Liptov – V polovici augusta sa v Liptove naplno rozbehla hubárska sezóna. V horách konečne rastú huby, odborníci ale tvrdia, že z tohto pohľadu by mohol byť vydarený aj september.
V L. Mikuláši je až do konca októbra každý pondelok od 14.00 do 16.00 h otvorená hubárska poradňa v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPaJ) na Ulici 1. mája. „Sezóna sa v týchto dňoch len rozbieha, počas poradne nás navštívia priemerne dvaja až traja ľudia,“ povedala Kristína Urbanová, botanička SMOPaJ v L. Mikuláši. Hubárom doteraz vadilo veľké sucho, s príchodom dažďa sa situácia začala zlepšovať. „Medzi vychytené hubárske lokality v Liptove patrí Podbanské, Žiarska, Jánska, či Račkova dolina. To sú oblasti, ktoré aj monitorujeme. Každá z týchto lokalít je špecifická, návštevníci napríklad z južného Slovenska nemusia poznať napríklad hríb červený. Ten vyzerá veľmi pekne, ľudí láka, no je horký a nejedlý,“ vysvetlila K. Urbanová.
Tento rok sa zatiaľ hubami nikto neotrávil. „Bojím sa však, že je to kvôli slabej sezóne, ktorá bola do týchto dní. Ak si človek nie je istý, aké huby má v košíku, je lepšie, ak nás navštívi. Ako hovoria skúsení hubári, niektoré huby sú jedlé len raz.“ Príznaky otravy hubami majú dve kategórie. Dve hodiny po zjedení má človek kŕče, nadmerne sa potí – to je však ten lepší prípad. „Otrava ide z tela von, ktoré sa samo zbavuje škodlivých látok. Pri ťažkých otravách sa príznaky objavia až po dvoch dňoch. Otrava je v krvnom obehu a človeku hrozia vážne zdravotné problémy, napríklad poškodenie pečenie. Navyše, hubár si môže smrteľnú hubu „vyrobiť“ i sám, napríklad uskladnením v igelitovej taške či v aute, kedy môže dôjsť k zapareniu.“
V každom prípade netreba zabúdať na to, že huby patria do košíka. Malé deti a starší ľudia by huby nemali jesť najmä večer, sú totiž ťažké na žalúdok.
Autor: -miš-