Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Bobrovecké droby, šialence a ritníky

Bobrovčanov prezývajú drobári a správny Bobrovčan zje vraj kilo drobov na posedenie, prezradil nám Pavol Blahunka pred penziónom Jurika, kde sa 28. októbra, v deň výročia vzniku Československej republiky, konal prvý ročník súťaže rodín vo varení drobov. Súťaž sledovali z obrovského bilboardu aj pätnásti československí prezidenti – od Masaryka až po Gašparoviča. Nakreslil ich Denis Brnoliak a na každom zdôraznil, čo bolo pre koho typické. Gustáv Husák mal napríklad tri kabáty, Václav Havel krátke nohavice a Rudolf Schuster anakondu. „Jeden tam chýba. Tiso. Nech bol aký bol, ale bol to prezident,“ upozornil nás jeden Bobrovčan. Ale neprišli sme kvôli prezidentom, ale kvôli drobom.

Najdôležitejší je kružment

Do súťaže sa zapojilo trinásť súťažiacich. Droby pripravili a uvarili doma, v penzióne ich už iba upiekli, nakrájali, očíslovali a naservírovali. „Najdôležitejší je kružment, bez neho droby nemôžu byť. Je to špeciálne voňavé korenie podobné ako majoránka. V obchode ho nekúpite, ale má ho každý Bobrovčan. Môj starý otec ho vraj kedysi aj fajčil, keď nemal čo,“ vysvetlil Paľo Blahunka a opísal nám pracovný postup: „Originál droby sa vždy robili zo šialencov, bolo to jedlo chudoby. Do ovčích čriev sa napchala pomletá švábka, pomleté škvarky, dala sa cibuľa, cesnak, korenie, veľa masti a hlavne kružment. Dávala sa aj krv ovčia alebo barania, ale môže byť aj hovädzia alebo kuracia. Ryža sa nedáva, ale niekto dáva krúpy. Droby sa najskôr uvaria, ale treba dávať pozor, aby nepraskli, a potom sa upečú. Je to dosť pracné, veľa riadu sa pritom zašpiní, ale keď sa vydaria, je to špecialitka.“

Šialenec do Guinnessovej knihy?

Originál bobrovecké šialence boli tenké asi ako prst, lebo sa plnili do ovčích tenkých čriev. Jeden z návštevníkov navrhol, že by sa Bobrovčania mohli pokúsiť o zápis do Guinnessovej knihy rekordov, keby uvarili a upiekli najdlhší šialenec. „To by nebolo zlé, ale bola by to fuška, lebo ovca má tenké črevo dlhé asi päťdesiat metrov a viete si predstaviť taký 50-metrový šialenec?“ spýtal sa P. Blahunka a s úsmevom dodal, že za pokus by to možno stálo. Zaujímavé je, že originál bobrovecké šialence uvaril jediný nebobrovčan v súťaži – Ľubo Macík. Mali aj „šialené“ číslo trinásť a mne osobne chutili najviac.
Droby boli označené číslami a ochutnávači a zároveň porotcovia, ktorí jednotlivým drobom prideľovali body, netušili vraj, komu aké číslo patrí. Keď ochutnali všetkých trinásť vzoriek, hlavný organizátor súťaže Pavel Šinko vyhlásil víťaza.

Zvíťazil Ján Tábory

Porotcom najviac chutili droby s číslom päť, ktoré uvaril Ján Tábory. Plnil ich do hovädzích čriev a dal do nich krv z jalovičky. „Podieľala sa na tom celá moja banda, aj vnúčik,“ povedal víťaz, ale recept prezradiť nechcel. „Hlavne kružment aby tam bol a hneď na začiatku si treba dať do kalíška, aby sa droby vydarili,“ povedal a dodal, že najlepšie droby sú takzvané ritníky. Cenu víťazovi – raketu, dreveného vtáka a tekutú knihu – odovzdal Pavel Šinko, ktorému droby pomáhali piecť Jana Kapitánová a Martina Bravisová. Spoluorganizátormi súťaže boli nadšenci drobári.

Droby napečie, aj keď ho nezvolia

„Prvého ročníka súťaže vo varení drobov sa zúčastnilo dvanásť Bobrovčanov a jeden Mikulášan, ktorý uvaril šialence. Tento rok sme súťaž zorganizovali len pre Bobrovčanov, ale budúci ročník už bude v rámci celého Liptova. Aj porotcovia boli tento raz Bobrovčania, veď kto by vedel lepšie posúdiť kvalitu drobov, keď nie drobári?“ povedal Pavel Šinko, ktorý sa netají tým, že v obci by chcel veľa zmeniť. Hlavne konzervatívnosť Bobrovčanov. Jeho neprajníci na droby neprišli a myslia si, že ich zneužil na predvolebnú kampaň. Mária Svoreňová to vidí takto: „V Bobrovci bývam 14 rokov a čudovala som sa, že do súťaže sa prihlásilo tak málo rodín. Viem, bude Všechsvätých a ľudia idú na hroby, ale aj tak som si myslela, že nás tu bude aspoň päťdesiat. Ja som sa neprihlásila preto, aby som vyhrala, nejde o to vyhrať, ale urobiť niečo pre dedinu, aby žila a droby boli jednou z príležitostí.“
Pavel Šinko sľúbil, že súťaž vo varení drobov zorganizuje aj na budúci rok.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 475
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 434
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 203
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 771
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 792
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 678
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 643
  8. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 425
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 373
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 170
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Tvorba rozpočtu mesta na rok 2021 je ohrozená, tvrdí primátor

Tvorba rozpočtu mesta Liptovský Mikuláš na rok 2021 je podľa primátora Jána Blcháča ohrozená.

Ján Blcháč.

Rozbehnutý Tatran pozastavila až pandémia

Po výborne rozbehnutej 10-zápasovej futbalovej bilancii bez prehry pre druholigový MFK Tatran Liptovský Mikuláš mu dočasnú stopku vystavila koronavírusová pandémia.

Je otázne či Tatran v tohto sezónnej jesennej časti ešte zažije ligovú atmosféru.

V mimoriadnych situáciách bude mesto spolupracovať s akadémiou

Mesto Liptovský Mikuláš bude v mimoriadnych situáciách spolupracovať s Akadémiou ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika.

Chladiarenské rúry sú už položené na svojom mieste

Rozsiahla rekonštrukcia ľadovej plochy bude čoskoro hotová.

Chladiarenské rúry sú už na svojom mieste.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Aktuálne: Dopravná nehoda na Balkáne

Vodič má zrejme ťažké zranenie.

Sedemnásťročného chlapca zavalil strom

Leteckých záchranárov zo Žiliny privolali dnes dopoludnia na pomoc 17-ročnému chlapcovi, ktorého v lesnom teréne v katastri obce Zákopčie zavalil strom.

Už ste čítali?