Pondelok, 29. november, 2021 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Tajomstvo sladkého moku

Zdanlivo tichá, malá komôrka, v ktorej „tancuje“ pätica vyťažených chlapov s dvoma pomocníkmi. Premočené montérky, pofŕkané plášte kúskami jabĺk, na nohách čižmy, ruky v gumených rukaviciach. Tak vyzerajú výrobcovia muštu. Na chladnej dlážke si lenivo polihujú lavóre, kanvice, i džbány. Ale len na chvíľu. Lebo zanedlho sa všetko dostane do pohybu. V miestnosti vytryskne prameň sladkej jablkovej šťavy a omamná vôňa jabĺk začne kraľovať nad živým i neživým.

Sedem statočných zdolá stovky litrov denne

Miloš Knoško, Ján Debnár, Vincent Mucha, Daniel Čierny, Viliam Buocik, Jozef Benek a Miloš Štric. To sú chlapi zo zväzu Záhrada Bystričky pri Martine, ktorí sú pravidelne v utorok a štvrtok na pretrhnutie. Do malej komôrky na Bystričke zavítajú desiatky ľudí z blízkeho i širokého okolia. Zvážajú sem čerstvé jablká, hrušky i hrozno. Sedem chlapov ich potom premieňa na šťavnatú, tekutú pochúťku nazývanú mušt. „Chodia sem húfy ľudí z celého okolia. Dokonca sa k nám zatúlali aj z Prievidze a z Terchovej,“ rozhovorili sa chlapi. Ako vravia, obľúbené muštovanie ide doslova na dračku. Veď v priemere za deň vylisujú päť stovák litrov. Pri bohatšej klientele kvapne do džbánov, sudov a fliaš dokonca rovná tisícka. Nadšený zákazník potom odchádza domov spokojný. „Jeden od nás vykročil tak rezko, že letel dolu schodmi aj s demižónom. No našťastie, nerozbil ho a z muštu mali doma pôžitok,“ spomínajú na úsmevnú udalosť.
Produkcia sladkej šťavy je pri jabĺčkach individuálna. „Záleží to od kvality a druhov jabĺčok. Čím sú tvrdšie, tým je lepšie. Ale z jedného koša dokážeme vyprodukovať 15 až 20 litrov šťavy,“ uviedol Viliam Buocik.

„Muštáreň“ - práca a vášeň

Továrnička na výrobu muštu si odkrútila dve desaťročia a postupne sa dostávala do povedomia obyvateľov celého regiónu. Navyše, veľa lisovní ovocia v Turčianskej záhradke upustilo zo svojej tradície, a tak sa na Bystričku rok čo rok ťahá väčšia masa ľudí. V lisovni je potom roboty vyše hlavy a chlapi robievajú hlboko po záverečnej. „Oficiálne pracujeme od štrnástej do osemnástej. Za ten čas k nám príde v priemere pätnásť až dvadsať zákazníkov. Mušt je u ľudí mimoriadne obľúbený. Len aby sme stíhali lisovať,“ usmievajú sa chlapi. „Niekedy prídu aj štyria naraz a potom musia čakať v rade. No neraz sa stalo, že sme potiahli aj do pol deviatej.“ Chlapi sa obracajú sem a tam, ale neťažkajú si. Veď produkcia sladkého moku je ich záľubou. „Je to koníček a baví nás to,“ nechávajú sa počuť. „Máme z toho pasiu a je to užitočné nielen pre ľudí a obec, ale i pre nás,“ dodáva predseda zväzu Miloš Knoško. Ako vravia, ľudia sladkastý produkt zbožňujú.
Lahodná, osviežujúca tekutina má veľa výhod. Nielenže napomôže „zbaviť“ sa prebytočného ovocia, ktoré by skončilo na hnojisku alebo by zhnilo, ale je aj chutným prírodným nápojom bohatým na vitamíny. Dôležité je však správne skladovanie. „Ideálne je preliať mušt do plastových fliaš a dať zamraziť, alebo v skle sterilizovať,“ odporúčajú muštári. Vraví sa, že zmrzlinár nenávidí zmrzlinu. Lenže výrobcovia muštu na Bystričke si ho nevedia vynachváliť. „Mušt nám chutí stále. Pomaly už nemáme zuby, preto jablká v podobe muštu chutia dvojnásobne. A z hrozna bol mušt priam vynikajúci!“

