Piatok, 6. august, 2021 | Meniny má JozefínaKrížovkyKrížovky

Horor, peklo, piráti aj zbojníci v reštaurácii

Červenú smrť alebo modrý jed ste si mohli dať v jednej liptovskomikulášskej reštaurácii plnej hrôzy a strachu 20. novembra. Prilákali ma do nej štyri náhrobné kamene pred reštauráciou, medzi ktorými svietili dva kahance a povaľovali sa dve staré topánky. Aj keď horory nemám rada a nerada sa bojím, vošla som dnu. Za dverami stála biela kostra s tomahawkom pod pazuchou, oproti čierna postava s kapucou, pod ktorou blikali červené oči. (Neskôr som sa dozvedela, že pôvodne to bol vešiak.) Nad stolom visela Krvavá Mary a ďalšia neidentifikovateľná handrová príšera a nad barom sa vznášala obrovská pavučina s dvoma vypasenými čiernymi pavúkmi. Ešteže boli iba z umelej hmoty. Dozvedela som sa, že podnik s názvom Fear (strach) založili študenti piateho ročníka Hotelovej akadémie – Združenej obchodnej a hotelovej školy v Liptovskom Mikuláši a je súčasťou ich praktických maturitných skúšok.

Maďarský guláš a dymiace nápoje

„Maturanti sú rozdelení do desiatich manažérskych tímov, každý má šesť členov – manažérov logistiky, financií, odbytu, marketingu - aj svojho riaditeľa. Vyberú si tematiku a názov svojej reštaurácie, ktorú prevádzkuje každý tím iba jeden deň v našom školskom reštauračnom zariadení Mladosť,“ prezradila Jana Čefová, učiteľka odborných ekonomických predmetov v ZHOŠ a zároveň členka hodnotiacej komisie a vysvetlila: „Študenti si museli sami všetko pozháňať, zaranžovať, vybaviť, nakúpiť, sami sa skladali, mali možnosť zobrať si zo školy bezúročný úver. Zamestnali štyroch zamestnancov, spolužiakov z nižších ročníkov – troch barmanov a jedného kuchára, uzavreli s nimi dohody, podpísali hmotnú zodpovednosť a vyplatia im aj odmeny za vykonanú prácu.“
Na jedálnom lístku mali „tvorcovia strachu“ ako cenovú bombu maďarský guláš s knedľou len za 45 korún. Navarili ho Ján Kubovčík a Martin Fides a zrejme sa im vydaril, lebo sa po ňom len tak zaprášilo. Pochvaľoval si ho aj dôchodca, ktorý prišiel s obedárom a objednal si až dve porcie. Komu sa už guláš neušiel, mohol si dať tousty, bagetu alebo zákusok a k tomu napríklad piňakoládu. Z takmer všetkých miešaných nápojov sa dymilo, čo ešte umocňovalo strašidelnú atmosféru v reštaurácii. Na stene premietali horory, znela strašidelná hudba. Barmani mali napriek tomu na tričkách nápis: Mňa sa nemusíte báť. „Ale mali sme tu aj dve malé detičky, ktoré sa rozplakali. Čo už, to je riziko podnikania a horory nie sú pre malé deti,“ prezradila riaditeľka firmy Fear, dlhovlasá blondínka Lenka Feltovičová.

