„Človek je silnejší ako kôň i keď kôň vyzerá, že je silnejší ako človek,“ povedal odborník na včelárstvo, včelie produkty a apiterapiu (liečenie včelími produktami) Jozef Čižmárik z Katedry farmaceutickej chémie Univerzity Komenského v Bratislave, ktorý navštívil Liptov v rámci Včelárskej nedele v Pribyline a MY sme boli pri tom. Vetu dokončil: „Kôň pri dvesto až dvestopäťdesiatich žihadlách úplne skolabuje a človek prežil dávku aj štyristo žihadiel.“ (Poznámka autorky: My sme písali o Michalovi Mačičkovi z Liptovského Hrádku, ktorému „darovali“ včely šesťsto žihadiel a v zdraví ich prežil.) S Jozefom Čižmárikom sme sa rozprávali o včelách a ich produktoch. Zablúdili sme i do jeho osobného života, kde sa priznal, že má osobnú skúsenosť s onkologickým ochorením a zauvažoval, či včelie prodkuty môžu pomôcť pri liečbe rakoviny.
„To by bolo veľmi ideálne a aj ja by som si pred štyrmi rokmi nádor vyliečil. Zatiaľ výskum priniesol také výsledky, že ani jeden zo včelích produktov nemá protirakovinový účinok. Dokonca pri včelej materskej kašičke je užívanie u človeka, ktorý má podozrenie na onkologické ochorenie, kontraindikované, pretože podporuje rast nádoru. Roky sme si však mysleli, že brzdí, ale riziko je veľké. Zatiaľ veda nie je tak ďaleko, aby vo včelích produktoch našla pozitívne liečivo na onkologické problémy. Nie je vylúčené, že v nich nejaká látka je. Verím, že veda objaví také látky, ktoré budú predlohou, že z prírody si môžeme zobrať nejaký model či vzor, a aj vo včelích produktoch bude látka, ktorá bude mať vplyv na nádory. Ale samotný napríklad repkový med ani jeden nádor nevyliečil. Druhov rakovinových nádorov je veľa. Keďže som mal onkologické problémy, špeciálne som sa týmto zaoberal, a nenašiel som žiadnu pozitívnu správu, žeby sa včelí produkt využíval proti rakovine. O propolise bolo tiež napísané, že zastavuje rast niektorých nádorov, no to je slabé. Ale med, včelia kašička a propolis napríklad podporujú imunitný systém človeka a veľmi pomáhajú pri rekonvalescencii.“ Aj pohľady na včelie produkty sa menia s vývojom a s poznávaním ich zloženia. Podľa slov J. Čižmárika napríklad kedysi stará literatúra odporúčala používať med pri všetkých druhoch cukrovky. V súčasnosti ale stravovací systém v strednej Európe je tak bohatý na cukry, že u cukrovkára by med zvyšoval hladinu cukru v krvi, a preto by ho diabetik nemal používať. Je zbytočne vnášať do organizmu ďalší cukor.
