vitamínu C, ktorý ako antioxidant bráni karcinogénnemu účinku.
Grapefruity pomáhajú lymfe „sťahovať“ toxíny z tkanív, a tak čistiť organizmus človeka. Najviac prospešných látok obsahujú červené grapefruity. Grapefruity – najmä ích šťava – prechádzajú telom a viažu na seba ohromné množstvo kyseliny močovej a toxických látok, toxínov produkovaných baktériami, i splodiny metabolizmu. Ak chceme telo zbaviť všetkých nečistôt, odporúčame použiť takzvanú grapefruitovú kúru.
Grapefruity možno upravovať rozličným spôsobom, no najúčinnejšie a zdraviu prospešné sú v surovom stave.
Recept
Ovocný šalát s grapefruitmi
2 grapefruity, 4 polievkové lyžice slnečnicových semien, 2 polievkové lyžice sezamových semien.
Grapefruity olúpeme, pokrájame a zmiešame so semenami.
Šťavu z grapefruitu zriedenú s vodou pijeme ráno nalačno, tiež ju pridávame do šalátov miesto citrónovej šťavy. Ocot nepoužívame, iba ak jablčný.
V horúcom lete pripravíme nápoje z čerstvých citrusov (je málo známe, že citrusy ochladzujú, preto by sme ich mali konzumovať hlavne v lete, my to robíme presne naopak). Kúsky citrusových plodov necháme priamo v nápoji, alebo vo vode a podávame so špeciálnou vidličkou, aby sme ovocie mohli z pohára vybrať a zjesť.