Pavučinu si kúpili, kostru požičali

Strašidelnú reštauráciu sa rozhodli založiť preto, lebo chceli vymyslieť niečo zaujímavé, nevšedné a originálne. Nápad sa zrodil v hlave manažéra logistiky Juraja Kováča, ktorého inšpiroval horor Kruh. Aj keď učitelia ich od tohto nápadu najskôr trochu odhovárali, lebo sa im to zdalo trochu morbídne, študenti si napokon presadili svoje a asi urobili dobre. Náhrobné kamene boli dobrým lákadlom a strašidelný podnik bol aj v čase našej návštevy plný spokojných zákazníkov. „Veľmi dobre to vymysleli, páči sa nám tu, aj keď dcéra sa zo začiatku trošku bála. Guláš sa nám síce už neušiel, asi bol dobrý, keď sa tak skoro minul, ale dali sme si toasty, štrúdľu, kávu a miešané nápoje,“ povedala Iveta Mikulášiková, ktorá sedela pri stole s manželom, dcérou a ďalšími príbuznými.
Zaujímalo nás, odkiaľ študenti zobrali strašidelné rekvizity. „Náhrobné kamene, smrtky, klobúky a iné veci nám požičali z aquaparku, kostru sme si požičali z jednej základnej školy a pavučiny sme kúpili až v Zvolene. Chceme ju predať spolužiakom, majú tému Halloween. Nad pavučinou sú špeciálne svetlá, ktoré sme si požičali od jedného dížeja. Bez nich by pavučina nevynikla,“ prezradili nám manažéri.

Nielen skúška, ale aj zábava

Takáto forma praktickej maturitnej skúšky je na Slovensku ojedinelá a výnimočná a študenti Hotelovej akadémie ju v priestoroch reštaurácie Mladosť robia už tretíkrát. „Je to pre nich nielen skúška, ale aj zábava. Maturanti sa na ňu tešia a my, vyučujúci, máme tiež radosť, keď vidíme, že ich to baví a že sa im darí,“ povedala Jana Čefová.
Po „tvorcoch strachu“ patrili priestory reštaurácie Mladosť na jeden deň pirátom, ktorí si v nej otvorili Jack Sparow´s bar a o tom, že boli tiež úspešní, svedčí ich denná tržba – takmer dvadsaťtisíc korún. Postupne sa v nej vystriedali ďalšie manažérske tímy – Deti kvetov, Peklo, Blue Lagoon a Tex-mex. Každý sa prezentoval originálnymi nápadmi, výzdobou a hlavne chutnými jedlami a nápojmi. Dnes (v utorok) a zajtra bude reštaurácia patriť zbojníkom, ale nemusíte sa báť, že vás ozbíjajú, práve naopak. Okrem zbojníckych špecialít chystajú aj prekvapenie. Štvrtok bude opäť strašidelný v haloweenskom duchu a maturitný maratón uzavrú v piatok manažéri zo Saint Tropéz.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  3. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  4. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  5. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  6. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius?
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  9. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  10. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  7. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  8. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  1. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 6 979
  2. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 6 490
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 763
  4. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 5 719
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 5 367
  6. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius? 3 578
  7. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 3 255
  8. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 199
  9. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách? 2 269
  10. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 163
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Liptáci v červenom

Vo štvrtok (5.8.) podľahli v prvom prípravnom zápase do nadchádzajúcej extraligovej sezóny hokejisti MHK32 Liptovský Mikuláš svojmu súperovi, ktorým boli Vlci Žilina 1:2.


5 h

Z brehov vodných nádrží miznú plavčíci. Nie sú na Oravskej priehrade ani na Zemplínskej Šírave či na Domaši. Na Liptovskej Mare sa striedajú na službách približne tridsiati.


14 h

Ako to na olympiáde vyzeralo? Lukáš Giertl, vedúci výpravy vodných slalomárov, prezradil viac aj o výkonoch Slovákov.


20 h
Replika kostola sv. Panny Márie v skanzene Pribylina.

Jubilejných 30 rokov od otvorenia Múzea liptovskej dediny si v Pribyline pripomenú kultúrnym a odborným programom. Podujatie sa uskutoční v piatok 13. a v sobotu 14. augusta.


TASR 4. aug

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K vyhliadkovej veži vedie nový náučný chodník.


TASR 3. aug

Tréner Ščasný volá do FC dvoch lídrov Bábu a Veľkého Cetína.


17 h

Bez geometrického plánu už kataster vecné bremeno nezapíše.


4. aug

Zo stretnutí sa vytvorila tradícia.


4. aug

Už ste čítali?