Prečo po jednom pichnutí včely prichádzajú pichať ďalšie
K včelím produktom radia včelári med, vosk, propolis, materskú kašičku a včelí jed, pre nevčelárov sú určite zaujímavé informácie o ich praktickom využití a o hrozbe, ktorá prichádza po pichnutí jednou včelou. „Keď by sme mali možnosť pozorovať, ako včela ide pichnúť žihadlo, videli by sme, ako ho vysunie, a vyjde prvá mikrokvapôčka,“ začal rozprávanie o včeľom jede J. Čižmárik. „Tá sa typickým zápachom rýchlo šíri do okolia a tento zápach je alarmujúcim fermónom včely medonostnej. Toto keď zistí ďalšia včela, nalietava na miesto, kde pichla prvá včela. Preto, keď vás napadne jedna a neujdete z miesta, ostatné včely cieľavedome nalietavajú na vás. Vlastne včela, ktorá pichla a musela investovať žihadlo, naviguje ostatné včely, ktoré vás napádajú. Včelí jed je najkomplikovanejším produktom včely, lebo jeho polypeptidy sú veľmi zložité. Dve zložky v nich sú neurotoxické látky. Keď sa dostanú do blízkosti nervu, paralizujú jeho činnosť. To sa stáva po takom stodvadsiatom žihadle, človek úplne skolabuje a nervový systém vypovedá poslušnosť. Tretí polypeptid keď sa dostane k erytrocytom, erytrocyt roztrhne, obsah erytrocytu sa vyklopí do organizmu, a preto u starého včelára je dokázaný úžasný rozpad červených krviniek. Tým, že sa rozpadajú, upadá človek do minikyslíkovej kómy – chýba mu kyslík a s tým je spojený aj pokles krvného tlaku. Potom treba podať rýchlo aspoň čiernu kávu.“
Včelí jed rozpúšťa kryštáliky kyseliny močovej v ľudskom tele
„Včelí jed pri zanášaní do ľudského organizmu je schopný rozpúšťať kryštáliky kyseliny močovej, ktoré sa utvárajú ako reumatické ochorenie, usadia sa medzi šľachmi a sval bolí, niekdy pichá, vŕzga. Keď sa včelí jed aplikuje priamo, je schopný reumu vyriešiť. Systém využitia jedu je jednoduchý – vysušený včelí jed sa zmieša napríklad s kryštálikmi kyseliny kremičitej, ktoré rozrušia pri aplikácii kožu a vtedy je včelí jed schopný dostať sa cez kožu do krvného riečišťa. Pri aplikovaní na zdravú kožu sa nedostane do organizmu, a preto včela musí jed pichnúť, aby sa dostal do ľudského tela.
Včelí peľ – básnicky nazvaný včelí chlieb preto, lebo zo všetkých včelích produktov obsahuje najväčšie množstvo bielkovín, obrovské množstvo vitamínov, obrovské množstvo stopových prvkov, ale aj špecifické antibiotické látky, ktoré majú vynikajúce účinky v začínajúcej fáze problémov s prostatou u mužov po päťdesiatke. Zatiaľ sa však vedcom nepodarilo dokázať, ktoré antibiotiku vo včeľom pele je. Tých antibiotík je tam veľmi veľa a podľa prepočtov, ktoré vedci robili, je tam viac neznámych látok ako známych. V praxi včelí peľ využívame najmä na rýchle dodávanie energie u rekonvalescentov a u športovcov. Bielkovinová časť peľu sa totiž veľmi rýchlo absorbuje a dodáva energiu. Peľ sa používa aj v kombinácii s medom, v minikoncentrácii v potravinárskom priemysle, vo väčšej koncentrácii v medicíne a hodne v kozmetike, kde sa používa všetko okrem včelieho jedu, ktorý ešte kozmetika neobjavila, lebo sa bojí toxických účinkov.“
Ekonomická dostupnosť včelích produktov ako liečiv
„Je dobré, že sa ľudstvo zaujíma o včelie produkty. Tie sú jednak fascinujúce pre vedeckého pracovníka tým, čo včelí produkt obsahuje. Ešte sú fascinujúcejšie, keď zistíte, čo dokážu v organizme urobiť. Nemáme na tomto svete nejakú látku, ktorá by nemala biologický efekt. Je len otázkou nedokonalosti ľudského poznania, že sme ešte všetko neobjavili a nepopísali. Azda bude niekedy ľudstvo v takej fáze, že popíše všetkých dvadsaťosem miliónov zlúčenín, ktoré dnes existuje. Výhodou včelích produktov je ich ekonomická dostupnosť. Keď si uvedomíme, aká náročná je cesta chemicky vyrábaných liečiv, potom napríklad propolis je omnoho lacnejší a dokonca menej toxický ako iný syntetický liek. Ak nám príroda dáva možnosť využiť včelie produkty, bola by od človeka veľká ignorácia, ak by ich nevyužil.“
Autor: DagmaRA