Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Rýchlo, chutne, zdravo a lacno s cuketami

Cuketa (Cucurbta pepo)

Patrí k drobnoplodej skupine špargľovitých tekvíc, ktorých plody používame skôr, ako dozrejú. Rastú podobne ako uhorky a vyzerajú ako veľké hruškovité uhorky s bielou masou a žltkastými semenami. Pravdepodobne pochádzajú z Mexika. Dnes sa pestujú najmä v Izraeli, Španielsku a Taliansku, v skleníkoch i v severnej Európe. Užívaná časť je celá dužina plodu.
Obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín C, z prvkov najmä draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo, mangán, meď.
Cuketa patrí medzi málo známu zeleninu, ale je to zázračná zelenina. Môžeme ju pripraviť na neuveriteľne veľa spôsobov. So zeleninou, s hubami, nakladať na kyslo, piecť z nej koláče, pripravovať šaláty. Výborne chutí plnená a opečená na prírodný spôsob. Môžeme ju mraziť aj zavárať. Jej zdravotné účinky oprávnene vzbudzujú zvýšený záujem pestovateľov. Vhodná je pri liečbe dny, reumatizme, pri chorobách obličiek a močového ústrojenstva. Mladé plody konzumujeme aj so šupkou. Dôkladne ich umyjeme a odstránime stopky. Pred použitím do šalátov ich pokrájame na kocky alebo na plátky. Menšie plody dusíme na oleji bez podlievania 4 – 6 minút, alebo varíme nad parou 5 - 8 minút. Väčšie plníme pikantnou zeleninovou alebo hubovou náplňou. Pečieme ich podľa veľkosti 20 - 35 minút vo vopred vyhriatej rúre. Upečené ochutíme rozotretým cesnakom a posekanou petržlenovou vňaťou. Pred úpravou cuketu trochu pokvapkáme citrónovou šťavou.

Recepty
Najchutnejšia cuketa

Mladú cuketu (aj so šupkou) pokrájame na 5 mm plátky, posolíme a necháme chvíľu postáť. Pripravíme si polohrubú múku, do ktorej obalíme plátky cukety, potom ich namáčame do rozšľahaného vajíčka a opäť do polohrubej múky a vypražíme z oboch strán. Podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.
Ak nemáme vajíčka, do múky pridáme solčanku, prípadne bylinky (oregáno, rozpučený cesnak). Múku premiešame a v takto ochutenej múke obaľujeme cukety, vypražíme v oleji a ihneď podávame.

Rýchla cuketa
Na malom množstve masla opražíme dosklovita cibuľu, na pásiky papriku, na kocky cuketu, posolíme, pridáme solčanku a krátko podusíme. Potom pridáme pokrájané paradajky, trochu čertovského kečupu, 1 - 2 kávové lyžičky cukru, kurkumu a podľa potreby mierne posolíme. Cuketa obsahuje veľa vody, a tak vznikne chutná omáčka. Podávame s cestovinou a na tanieri posypeme strúhaným syrom.
Nabudúce ďalšie obľúbené recepty s cuketou, baklažánom a patizónom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 660
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 439
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 12 573
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 408
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 268
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 767
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 877
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 786
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 690
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 909
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Liptáci proti Zvolenu opäť bez bodu

Hokejisti Zvolena zvíťazili v piatkovom zápase 31. kola Tipos extraligy na ľade Liptovského Mikuláša 3:1. Pripísali si tak šiesty triumf za sebou. Naopak, domáci Liptáci utrpeli piatu prehru v sérii.

Liptovský Mikuláš v bielo-červenom vyšiel na svojom domácom ľade proti Zvolenu naprázdno.

Kam na Liptove počas lockdownu

Nápady na výlety sme rozdelili podľa okresov.

V Liptovskej Sielnici horel karavan, bol v ňom človek

Profesionálnym hasičom z Liptovského Mikuláša pomáhali pri zásahu dobrovoľní hasiči z Liptovského Trnovca.

Ilustračné foto.

Najlepším futbalistom sa stal Kokavec z Palúdzky

Hovorili sme s víťazom ankety o najlepšieho hráča LFZ Petrom Kokavcom. Jeho obdivuhodná oddanosť Palúdzkym farbám pretrváva, ak nerátame len s krátkym odskočením do Tatrana.

Peter Kokavec v červenom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Polícia sa k sankciám za porušenie lockdownu v Nitre nevyjadruje

Kto nemá potrebné doklady, otočia ho a nevpustia do mesta.

Majiteľ pohrebníctva: Nárast úmrtí je taký veľký, aký si za 20 rokov praxe nepamätám

Ivan Fontáni, majiteľ pohrebných služieb Silencia v Martine potvrdil, že úmrtnosť za november a december vzrástla oproti minulému roku o 70%. Nie všetci sú však „covidoví zosnulí“. Chladiace boxy si musia prenajímať v okolitých obciach.

Už ste čítali?