Uhorka (Cucumis sativus )
Uhorky sa pestujú na celom svete, dokonca vo vykurovaných skleníkoch za polárnym kruhom. Užívanou časťou sú celé plody.
Účinné látky
Voda (zjedením uhorky naše telo dostane pohár vody), bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, karotény, vitamíny A, tiamín (B1), riboflavín (B2), niacín (B3), pyridoxín (B6), kyselina listová, kyselina pantoténová, vitamín C, vitamín E, biotín (vitamín H), prvky, sodík (Na), draslík (K), vápnik (Ca), horčík (Mg), mangán (Mn), železo (Fe), meď (Cu), zinok (Zn), fosfor (P,) síra (S),
Liečebné účinky
Uhorky sú nielen chutnou zeleninou používanou do šalátov, na ozdobu tanierov a mís, ale aj veľmi liečivou zeleninou. Čistia krv od toxických látok.
Majú spomedzi zeleniny najväčší prebytok zásad nad kyselinotvornými látkami. Túto skutočnosť možno využiť na liečbu chorôb srdca a obličiek. Výrazne odvodňujú, sú močopudné, pomáhajú obličkám riediť kyseliny a vylučovať ich z tela von. Ak fungujú zle obličky, odráža sa to aj na funkcii srdca a vznikajú opuchy. Pravidelná konzumácia šalátových uhoriek zabraňuje vzniku obličkových kameňov, vzniknuté pomáha rozpúšťať, zlepšuje činnosť obličiek.
Keďže uhorky na ceste tráviacou rúrou viažu kyselinu močovú (podobne ako šťava z mrkvy, zeleru, zemiakov alebo kapusty), mali by byť častou súčasťou jedálneho lístka ľudí trpiacich zvýšenou kyslosťou moču, dnou, reumatickými chorobami, obličkovými kameňmi a všetkými poruchami, ktoré zapríčiňujú zvýšenú kyslosť moču. Pri prekyslení prejavujúcom sa záhou, bolesťami hlavy, pri vyrážkach na tvári, chrbte a rukách, pri zahlienení a podobne sa odporúča denne zjesť veľkú misu zeleninového šalátu, ktorého základom sú uhorky. Konzumácia uhoriek, ako aj ich prikladanie na pokožku (kolieska) výrazne zlepšuje kvalitu pleti, zjemňuje ju, zvláčňuje, čistí a robí ju hebkou. Zápchu odstraňuje nielen denná konzumácia jednej lyžice otrúb alebo strukoviny, ale aj šalát z uhoriek s citrónom, cibuľou a za studena lisovaným olejom. Pre svoj vysoký obsah draslíka je uhorková šťava prospešná pri znižovaní vysokého krvného tlaku.
Vysoký obsah kremíka v uhorke (podobne ako v prasličke, ktorá sa 25 minút varí) spomaľuje či zastavuje vypadávanie vlasov, pomáha pri chorobách vlasov, nechtov a pokožky. Uhorky sú výborné aj pre diabetikov, pretože sú dobrým zdrojom vitamínov a minerálov, ale uhorky je potrebné dobre požuť.
Uhorková šťava lieči zlý stav zubov a ďasien - vrátane hnisavého výtoku, ktorý je nepríjemný.
Uhorka je najúčinnejšia surová, skonzumovaná hneď po príprave, pretože sa rýchlo kazí.
Recepty
Studená uhorková polievka
Uhorky nastrúhame na strúhadle, posolíme, pridáme podľa chuti cesnak, nasekaný kôpor a zalejeme zákysankou alebo iným kyslomliečnym nápojom.
Studená polievka tarator
750 ml bieleho jogurtu, 500g šalátovej uhorky, 2 strúčky cesnaku, kôpor, olivový olej, 25 g vlašských orechov, 3 dl vody, soľ
Do veľkej misy nakrájame uhorky na malé kocky, pridáme najemno nakrájaný kôpor, pretlačený cesnak a všetko dobre premiešame. Na uhorky nalejeme olivový olej, pridáme biely jogurt, vodu, soľ. Polievku dobre premiešame a dáme do chladničky. Na tanieri posypeme orechami.
Uhorkový šalát s jogurtom
Nastrúhame uhorky, pridáme nakrájané paradajky, šťavu z citróna, pridáme soľ, kávovú lyžičku cukru alebo medu, horčicu a jeden biely jogurt. Dobre premiešame a necháme odležať v chladničke. Ak chceme šalát podávať ako ľahkú večeru, pridáme na kocky nakrájaný syr tofu a podávame s tmavým chlebom.
Autor: Dobrú chuť a pekné leto vám želá Eva