Začala druhá polovica októbra a teploty na Orave neúprosne klesajú čoraz bližšie k nule, miestami dokonca aj pod ňu. Kraj je tu drsný, aj preto najmä na hornej Orave takmer nikdy nestihlo dozrieť žiadne teplomilnejšie ovocie alebo zelenina. No čoraz častejšie sa aj tu stretávame napríklad s pestovateľmi vínnej révy, milujúcej teplo a slnko. V jednom dvore v Tvrdošíne sme objavili unikát, aký sa len tak ľahko v najsevernejšom regióne neobjavuje. Miroslav Obtulovič už siedmy rok pestuje obrovský vinič, ktorý sa mu krásne vinie popri terase a siaha do výšky takmer štyroch metrov. Vinič sám osebe by možno nebol taký zaujímavý, keby na ňom lákavo nežiarili lákavé, tmavé a veľké strapce hrozna. A sladké!
„Pred pár rokmi som dostal maličký výhonok, ktorý som sa rozhodol zasadiť. Nevedel som síce, čo z toho bude, ale keďže aj s manželkou veľmi radi záhradníčime, chcel som vyskúšať, ako sa réva v tejto nehostinnej krajine prijme,” hovorí Miroslav Obtulovič o tom, ako začínal. „Zo začiatku to bolo ťažké, pretože som s niečím podobným nemal žiadne skúsenosti a nemohol som v okolí nájsť nikoho, kto by mi poradil. Nakoniec sa však predsa len našiel človek, ktorý ma zasvätil do pestovania tejto teplomilnej rastliny.”
Podľa slov pána Obtuloviča je najdôležitejšie naučiť sa vinič správne strihať, hnojiť a počas suchých mesiacov aj poriadne zalievať.
„Zásadne na rastlinu nestriekam žiadne chemikálie, ako to robia na juhu. Možno táto moja zdravá starostlivosť dodáva plodom pevný tvar, aký majú, a tiež vynikajúcu chuť, ktorej sa len ťažko vyrovná ktorákoľvek odroda dopestovaná na „dolniakoch,” chváli hrdý pestovateľ svoju tohtoročnú úrodu. Keďže sme mali možnosť ochutnať, nemôžeme proti jeho vyhláseniu skutočne nič namietať, ale naopak, potvrdiť ho. Na Orave sa podarí len niektorým ľuďom „prekabátiť“ prírodu, ale výsledný efekt naozaj stojí za to. „Keď ostatní kopú na poliach zemiaky, u nás doma práve dozrieva hrozno,” dodáva nakoniec so smiechom.