Nedeľa, 1. november, 2020 | Meniny má Denis, DenisaKrížovkyKrížovky

Tajomstvo sladkého moku

Zdanlivo tichá, malá komôrka, v ktorej „tancuje“ pätica vyťažených chlapov s dvoma pomocníkmi. Premočené montérky, pofŕkané plášte kúskami jabĺk, na nohách čižmy, ruky v gumených rukaviciach. Tak vyzerajú výrobcovia muštu. Na chladnej dlážke si lenivo polihujú lavóre, kanvice, i džbány. Ale len na chvíľu. Lebo zanedlho sa všetko dostane do pohybu. V miestnosti vytryskne prameň sladkej jablkovej šťavy a omamná vôňa jabĺk začne kraľovať nad živým i neživým.

Sedem statočných zdolá stovky litrov denne

Miloš Knoško, Ján Debnár, Vincent Mucha, Daniel Čierny, Viliam Buocik, Jozef Benek a Miloš Štric. To sú chlapi zo zväzu Záhrada Bystričky pri Martine, ktorí sú pravidelne v utorok a štvrtok na pretrhnutie. Do malej komôrky na Bystričke zavítajú desiatky ľudí z blízkeho i širokého okolia. Zvážajú sem čerstvé jablká, hrušky i hrozno. Sedem chlapov ich potom premieňa na šťavnatú, tekutú pochúťku nazývanú mušt. „Chodia sem húfy ľudí z celého okolia. Dokonca sa k nám zatúlali aj z Prievidze a z Terchovej,“ rozhovorili sa chlapi. Ako vravia, obľúbené muštovanie ide doslova na dračku. Veď v priemere za deň vylisujú päť stovák litrov. Pri bohatšej klientele kvapne do džbánov, sudov a fliaš dokonca rovná tisícka. Nadšený zákazník potom odchádza domov spokojný. „Jeden od nás vykročil tak rezko, že letel dolu schodmi aj s demižónom. No našťastie, nerozbil ho a z muštu mali doma pôžitok,“ spomínajú na úsmevnú udalosť.
Produkcia sladkej šťavy je pri jabĺčkach individuálna. „Záleží to od kvality a druhov jabĺčok. Čím sú tvrdšie, tým je lepšie. Ale z jedného koša dokážeme vyprodukovať 15 až 20 litrov šťavy,“ uviedol Viliam Buocik.

„Muštáreň“ - práca a vášeň

Továrnička na výrobu muštu si odkrútila dve desaťročia a postupne sa dostávala do povedomia obyvateľov celého regiónu. Navyše, veľa lisovní ovocia v Turčianskej záhradke upustilo zo svojej tradície, a tak sa na Bystričku rok čo rok ťahá väčšia masa ľudí. V lisovni je potom roboty vyše hlavy a chlapi robievajú hlboko po záverečnej. „Oficiálne pracujeme od štrnástej do osemnástej. Za ten čas k nám príde v priemere pätnásť až dvadsať zákazníkov. Mušt je u ľudí mimoriadne obľúbený. Len aby sme stíhali lisovať,“ usmievajú sa chlapi. „Niekedy prídu aj štyria naraz a potom musia čakať v rade. No neraz sa stalo, že sme potiahli aj do pol deviatej.“ Chlapi sa obracajú sem a tam, ale neťažkajú si. Veď produkcia sladkého moku je ich záľubou. „Je to koníček a baví nás to,“ nechávajú sa počuť. „Máme z toho pasiu a je to užitočné nielen pre ľudí a obec, ale i pre nás,“ dodáva predseda zväzu Miloš Knoško. Ako vravia, ľudia sladkastý produkt zbožňujú.
Lahodná, osviežujúca tekutina má veľa výhod. Nielenže napomôže „zbaviť“ sa prebytočného ovocia, ktoré by skončilo na hnojisku alebo by zhnilo, ale je aj chutným prírodným nápojom bohatým na vitamíny. Dôležité je však správne skladovanie. „Ideálne je preliať mušt do plastových fliaš a dať zamraziť, alebo v skle sterilizovať,“ odporúčajú muštári. Vraví sa, že zmrzlinár nenávidí zmrzlinu. Lenže výrobcovia muštu na Bystričke si ho nevedia vynachváliť. „Mušt nám chutí stále. Pomaly už nemáme zuby, preto jablká v podobe muštu chutia dvojnásobne. A z hrozna bol mušt priam vynikajúci!“

Tajomstvo výroby prezradené

Na Bystričku máva v jeseni namierené množstvo ľudí. Tašky, sudy, vrecia, prívesy za automobilmi... Aj takýmto spôsobom prichádzajú maškrtníci muštu do areálu Badovského vedľa obecného úradu. Chlapi sa potom okamžite chytia do práce. Obsah pleteného koša najprv posekajú, vysypú do lavóra a potom vyklopia do lisu. Nasleduje proces lisovania. Sila kľuky a piestu vyžmýka z ovocia neúrekom šťavy. „Základom kvality je čisté, zrelé ovocie. Ak zbadáme nahnité, okamžite ho vyhodíme,“ informujú chlapi. Sladkastý mok tečie hadičkou do kanvice a z nej sa servíruje čakajúcim labužníkom. A kým sa seká nová várka ovocia pre lis, vzniknutý odpad sa musí odstrániť. Chlapi to robia efektívne a rozumne. Veď odpad končiaci na traktorovom prívese vyvážajú poľovníci pre lesnú zver. Z jabĺčok, hrušiek i hrozna majú teda úžitok aj zvieratá. Odchodom posledného zákazníka si chlapi ešte nemôžu vydýchnuť. Nasleduje dôkladné čistenie, striekanie, zametanie a úprava chladnej, ale útulnej kôlničky. Až potom si doprajú jeden pohárik na zahriatie.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 755
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 794
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 681
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 859
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 15 652
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 118
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 567
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 304
  9. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci 11 190
  10. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 013
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Cholera v Rusku.

Poznáme čísla za sobotu v okrese Liptovský Mikuláš

Účasť bola v sobotu mimoriadne vysoká.

Na odbernom mieste v Liptovskom Mikuláši.

Už to máme za sebou aj my z redakcie

Vôbec nebolelo, členovia tímu, od vojaka, cez policajta, zdravotníčku a administrátorov boli milí a ústretoví. Organizácia je špičková.

Testovali sa aj klienti Spišskej katolíckej charity

Chceli sa nechať otestovať, hoci sa na viacerých vzťahuje výnimka. Testovali ich v dôvernom prostredí Charitného domu sv. Kláry v Liptovskom Mikuláši.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus Banskobystrický kraj: Prvý deň testovania je za nami. Pokračuje sa v nedeľu (minúta po minúte)

Podrobné spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Koronavírus Žilinský kraj: Testovanie prebehlo bez výraznejších problémov (minúta po minúte)

Celoplošné testovanie na Covid-19 v okresoch Žilina, Martin, Čadca, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a ostatných okresoch ZA kraja.

Koronavírus Nitriansky kraj: Z vyše 30-tisíc ľudí v okrese Nitra je len 213 pozitívnych (minúta po minúte)

Spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Nitrianskeho kraja.

Už ste čítali?