Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Ovčie je zdravšie ako kravské a kozie

Skôr, ako Ján Hlavienka prezradil, ako doma vyrába bryndzu, vypočula som si odbornú prednášku o histórii bryndze. „Aby si si nemyslela, že si vymýšľam, urobil som si poznámky, všetko tu mám čierne na bielom,“ a postavil na stôl škatuľu plnú kníh o ovčiarstve a výpiskov z novín. Dozvedela som sa, že niečo podobné ako bryndzu jedli už Kelti, lebo bryn znamená vrch, čiže bryndza by sa dala preložiť ako syr z vrchov. Zrejme ju mal na jedálnom lístku aj gróf Dracula, lebo bryndzu vyrábali aj v Rumunsku, kde ju volali branža. Odtiaľ ju na Slovensko doviezli valasi aj s ovečkami, ktoré podľa nich nazvali valašky. Prekvapilo ma, že prví bryndziari na Slovensku neboli Liptáci, ale Staroturania, prvýkrát sa však údajne pokúsili vyrobiť bryndzu v Liptove. Postupne výrobný proces stále zdokonaľovali a vylepšovali, až vznikla originálna slovenská bryndza. V dnešnej podobe ju vynašiel Teodor Vallo, ktorý namiesto soli pridal do nej po mnohých pokusoch špeciálne upravený soľný roztok. Prvú bryndziareň na Slovensku založil mäsiar a obchodník Ján Vagač v Detve v roku 1787, o pár rokov vznikli bryndziarne v Zvolenskej Slatine a Zvolene. V Liptove založil bryndziareň v roku 1850 Peter Makovický. Bryndza z nej putovala až do Ruska a pochutil si na nej aj Lev Nikolajevič Tolstoj. Syn Petra Makovického, tiež Peter, výrobu bryndze rozšíril a zmodernizoval. Bola to prvá priemyselná bryndziareň na Slovensku a najväčšia výrobňa bryndze v Liptove. Funguje dodnes, v rodinnej tradícii pokračuje vnuk Petra Makovického Peter Lajda, ktorý je aj predsedom Cechu bryndziarov v Ružomberku. V Liptovskom Mikuláši na prelome 19. a 20. stor. s výrobou syra a bryndze sa spájajú mená Stark, Guttman a Pewny. V roku 1923 založil v L. Mikuláši Prvú podtatranskú bryndziareň Štefan Juráš, ešte predtým tu založili Bryndziarske družstvo – spolok bryndziarov.
Tradičná slovenská bryndza sa vyrába z ovčieho syra a mala byť podľa Jána Hlavienku, ale aj mnohých odborníkov, súčasťou slovenského kultúrneho a gastronomického dedičstva. Je to jedinečný produkt, ktorý vo svete považujú za našu národnú špecialitu. „Ale je veľký rozdiel, či je bryndza vyrobená z pasterizovaného alebo nepasterizovaného mlieka. Surové ovčie mlieko, z ktorého sa vyrába syr a potom bryndza, je oveľa zdravšie ako kravské alebo kozie. Obsahuje viac bielkovín, tukov, vitamínov, minerálov, enzýmov a iných biologicky aktívnych látok. Vitamímu C má napríklad ovčie mlieko štyrikrát viac ako kozie či kravské, obsahuje aj viac vápnika, fosforu či železa. Preto ovčie mlieko považovali naši predkovia aj za liek a mali zrejme pravdu, lebo boli zdravší. Aj na Kaukaze sa traduje, že ovčie mlieko je elixírom zdravia a dlhovekosti. Robia tam z neho kaukazský kefír, ktorý má podobné zloženie ako naša bryndza. Výskumy dokázali, že tradičná tepelne neupravovaná bryndza obsahuje látky, ktoré podporujú trávenie, posilňujú imunitný systém a pôsobia preventívne proti rôznym alergiám, astme, cukrovke, obezite, infarktu, rakovine a ďalším chorobám. Pasterizáciou, čiže tepelným spracovaním, sa mnohé užitočné baktérie a vitamíny zničia. Bryndza z pasterizovaného mlieka teda už nie je aj liekom, ale iba potravou,“ tvrdí J. Hlavienka a svoje tvrdenia podopiera výstrižkami z novín a citáciami odborníkov – profesora Libora Ebringera a Jozefa Podoláka. Má aj jeho knihu o Tradičnom ovčiarstve na Slovensku, do ktorej mu vlastnoručne napísal venovanie: „Jankovi Hlavienkovi – milovníkovi peknoduchých tradícií národa pastierskeho.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  2. Škola môže vyzerať aj inak!
  3. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  4. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  5. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  6. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  10. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 345
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 336
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 890
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 044
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 729
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 371
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 124
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 503
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 489
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 413
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Zoznam odberných miest v liptovských mestách

Pozrite si, na akých miestach sa bude konať celoplošné testovanie v liptovských mestách.

Hrboltová ide na postup, jesennú časť odohrali bez jedinej prehry

Hovorili sme s trénerom futbalistov TJ Iskra Hrboltová Milanom Krivošom. Nič iné ako postup v ružomberskej mestskej časti sa v súťažnom ročníku 2020/2021 neberie.

Hrboltová v zelenom v zápase proti Lipt. Ondreju.

Zomrel spišský diecézny biskup Štefan Sečka

V stredu ráno zomrel v levočskej nemocnici spišský diecézny biskup Štefan Sečka. Pôsobil aj v Liptovských Revúcach.

Spišský biskup sečka zdraví veriacich po skončení omše.

Situácia v nemocniciach v Žilinskom kraji sa zhoršuje

Nemocnica v Liptovskom Mikuláši len prednedávnom vyčlenila 28 ložok pre pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň.

Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny v UNLP Košice.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

Pacientov a pokút v Trnave pribúda

Celoplošné testovanie čaká Trnavu už tento víkend.

Už ste čítali?