Prešli ste sa v poslednom čase po ulici Polhora či Mostová v Ružomberku, pohybovali ste sa v blízkosti liptovskomikulášskych hypermarketov či liptovskohrádockej autobusovej a vlakovej stanici? Určite ste stretli ľudí zahľadených na vlastné ruky, vlastne na kornútky plné mrazivého krému v nich. Pri pohľade naň môžete podľa jeho farby odhadovať, akú zmrzlinu si okoloidúci kúpil. Biela je citrónová, krémová môže byť karamelová, červená jahodová... Akú farbu však má zmrzlina z bazalky, zeleru či uhoriek? Hoci nevieme, ako idú tieto druhy na odbyt, aj taká je ponuka jedného ružomberského stánku so zmrzlinou.
Nemyslite si však, že ide o vrchol zmrzlinárskej kurióznosti. Tá sa nachádza až v meste Cary v americkom štáte Severná Karolína. Tam totiž ponúkajú štipľavú zmrzlinu s názvom Cold Sweat (Studený pot). Majiteľ cukrárne ňou chcel ulahodiť svojim hispánskym zákazníkom. Zmrzlina vraj páli natoľko, že zákazníci musia pred jej konzumáciou podpísať čestné vyhlásenie, že sami ponesú prípadné zdravotné následky a nebudú sa domáhať finančného odškodnenia. Vraj podobnú chili zmrzlinu bežne ponúkajú už poriadne dlho aj v Mexiku. V tejto juhoamerickej krajine zaujala aj zmrzlina s príchuťou kari či syru.
A keď už sme si obuli cestovateľské topánky hľadajúce zmrzlinové kuriozity, nazrime aj do histórie vzniku tejto lahodnej a chladivej pochúťky. Zmrzlinu poznali už starí Indovia, Peržania, faraóni v starom Egypte. Na európske dvory sa táto mrazivá delikatesa dostala vďaka veľkému talianskemu cestovateľovi Marcovi Polovi (1254 – 1324). Zmrzlina je jednou z mála sladkostí, ktoré odporúčajú aj lekári. Je zdravá, výživná, obsahuje mlieko, vitamíny, minerálne soli. Jesť zmrzlinu sa odporúča pri zápale hrdla a ústnej dutiny, pri ťažkostiach s prehĺtaním, pri stavoch oslabenia organizmu a pri nechutenstve.
Avokádo, zelené jablká, biele hrozno, lesný med, kivi, limety a zelené hrušky, ktoré v zmrzline môžete nájsť, znižujú riziko niektorých typov onkologických ochorení, pomáhajú udržovať zdravé kosti, zuby a zrak. Banány, žlté hrušky, ďatle, nektárinky a broskyne tiež znižujú riziko niektorých typov onkologických ochorení, pomáhajú srdcu a slúžia aj ako prevencia vysokého cholesterolu.
Veľmi obľúbenou príchuťou je vanilka, ktorú pôvodné mexické obyvateľstvo už pred príchodom dobyvateľov využívalo ako prísadu do nápojov z kakaových bôbov a do čokoládových placiek. Starí Aztékovia verili, že vanilka posilňuje srdce, odstraňuje únavu, zaháňa strach a vôbec dodáva silu a zdravie. Vanilka podporuje miešanie žalúdočných štiav, čím zlepšuje trávenie. Čokoláda zasa obsahuje chemické látky zvané flavonoidy, ktoré môžu mať ochranný efekt pre srdce, pretože spomaľujú vznik cholesterolu. Okrem toho je nepopierateľným zdrojom energie.
Takže, dobrú chuť. Lížte v horúcich dňoch dobrotu, ktorá aj lieči. A nezabúdajte, že zmrzlina môže mať všakovakú chuť, treba si len správne vybrať.