Pomarančovník
Domovom pomarančovníka je južná Čína, severný Vietnam a severná India. Dnešný svetový trh je zásobovaný najmä zo Stredomoria, Floridy, Kalifornie a Austrálie. Pomaranče obsahujú vitamín P - citrín flavonoidy a organické kyseliny . Pomaranč je subtropická a tropická plodina, ktorá má za úlohu poskytovať živiny a ochladzovať organizmus. Je to teda osviežujúci plod. Žiaľ, u nás sa predáva zväčša v zime, keď sa ochladzovať nepotrebujeme, ale je cenným zdrojom vitamínu C, ako aj minerálnych látok. Pomaranče sú vhodné pre osoby s chorobami obličiek, dnou a reumatizmom. Odporúčajú sa pri srdcových chorobách, účinné sú pri infekčných a horúčkových ochoreniach.
Citrónovník pravý
(Citrus limon)
Domovom citrónovníka je východná India, pestuje sa v Taliansku, Španielsku, Portugalsku, južnej Afrike, Brazílii.
Je zásadotvorný a tiež dobrým zdrojom vitamínu C. S nedostatkom vitamínu C sú spojené rôzne choroby a problémy: zlé hojenie rán a kostí, praskanie vlásočníc s následným podkožným krvácaním, poškodenie kapilár ďasien s ich následným hnisaním. Výborným prostriedkom na zabezpečenie dennej dávky vitamínu C (100 mg) sú najmä šípky, všetky citrusové plody, kivi, čierne ríbezle, jahody, egreše, ananás. Citróny podporujú potenie, odvodnenie, majú sťahujúci účinok.
Na vonkajšie potieranie sa citrónová šťava osvedčuje pri slnečnom úpale. Vnútorné užívanie upokojuje štikútku. Citrónová šťava zmiešaná s medom a vodou slúži ako posilňujúci prostriedok. Citrusový pektín posilňuje zdravie a znižuje krvný cholesterol. Citróny spomaľujú starnutie a majú preventívny vplyv proti rakovine. Citrónová šťava čistí pečeň, a preto na ráno vypijeme pohár vody s citrónovou šťavou. Prispieva to nášmu zdraviu aj kráse.
Citróny je najlepšie konzumovať v surovom stave, šťavu pridávame do ovocných alebo zeleninových šalátov.
Recept
Ríbezľovo-jogurtová zmrzlina
Prísady 250 gramov červených alebo čiernych ríbezlí, sladidlo podľa chuti, 2 žĺtky, 50 gramov práškového cukru, 300 gramov jogurtu, 100 gramov sladkej smotany, ríbezľové vetvičky na ozdobenie.
Príprava Z ríbezlí odstránime vidličkou stopky. Rozšľaháme ich v mixéri, pretlačíme cez sito a osladíme. Žĺtky rozšľaháme s cukrom. Striedavo pridávame jogurt a ovocnú masu. Smotanu vyšľaháme a všetko zamiešame. Masu dáme zmraziť do mrazničky na 2 - 3 hodiny. Občas ju premiešame. Zmrzlinu podávame s ríbezľovými vetvičkami. Namiesto ríbezlí môžete použiť maliny alebo černice.
Ruská zmrzlina
3-4 tortové oblátky, 4 vajcia, 4 lyžice práškového cukru, 1 vanilínový cukor, štipka soli, 250 ml šľahačkovej smotany
Postup: Žĺtky s práškovým a vanilínovým cukrom vymiešame nad parou do penista. Z bielkov a štipky soli vymiešame tuhý sneh. Obdĺžnikovú formu alebo menší hlboký plech vyložíme oblátkami. Do vyšľahaných žĺtkov s cukrom postupne zľahka zapracujeme sneh a vyšľahanú šľahačku. Zmes rovnomerne roztierame do pripravenej formy (plechu). Vrch zakryjeme oblátkami a zmrzlinu dáme na 4 hodiny do mrazničky. Poznámka: Zmrzlinu môžeme ochutiť ovocím, pomarančom, citrónovou šťavou, lekvárom, kakaom, orieškami a podobne.