Streda, 4. august, 2021 | Meniny má Dominik, DominikaKrížovkyKrížovky

Bobrovecké droby, šialence a ritníky

Bobrovčanov prezývajú drobári a správny Bobrovčan zje vraj kilo drobov na posedenie, prezradil nám Pavol Blahunka pred penziónom Jurika, kde sa 28. októbra, v deň výročia vzniku Československej republiky, konal prvý ročník súťaže rodín vo varení drobov. Súťaž sledovali z obrovského bilboardu aj pätnásti československí prezidenti – od Masaryka až po Gašparoviča. Nakreslil ich Denis Brnoliak a na každom zdôraznil, čo bolo pre koho typické. Gustáv Husák mal napríklad tri kabáty, Václav Havel krátke nohavice a Rudolf Schuster anakondu. „Jeden tam chýba. Tiso. Nech bol aký bol, ale bol to prezident,“ upozornil nás jeden Bobrovčan. Ale neprišli sme kvôli prezidentom, ale kvôli drobom.

Najdôležitejší je kružment

Do súťaže sa zapojilo trinásť súťažiacich. Droby pripravili a uvarili doma, v penzióne ich už iba upiekli, nakrájali, očíslovali a naservírovali. „Najdôležitejší je kružment, bez neho droby nemôžu byť. Je to špeciálne voňavé korenie podobné ako majoránka. V obchode ho nekúpite, ale má ho každý Bobrovčan. Môj starý otec ho vraj kedysi aj fajčil, keď nemal čo,“ vysvetlil Paľo Blahunka a opísal nám pracovný postup: „Originál droby sa vždy robili zo šialencov, bolo to jedlo chudoby. Do ovčích čriev sa napchala pomletá švábka, pomleté škvarky, dala sa cibuľa, cesnak, korenie, veľa masti a hlavne kružment. Dávala sa aj krv ovčia alebo barania, ale môže byť aj hovädzia alebo kuracia. Ryža sa nedáva, ale niekto dáva krúpy. Droby sa najskôr uvaria, ale treba dávať pozor, aby nepraskli, a potom sa upečú. Je to dosť pracné, veľa riadu sa pritom zašpiní, ale keď sa vydaria, je to špecialitka.“

Šialenec do Guinnessovej knihy?

Originál bobrovecké šialence boli tenké asi ako prst, lebo sa plnili do ovčích tenkých čriev. Jeden z návštevníkov navrhol, že by sa Bobrovčania mohli pokúsiť o zápis do Guinnessovej knihy rekordov, keby uvarili a upiekli najdlhší šialenec. „To by nebolo zlé, ale bola by to fuška, lebo ovca má tenké črevo dlhé asi päťdesiat metrov a viete si predstaviť taký 50-metrový šialenec?“ spýtal sa P. Blahunka a s úsmevom dodal, že za pokus by to možno stálo. Zaujímavé je, že originál bobrovecké šialence uvaril jediný nebobrovčan v súťaži – Ľubo Macík. Mali aj „šialené“ číslo trinásť a mne osobne chutili najviac.
Droby boli označené číslami a ochutnávači a zároveň porotcovia, ktorí jednotlivým drobom prideľovali body, netušili vraj, komu aké číslo patrí. Keď ochutnali všetkých trinásť vzoriek, hlavný organizátor súťaže Pavel Šinko vyhlásil víťaza.

Zvíťazil Ján Tábory

Porotcom najviac chutili droby s číslom päť, ktoré uvaril Ján Tábory. Plnil ich do hovädzích čriev a dal do nich krv z jalovičky. „Podieľala sa na tom celá moja banda, aj vnúčik,“ povedal víťaz, ale recept prezradiť nechcel. „Hlavne kružment aby tam bol a hneď na začiatku si treba dať do kalíška, aby sa droby vydarili,“ povedal a dodal, že najlepšie droby sú takzvané ritníky. Cenu víťazovi – raketu, dreveného vtáka a tekutú knihu – odovzdal Pavel Šinko, ktorému droby pomáhali piecť Jana Kapitánová a Martina Bravisová. Spoluorganizátormi súťaže boli nadšenci drobári.

Droby napečie, aj keď ho nezvolia

„Prvého ročníka súťaže vo varení drobov sa zúčastnilo dvanásť Bobrovčanov a jeden Mikulášan, ktorý uvaril šialence. Tento rok sme súťaž zorganizovali len pre Bobrovčanov, ale budúci ročník už bude v rámci celého Liptova. Aj porotcovia boli tento raz Bobrovčania, veď kto by vedel lepšie posúdiť kvalitu drobov, keď nie drobári?“ povedal Pavel Šinko, ktorý sa netají tým, že v obci by chcel veľa zmeniť. Hlavne konzervatívnosť Bobrovčanov. Jeho neprajníci na droby neprišli a myslia si, že ich zneužil na predvolebnú kampaň. Mária Svoreňová to vidí takto: „V Bobrovci bývam 14 rokov a čudovala som sa, že do súťaže sa prihlásilo tak málo rodín. Viem, bude Všechsvätých a ľudia idú na hroby, ale aj tak som si myslela, že nás tu bude aspoň päťdesiat. Ja som sa neprihlásila preto, aby som vyhrala, nejde o to vyhrať, ale urobiť niečo pre dedinu, aby žila a droby boli jednou z príležitostí.“
Pavel Šinko sľúbil, že súťaž vo varení drobov zorganizuje aj na budúci rok.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  2. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  3. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  7. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  8. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  2. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  3. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  4. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  5. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  6. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  7. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  8. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  9. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  10. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 673
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 486
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 4 148
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 983
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 918
  6. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 3 705
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 586
  8. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 533
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 350
  10. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách? 2 248
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Developer chce stavať osempodlažný bytový dom so 77 bytmi za približne sedem miliónov eur na Bystrickej ceste, za predajňou Lidl.

Na Bystrickej ceste, za Lidlom, plánujú na jeseň začať stavať prvý osempodlažný bytový dom so 77 bytmi. Developer sa netají tým, že tam chce postupne vybudovať niekoľko stoviek bytov.


19 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Dozviete sa aj to, aký úspech dosiahla v Turecku mladá triatlonistka, bývalý hádzanársky reprezentant prezradil viac o stave našej hádzanej a pozrieme sa aj na ďalšie zaujímavé novinky zo sveta športu


22 h
Ilustračné foto

Pozrite si kompletnú tabuľku.


2. aug

Na túto ale aj mnohé iné otázky od vás odpovedáme v našej právnej poradni.


1. aug

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pozrite si kompletnú tabuľku.


2. aug

Najhoršie sú piatky a nedele, autá sa posúvajú slimačím tempom.


15 h

Oprava mosta je vo finále, čoskoro ho otvoria. Výstavba trvala približne rok.


21 h

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre okresy Prievidza a Bánovce nad Bebravou výstrahu prvého stupňa pred povodňami trvajúcu od 23:00 do 7:00 nasledujúceho dňa.


SITA 17 h

Už ste čítali?