Utorok, 27. júl, 2021 | Meniny má BoženaKrížovkyKrížovky

Živá a mŕtva bryndza

Slovensko má normu, volá sa Chránené označenie pôvodu pre výrobok Slovenská bryndza, ktorá umožňuje vyrábať bryndzu zo surového nepasterizovaného ovčieho mlieka. Tradičná slovenská bryndza sa nevyrába nikde inde na svete a vďaka svojmu jedinečnému zloženiu jej odborníci dali prívlastok prírodná bomba. Názov slovenská bryndza môže mať iba bryndza, ktorá je vyrobená z nepasterizovaného ovčieho mlieka, ostatné druhy bryndze, ktoré sú tepelne ošetrené, nemôžu mať prívlastok slovenská. Na Slovensku existujú podľa riaditeľa Cechu bryndziarov v Ružomberku Petra Lajdu, riaditeľa Bryndziarne Peter Makovický, tri druhy bryndze (bez ohľadu na to, či je, alebo nie je použitá pasterizácia ovčieho mlieka): ovčia, zmesná letná a zmesná zimná. „Ovčia musí obsahovať 100 percent syra vyrobeného z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Zmesná letná aj zimná musí obsahovať minimálne 50 percent syra vyrobeného z nepasterizovaného ovčieho mlieka, zvyšok je syr vyrobený z kravského pasterizovaného mlieka. Keď je v bryndzi menej ovčiny ako 50 percent, nesmie sa už volať bryndza, ale napríklad bryndzová nátierka, aj tá však musí mať minimálne 25 percent ovčiny. Ročne sa na Slovensku vyrobí asi 4-tisíc ton bryndze, asi tretina z toho ide na export prevažne do Maďarska a Českej republiky. Tradičná slovenská bryndza sa vyrába iba v bryndziarňach v Tisovci, Turčianskych Tepliciach, Ružomberku a malé množstvo v Kluknave na východnom Slovensku. Makovického bryndziareň dováža ovčí syr priamo zo salašov a robia sa z neho všetky tri druhy Slovenskej bryndze, ročne asi sto až dvesto ton. Väčšinou ju dodávame na domáci trh, ale aj do Česka a Maďarska. Bryndza sa vyrába aj v Rumunsku, Poľsku, na Ukrajine a inde, ale technologický postup je odlišný a má aj odlišné vlastnosti,“ povedal Peter Lajda. Dodal, že na trhu je aj termizovaná bryndza, ktorá sa vyrába tak, že už hotová bryndza, vyrobená buď z pasterizovanej, alebo nepasterizovanej zložky ovčieho mlieka, sa ešte dodatočne tepelne ošetrí krátkodobím ohriatím a následným ochladením v špeciálnom zariadení. Takýto výrobok má však s pravou tradičnou veľmi málo spoločného. „Je to mŕtvy produkt, neobsahuje žiadne živé mliečne baktérie. Je iba obyčajným syrom, chuťovo imitujúcim slovenskú bryndzu,“ tvrdí profesor Libor Ebringer.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  2. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  3. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  4. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  2. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 631
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 760
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 5 629
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 336
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 278
  6. Od Česka až po Jadran 3 915
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 137
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 114
  9. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 2 380
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 151
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Letná škola (ilustračné foto)

Do projektu letnej školy sa v auguste zapoja štyri liptovskomikulášske základné školy. Žiaci si v nej upevnia vedomosti, ktoré si nedostatočne osvojili počas školského roka.


TASR 8 h

V minulej sezóne po výhre v V. lige postúpila vyššie Bešeňová. A do V. ligy postúpili futbalisti Važca, ktorí sa pripoja do bojov s dobre hrajúcimi tímami Likavky a Švošova.


a 1 ďalší 10 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Dozviete sa aj, kto zo Slovákov je bližšie k medaile na Olympiáde a aj to, ktorý futbalový veterán má ambíciu trénovať AS Trenčín.


11 h
Bešeňová postúpila vyššie po víťazstve v V. lige.

V 4. najvyššej súťaži skupina sever máme po niekoľkých rokoch, kde figurovala len Závažná Poruba, aj nového člena – a tým sú futbalisti z Bešeňovej, ktorý si postup zaslúžene vybojovali.


a 1 ďalší 24 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Voda zaliala viaceré domy a podmyla cesty. Starosta odhadol škody na státisíce eur. Do obce smerujú ťažké mechanizmy.


26. júl

Zaznamenaná bola aj škodová udalosť.


26. júl

Pôvodný vlastník zomrel v roku 1978.


26. júl

Za Chovana sme nedostali šesťcifernú sumu, prezradil Martin Ondrejka.


(KIJ) 22 h

Už ste čítali?