Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Živá a mŕtva bryndza

Slovensko má normu, volá sa Chránené označenie pôvodu pre výrobok Slovenská bryndza, ktorá umožňuje vyrábať bryndzu zo surového nepasterizovaného ovčieho mlieka. Tradičná slovenská bryndza sa nevyrába nikde inde na svete a vďaka svojmu jedinečnému zloženiu jej odborníci dali prívlastok prírodná bomba. Názov slovenská bryndza môže mať iba bryndza, ktorá je vyrobená z nepasterizovaného ovčieho mlieka, ostatné druhy bryndze, ktoré sú tepelne ošetrené, nemôžu mať prívlastok slovenská. Na Slovensku existujú podľa riaditeľa Cechu bryndziarov v Ružomberku Petra Lajdu, riaditeľa Bryndziarne Peter Makovický, tri druhy bryndze (bez ohľadu na to, či je, alebo nie je použitá pasterizácia ovčieho mlieka): ovčia, zmesná letná a zmesná zimná. „Ovčia musí obsahovať 100 percent syra vyrobeného z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Zmesná letná aj zimná musí obsahovať minimálne 50 percent syra vyrobeného z nepasterizovaného ovčieho mlieka, zvyšok je syr vyrobený z kravského pasterizovaného mlieka. Keď je v bryndzi menej ovčiny ako 50 percent, nesmie sa už volať bryndza, ale napríklad bryndzová nátierka, aj tá však musí mať minimálne 25 percent ovčiny. Ročne sa na Slovensku vyrobí asi 4-tisíc ton bryndze, asi tretina z toho ide na export prevažne do Maďarska a Českej republiky. Tradičná slovenská bryndza sa vyrába iba v bryndziarňach v Tisovci, Turčianskych Tepliciach, Ružomberku a malé množstvo v Kluknave na východnom Slovensku. Makovického bryndziareň dováža ovčí syr priamo zo salašov a robia sa z neho všetky tri druhy Slovenskej bryndze, ročne asi sto až dvesto ton. Väčšinou ju dodávame na domáci trh, ale aj do Česka a Maďarska. Bryndza sa vyrába aj v Rumunsku, Poľsku, na Ukrajine a inde, ale technologický postup je odlišný a má aj odlišné vlastnosti,“ povedal Peter Lajda. Dodal, že na trhu je aj termizovaná bryndza, ktorá sa vyrába tak, že už hotová bryndza, vyrobená buď z pasterizovanej, alebo nepasterizovanej zložky ovčieho mlieka, sa ešte dodatočne tepelne ošetrí krátkodobím ohriatím a následným ochladením v špeciálnom zariadení. Takýto výrobok má však s pravou tradičnou veľmi málo spoločného. „Je to mŕtvy produkt, neobsahuje žiadne živé mliečne baktérie. Je iba obyčajným syrom, chuťovo imitujúcim slovenskú bryndzu,“ tvrdí profesor Libor Ebringer.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 903
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 047
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 259
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 614
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 404
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 6 553
  7. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 348
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 338
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 227
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 175
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

V noci udrú silné mrazy

Meteorológovia vydali pre severné Slovensko výstrahy.

V černovskom chotári zachraňujú studničky starých otcov

V Černovskom chotári mali vyše dvadsať studničiek, miestni dobrovoľníci sa pustili do ich obnovy. A darí sa im to, studničky sú nielen funkčné, ale naozaj pôsobivé.

Studničku obnovili nadšenci z turistického oddielu a Valent Janči, ktorý ju namaľoval.

Liptáci proti Zvolenu opäť bez bodu

Hokejisti Zvolena zvíťazili v piatkovom zápase 31. kola Tipos extraligy na ľade Liptovského Mikuláša 3:1. Pripísali si tak šiesty triumf za sebou. Naopak, domáci Liptáci utrpeli piatu prehru v sérii.

Liptovský Mikuláš v bielo-červenom vyšiel na svojom domácom ľade proti Zvolenu naprázdno.

Kam na Liptove počas lockdownu

Nápady na výlety sme rozdelili podľa okresov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

Už ste čítali?