Liptovský Mikuláš – O jedenásť percent nižšia úroda obilnín v porovnaní s vlaňajšou žatvou na Slovensku prináša hrozbu vyšších cien múky a výrobkov z nej. Na tejto predpovedi sa zhodujú mlynári i pekári a usudzujú, že čo nevidieť, bude chlieb drahší o desať až pätnásť percent. Platí to aj pre ostatné múčne výrobky.
„Rastu cien sa nevyhneme,“ konštatoval riaditeľ spoločnosti Liptovské pekárne a cukrárne Včela Slavomír Moravčík. „Ak sme múku kupovali po šesť korún za kilogram, teraz za ňu platíme viac ako desať korún,“ upresnil a dodal, že okrem drahšej múky dolieha na firmu aj rast ďalších výrobných nákladov. Oproti predchádzajúcemu stavu zaznamenala veľkopekáreň zvýšenie celkových nákladov o štyridsať percent. „Inak ako zvýšením cien našich výrobkov sa takýto nárast nedá riešiť,“ povedal riaditeľ. Podčiarkol, že do cien chleba a pečiva spoločnosť zakomponuje iba nárast nákladov. S upravenými cenami príde Včela na trh od novembra.
Úroveň vstupných výrobných nákladov je ukazovateľ, ktorý nemôže ignorovať žiaden výrobca. Dá sa teda zovšeobecniť, že skôr či neskôr zvýšia ceny všetci pekári. „Do konca roka zvýšenie cien pekárenských výrobkov neplánujeme,“ povedala nám hovorkyňa spoločnosti Hypernova Bratislava Diana Stanková. Jej slová potešili aj vedenie liptovskomikulášskej Hypernovy. Konštatovanie hovorkyne malo však dodatok, že „po novom roku môže byť situácia v cenách pekárenských výrobkov úplne iná“.
Drahšia múka nám koncom roka môže pokaziť náladu pri tradičnom vianočnom a novoročnom vypekaní. Nižšia úroda obilnín môže však zdvihnúť aj ceny iných potravín, jeho kŕmne druhy sa totiž využívajú v chove hospodárskych zvierat. Spotrebiteľovi ostáva len želanie, aby nárast cien nebol drastický a aby nasledujúca žatva skončila lepšie.