Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Živá a mŕtva bryndza

Slovensko má normu, volá sa Chránené označenie pôvodu pre výrobok Slovenská bryndza, ktorá umožňuje vyrábať bryndzu zo surového nepasterizovaného ovčieho mlieka. Tradičná slovenská bryndza sa nevyrába nikde inde na svete a vďaka svojmu jedinečnému zloženiu jej odborníci dali prívlastok prírodná bomba. Názov slovenská bryndza môže mať iba bryndza, ktorá je vyrobená z nepasterizovaného ovčieho mlieka, ostatné druhy bryndze, ktoré sú tepelne ošetrené, nemôžu mať prívlastok slovenská. Na Slovensku existujú podľa riaditeľa Cechu bryndziarov v Ružomberku Petra Lajdu, riaditeľa Bryndziarne Peter Makovický, tri druhy bryndze (bez ohľadu na to, či je, alebo nie je použitá pasterizácia ovčieho mlieka): ovčia, zmesná letná a zmesná zimná. „Ovčia musí obsahovať 100 percent syra vyrobeného z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Zmesná letná aj zimná musí obsahovať minimálne 50 percent syra vyrobeného z nepasterizovaného ovčieho mlieka, zvyšok je syr vyrobený z kravského pasterizovaného mlieka. Keď je v bryndzi menej ovčiny ako 50 percent, nesmie sa už volať bryndza, ale napríklad bryndzová nátierka, aj tá však musí mať minimálne 25 percent ovčiny. Ročne sa na Slovensku vyrobí asi 4-tisíc ton bryndze, asi tretina z toho ide na export prevažne do Maďarska a Českej republiky. Tradičná slovenská bryndza sa vyrába iba v bryndziarňach v Tisovci, Turčianskych Tepliciach, Ružomberku a malé množstvo v Kluknave na východnom Slovensku. Makovického bryndziareň dováža ovčí syr priamo zo salašov a robia sa z neho všetky tri druhy Slovenskej bryndze, ročne asi sto až dvesto ton. Väčšinou ju dodávame na domáci trh, ale aj do Česka a Maďarska. Bryndza sa vyrába aj v Rumunsku, Poľsku, na Ukrajine a inde, ale technologický postup je odlišný a má aj odlišné vlastnosti,“ povedal Peter Lajda. Dodal, že na trhu je aj termizovaná bryndza, ktorá sa vyrába tak, že už hotová bryndza, vyrobená buď z pasterizovanej, alebo nepasterizovanej zložky ovčieho mlieka, sa ešte dodatočne tepelne ošetrí krátkodobím ohriatím a následným ochladením v špeciálnom zariadení. Takýto výrobok má však s pravou tradičnou veľmi málo spoločného. „Je to mŕtvy produkt, neobsahuje žiadne živé mliečne baktérie. Je iba obyčajným syrom, chuťovo imitujúcim slovenskú bryndzu,“ tvrdí profesor Libor Ebringer.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 785
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 148
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 780
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 727
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 239
  6. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 735
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 10 075
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 104
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 079
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 975
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Rozbehnutý Tatran pozastavila až pandémia

Po výborne rozbehnutej 10-zápasovej futbalovej bilancii bez prehry pre druholigový MFK Tatran Liptovský Mikuláš mu dočasnú stopku vystavila koronavírusová pandémia.

Je otázne či Tatran v tohto sezónnej jesennej časti ešte zažije ligovú atmosféru.

V mimoriadnych situáciách bude mesto spolupracovať s akadémiou

Mesto Liptovský Mikuláš bude v mimoriadnych situáciách spolupracovať s Akadémiou ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika.

Chladiarenské rúry sú už položené na svojom mieste

Rozsiahla rekonštrukcia ľadovej plochy bude čoskoro hotová.

Chladiarenské rúry sú už na svojom mieste.

GRAFY: Ako sa vyvíja pandémia na Liptove

Rekordný prírastok zaznamenal v nedeľu okres Ružomberok.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?