Broskyňa obyčajná (Persica vulgaris)
Historické a archeologické pramene hovoria, že vo voľnej prírode sa plné broskyne pred 5 tisíc rokmi objavili v čínskych provinciách. Slávu a obľubu si broskyne vyslúžili vďaka svojmu krásnemu vzhľadu a výbornej chuti. Ružové kvety sa stali symbolom lásky. Z Perzie sa dostali na Apeninský polostrov a Rimania ich volali perzské jablko. V 10. storočí sa ovocie dostalo cez kanál La Manche do Anglicka, kde ho šľachtením obohatili o nové odrody. Dnes sa pestuje v južnej Európe, Kalifornii a v subtropickom pásme.
Obsahujú vitamíny skupiny B, C, z prvkov draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok, kyselinu listovú.
Broskyne sú pre vysoký obsah karoténov výborným liekom na choroby kože, slizníc a očí, ktoré sú spôsobené nedostatkom vitamínu A. Šťava z broskýň je močopudná, a preto podporuje činnosť obličiek. To isté platí aj o čaji z mladých lístkov zo stromu (20 g sušených a 50 g čerstvých sa sparí v 1 l vriacej vody a 10 minút sa nechá vylúhovať. Pije sa teplý trikrát denne).
Krásne, dozreté broskyne sa jedia aj so šupou, pretože v nej sa nachádza najviac vitamínu A (karoténu). Dužina je ľahko stráviteľná a má výrazný zásadotvorný účinok. Pomáha aj pri stabilizácii srdcového rytmu, podporuje tvorbu krvi a pôsobí podporne pri liečení astmy a kašľa. Broskyňový olej lisovaný zo semien má podobné zloženie ako mandľový a používa sa do najdrahších kozmetických prípravkov a regenerátorov pleti.
Masky z jemnej dužiny vracajú plti sviežosť, jemnosť, pružnosť, napínajú pokožku a čistia póry. Šťavnaté ovocie môžeme zamraziť vo forme neochutenej drene.
Recept
Broskyňové osvieženie
Zrelú broskyňu nakrájame na malé kúsky, pridáme med a biely jogurt. Všetko dobre premiešame, vychladíme a ozdobíme sekanými orechami.
Broskyňové Tiramisu
Na plátky nakrájame broskyne a poukladáme ich na podnos. Na broskyne poukladáme piškóty navlhčené v ovocnom sirupe alebo džúse. Vymiešame tvaroh s cukrom a do tvarohu pridáme vyšľahanú šľahačku. Tvarohovo-šľahačkovú hmotu navrstvíme na piškóty. Jednotlivé vrstvy striedame a opakujeme, necháme vychladiť v chladničke. Pretože sa táto pochúťka nedá veľmi krájať, odporúčam pripraviť každú porciu na pekný malý tanierik a môžu prísť hostia. Ozdobíme lístkom medovky.