„Ako medzinárodný rozhodca som už prešiel množstvo svetových syrárskych výstav a súťaží. Ale pätnásť druhov pareníc, ako tu v Novoti, to som ešte nevidel nikde,“ povedal nám po porotcovskej ochutnávke novotských domácich syrových výrobkov niekdajší riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského, dnes už dôchodca Karol Helian. „Sú to všetko špeciality, ktoré by ste si v regióne mali uchovať a hlavne – veľmi ceniť. Pretože jedinečnosť a originalita je v Európe to, čo sa cení najviac. Je pravda, že takéto syry nevyhovujú európskym normám, pretože sa vyrábajú z nepasterizovaného mlieka. No môžu sa vyrábať ako regionálny domáci výrobok a sú vlastne aj pasterizované – aj keď až parením syra, ale predsa. A čo veľmi oceňujem, to je úžasná fantázia a vynaliezavosť gazdov a gazdiniek, ktoré dokážu takto originálne využiť prebytky mlieka a vykúzliť z neho fantastické veci!“
V sobotu 8. júla podvečer sa pri Agropenzióne PD Agrokovex v Novoti zišli hlavne miestni obyvatelia na originálnych letných slávnostiach: na nultom ročníku Novotskej hrudky. Išlo o prezentáciu domácich spracovateľov ovčieho a kravského mlieka a ich výrobkov. Ako nám povedal predseda družstva Jozef Kondela, pre tento druh podujatia sa rozhodli preto, aby ukázali na originalitu vlastných syrových výrobkov, ale súčasne aby rozšírili sortiment doma vyrábaných syrov. „Doma sa dá vyrábať viacero druhov syrov, nielen korbáčiky, nite, oštiepky a parenice,“ hovorí Jozef Kondela. „Ja som vyskúšal už aj ementál, ale aj plesnivý syr s naočkovanou modrou plesňou, ktorá je na trhu dostupná. A vyšlo mi to celkom dobre.“
Veľký úspech mala ochutnávka parených syrov, ale hlavne čerstvej bryndze a ovčieho syra – produktov miestneho družstva, ktoré chová stádo bahníc o 380-ich hlavách.
Marta Kocúrová denne nadojí od svojich dvoch kráv priemerne 15 litrov mlieka. „Podľa toho, či sú po otelení, či nie. Niekedy je to menej, niekedy aj 20 litrov.“ Návštevníci Novotskej hrudky si mohli popásť zrak na jej syrovej mise s údenými uzlíkmi, pareničkami, klasickými korbáčikmi i maxikorbáčmi. Mária a Kristína Račákové a Emília Kuchťáková vystavovali úžasné figúrky z pareného syra – jelene, kohúty, sliepočky, zajace. Výborne chutili maxikorbáče Kristíny Sochuľákovej, zaujímavosťou boli aj syrové taštičky – údené i neúdené – Eleny Poletovej či mix výrobkov Emílie Kyrczovej. Jediným vystavujúcim mužom bol dôchodca Albín Bystričan, v obci i v okolí známy výrobca oštiepkov: „To nie je robota pre ženy, výroba oštiepkov si žiada silnú chlapskú ruku,“ hovorí s úsmevom. Sám si vyrába aj formy na oštiepky, jelene, syrové jablká: „Každý dobrý gazda si dokáže v zime pripraviť všetko, čo mu od dreva treba. Údiť tiež nemožno hocičím, ak to preženiete s pilinami z ihličnatého dreva, oštiepky sú horké.“
Najchutnejšie parené výrobky vyberal skúsený Karol Helian. Laureátkami Novotskej hrudky sa napokon stali tri ženy: Kristína Račáková, Marta Kocúrová a Mária Brandýsová.