Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Ovčie je zdravšie ako kravské a kozie

Skôr, ako Ján Hlavienka prezradil, ako doma vyrába bryndzu, vypočula som si odbornú prednášku o histórii bryndze. „Aby si si nemyslela, že si vymýšľam, urobil som si poznámky, všetko tu mám čierne na bielom,“ a postavil na stôl škatuľu plnú kníh o ovčiarstve a výpiskov z novín. Dozvedela som sa, že niečo podobné ako bryndzu jedli už Kelti, lebo bryn znamená vrch, čiže bryndza by sa dala preložiť ako syr z vrchov. Zrejme ju mal na jedálnom lístku aj gróf Dracula, lebo bryndzu vyrábali aj v Rumunsku, kde ju volali branža. Odtiaľ ju na Slovensko doviezli valasi aj s ovečkami, ktoré podľa nich nazvali valašky. Prekvapilo ma, že prví bryndziari na Slovensku neboli Liptáci, ale Staroturania, prvýkrát sa však údajne pokúsili vyrobiť bryndzu v Liptove. Postupne výrobný proces stále zdokonaľovali a vylepšovali, až vznikla originálna slovenská bryndza. V dnešnej podobe ju vynašiel Teodor Vallo, ktorý namiesto soli pridal do nej po mnohých pokusoch špeciálne upravený soľný roztok. Prvú bryndziareň na Slovensku založil mäsiar a obchodník Ján Vagač v Detve v roku 1787, o pár rokov vznikli bryndziarne v Zvolenskej Slatine a Zvolene. V Liptove založil bryndziareň v roku 1850 Peter Makovický. Bryndza z nej putovala až do Ruska a pochutil si na nej aj Lev Nikolajevič Tolstoj. Syn Petra Makovického, tiež Peter, výrobu bryndze rozšíril a zmodernizoval. Bola to prvá priemyselná bryndziareň na Slovensku a najväčšia výrobňa bryndze v Liptove. Funguje dodnes, v rodinnej tradícii pokračuje vnuk Petra Makovického Peter Lajda, ktorý je aj predsedom Cechu bryndziarov v Ružomberku. V Liptovskom Mikuláši na prelome 19. a 20. stor. s výrobou syra a bryndze sa spájajú mená Stark, Guttman a Pewny. V roku 1923 založil v L. Mikuláši Prvú podtatranskú bryndziareň Štefan Juráš, ešte predtým tu založili Bryndziarske družstvo – spolok bryndziarov.
Tradičná slovenská bryndza sa vyrába z ovčieho syra a mala byť podľa Jána Hlavienku, ale aj mnohých odborníkov, súčasťou slovenského kultúrneho a gastronomického dedičstva. Je to jedinečný produkt, ktorý vo svete považujú za našu národnú špecialitu. „Ale je veľký rozdiel, či je bryndza vyrobená z pasterizovaného alebo nepasterizovaného mlieka. Surové ovčie mlieko, z ktorého sa vyrába syr a potom bryndza, je oveľa zdravšie ako kravské alebo kozie. Obsahuje viac bielkovín, tukov, vitamínov, minerálov, enzýmov a iných biologicky aktívnych látok. Vitamímu C má napríklad ovčie mlieko štyrikrát viac ako kozie či kravské, obsahuje aj viac vápnika, fosforu či železa. Preto ovčie mlieko považovali naši predkovia aj za liek a mali zrejme pravdu, lebo boli zdravší. Aj na Kaukaze sa traduje, že ovčie mlieko je elixírom zdravia a dlhovekosti. Robia tam z neho kaukazský kefír, ktorý má podobné zloženie ako naša bryndza. Výskumy dokázali, že tradičná tepelne neupravovaná bryndza obsahuje látky, ktoré podporujú trávenie, posilňujú imunitný systém a pôsobia preventívne proti rôznym alergiám, astme, cukrovke, obezite, infarktu, rakovine a ďalším chorobám. Pasterizáciou, čiže tepelným spracovaním, sa mnohé užitočné baktérie a vitamíny zničia. Bryndza z pasterizovaného mlieka teda už nie je aj liekom, ale iba potravou,“ tvrdí J. Hlavienka a svoje tvrdenia podopiera výstrižkami z novín a citáciami odborníkov – profesora Libora Ebringera a Jozefa Podoláka. Má aj jeho knihu o Tradičnom ovčiarstve na Slovensku, do ktorej mu vlastnoručne napísal venovanie: „Jankovi Hlavienkovi – milovníkovi peknoduchých tradícií národa pastierskeho.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 617
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 085
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 767
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 809
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 912
  6. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 714
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 609
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 309
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 150
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 045
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Ilustračná fotografia.

O výsledkoch plošného skríningu informoval premiér Igor Matovič.

14 h
Búrlivé oslavy po zisku titulu pokračovali aj v šatni.

V poslednom vydaní MY Liptovských novín v roku 2020 sme uverejnili rozsiahly článok o hokejových majstroch Slovenska v doraste, ktorými sa pred 20 rokmi stali mikulášski mladíci. Článok sme boli nútení rozdeliť na dve časti. Teraz vám prinášame jeho pokračovanie.

26. jan

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Testovanie v Bojniciach.

V Liptovskom Hrádku otestovali počas trojdňového (22. - 24. 1.) skríningového testovania na ochorenie COVID-19 dokopy 1857 ľudí.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

21 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Poradia sa od včera zmenili.

15 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

27. jan

Už ste čítali?