Tajomstvo výroby prezradené

Na Bystričku máva v jeseni namierené množstvo ľudí. Tašky, sudy, vrecia, prívesy za automobilmi... Aj takýmto spôsobom prichádzajú maškrtníci muštu do areálu Badovského vedľa obecného úradu. Chlapi sa potom okamžite chytia do práce. Obsah pleteného koša najprv posekajú, vysypú do lavóra a potom vyklopia do lisu. Nasleduje proces lisovania. Sila kľuky a piestu vyžmýka z ovocia neúrekom šťavy. „Základom kvality je čisté, zrelé ovocie. Ak zbadáme nahnité, okamžite ho vyhodíme,“ informujú chlapi. Sladkastý mok tečie hadičkou do kanvice a z nej sa servíruje čakajúcim labužníkom. A kým sa seká nová várka ovocia pre lis, vzniknutý odpad sa musí odstrániť. Chlapi to robia efektívne a rozumne. Veď odpad končiaci na traktorovom prívese vyvážajú poľovníci pre lesnú zver. Z jabĺčok, hrušiek i hrozna majú teda úžitok aj zvieratá. Odchodom posledného zákazníka si chlapi ešte nemôžu vydýchnuť. Nasleduje dôkladné čistenie, striekanie, zametanie a úprava chladnej, ale útulnej kôlničky. Až potom si doprajú jeden pohárik na zahriatie.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  2. Vytvor si svoju budúcnosť podľa vlastných predstáv!
  3. Dávajú osemročnú záruku. Batérie vyvíjajú už desať rokov
  4. Proxenta oficiálne potvrdila záujem o ďalšie investície na Kube
  5. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  6. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  7. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  8. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom
  9. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  10. Získaj náskok pred štartom
  1. Recruitment allowance as an employment recruitment instrument
  2. Compliance – who should be responsible?
  3. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  4. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  5. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  6. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené
  7. Tipy na darčeky, ktoré potešia každú ženu
  8. Mačka, ktorá žerie ľudí, kakajúce polienko, pavúky na stromčeku
  9. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  10. Dopyt po bytoch stúpa, ponuka bytov sa neustále zmenšuje
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 403
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 651
  3. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 6 396
  4. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 060
  5. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 140
  6. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 676
  7. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 414
  8. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 302
  9. TIP: Úspech zakódovaný v DNA? Potvrdil to zlatý hattrick 1 871
  10. Ako predísť intímnym problémom? Vyvolať ich môže aj bežná vložka 1 818

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Je žiarenie z mikrovlnnej rúry škodlivé? Alebo je to mýtus?
  2. Martin Greguš: Igor Matovič - stena oka hurikánu...
  3. Miro Jankes: Novembrové obrázky
  4. Ladislav Boršoš: Spejbl a Hurvínek…
  5. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #26 - Pol roka a prvý kilometer
  6. Martin Greguš: V akom stave sú dopravné komunikácie v Bratislave? Aký je Váš názor?
  7. Jiří Ščobák: Trading: Když už chcete rychle a spekulativně obchodovat, věnujte se oblasti, které rozumíte
  8. Jaroslav Polaček: Pamätáte si ešte na modré tabuľky? Ja už ani nie!
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 466
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 333
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 535
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 467
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 739
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 161
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 663
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 039
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Po celom Slovensku je situácia v zdravotníckych zariadeniach kritická. Čakanie na operáciu vzbudzuje obavy vždy. Ak však máte pred zákrokom práve v týchto mesiacoch, alebo vám operáciu posunuli, zvýšený strach a neistota sú úplne prirodzené. Práve v tejto situácii pomôže zmierniť stres možnosť skonzultovať svoj stav s viacerými lekármi. Vďaka novej službe Druhý medicínsky názor už aj s tými z popredných kliník v zahraničí.


6 h
Aktuálne pracuje Ján Papaj ako športový riaditeľ v MFK Tatran Liptovský Mikuláš.

Ján Papaj má na starosti okrem chodu klubu aj kopu iných záležitosti. Mikulášskemu nováčikovi v najvyššej futbalovej súťaži – Fortuna lige MFK Tatran Lipt. Mikuláš už niekoľko rokov šéfuje jeho bývalý elitný hráč Ján Papaj, ktorý sedí na stoličke športového riaditeľa.


9 h
Očkovanie v nákupných centrách pokračuje druhý víkend. Takmer vôbec sa nečaká.

Netreba sa registrovať a očkovanie je takmer bez čakania.


20 h
Viac gólových šanci na svojich kopačkách mali domáci Liptáci v červenom. Avšak z víťazstva sa napokon radovali hosťia z Michaloviec.

Futbalisti MFK Tatran Liptovský Mikuláš prehrali v 16. kole Fortuna ligy s MFK Michalovce 0:1.


a 1 ďalší 27. nov

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Peter sa z tohto sveta rozhodol odísť dobrovoľne.


27. nov

Radnica pomenovanie ulice neodporučila.


27. nov

Nezvestný je od dnešného dňa.


(rv) 27. nov

Oddelenie opustilo viacero zamestnancov.


26. nov

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Je žiarenie z mikrovlnnej rúry škodlivé? Alebo je to mýtus?
  2. Martin Greguš: Igor Matovič - stena oka hurikánu...
  3. Miro Jankes: Novembrové obrázky
  4. Ladislav Boršoš: Spejbl a Hurvínek…
  5. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #26 - Pol roka a prvý kilometer
  6. Martin Greguš: V akom stave sú dopravné komunikácie v Bratislave? Aký je Váš názor?
  7. Jiří Ščobák: Trading: Když už chcete rychle a spekulativně obchodovat, věnujte se oblasti, které rozumíte
  8. Jaroslav Polaček: Pamätáte si ešte na modré tabuľky? Ja už ani nie!
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 466
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 333
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 535
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 467
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 739
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 161
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 663
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 039
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu