Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Horor, peklo, piráti aj zbojníci v reštaurácii

Červenú smrť alebo modrý jed ste si mohli dať v jednej liptovskomikulášskej reštaurácii plnej hrôzy a strachu 20. novembra. Prilákali ma do nej štyri náhrobné kamene pred reštauráciou, medzi ktorými svietili dva kahance a povaľovali sa dve staré topánky. Aj keď horory nemám rada a nerada sa bojím, vošla som dnu. Za dverami stála biela kostra s tomahawkom pod pazuchou, oproti čierna postava s kapucou, pod ktorou blikali červené oči. (Neskôr som sa dozvedela, že pôvodne to bol vešiak.) Nad stolom visela Krvavá Mary a ďalšia neidentifikovateľná handrová príšera a nad barom sa vznášala obrovská pavučina s dvoma vypasenými čiernymi pavúkmi. Ešteže boli iba z umelej hmoty. Dozvedela som sa, že podnik s názvom Fear (strach) založili študenti piateho ročníka Hotelovej akadémie – Združenej obchodnej a hotelovej školy v Liptovskom Mikuláši a je súčasťou ich praktických maturitných skúšok.

Maďarský guláš a dymiace nápoje

„Maturanti sú rozdelení do desiatich manažérskych tímov, každý má šesť členov – manažérov logistiky, financií, odbytu, marketingu - aj svojho riaditeľa. Vyberú si tematiku a názov svojej reštaurácie, ktorú prevádzkuje každý tím iba jeden deň v našom školskom reštauračnom zariadení Mladosť,“ prezradila Jana Čefová, učiteľka odborných ekonomických predmetov v ZHOŠ a zároveň členka hodnotiacej komisie a vysvetlila: „Študenti si museli sami všetko pozháňať, zaranžovať, vybaviť, nakúpiť, sami sa skladali, mali možnosť zobrať si zo školy bezúročný úver. Zamestnali štyroch zamestnancov, spolužiakov z nižších ročníkov – troch barmanov a jedného kuchára, uzavreli s nimi dohody, podpísali hmotnú zodpovednosť a vyplatia im aj odmeny za vykonanú prácu.“
Na jedálnom lístku mali „tvorcovia strachu“ ako cenovú bombu maďarský guláš s knedľou len za 45 korún. Navarili ho Ján Kubovčík a Martin Fides a zrejme sa im vydaril, lebo sa po ňom len tak zaprášilo. Pochvaľoval si ho aj dôchodca, ktorý prišiel s obedárom a objednal si až dve porcie. Komu sa už guláš neušiel, mohol si dať tousty, bagetu alebo zákusok a k tomu napríklad piňakoládu. Z takmer všetkých miešaných nápojov sa dymilo, čo ešte umocňovalo strašidelnú atmosféru v reštaurácii. Na stene premietali horory, znela strašidelná hudba. Barmani mali napriek tomu na tričkách nápis: Mňa sa nemusíte báť. „Ale mali sme tu aj dve malé detičky, ktoré sa rozplakali. Čo už, to je riziko podnikania a horory nie sú pre malé deti,“ prezradila riaditeľka firmy Fear, dlhovlasá blondínka Lenka Feltovičová.

Pavučinu si kúpili, kostru požičali

Strašidelnú reštauráciu sa rozhodli založiť preto, lebo chceli vymyslieť niečo zaujímavé, nevšedné a originálne. Nápad sa zrodil v hlave manažéra logistiky Juraja Kováča, ktorého inšpiroval horor Kruh. Aj keď učitelia ich od tohto nápadu najskôr trochu odhovárali, lebo sa im to zdalo trochu morbídne, študenti si napokon presadili svoje a asi urobili dobre. Náhrobné kamene boli dobrým lákadlom a strašidelný podnik bol aj v čase našej návštevy plný spokojných zákazníkov. „Veľmi dobre to vymysleli, páči sa nám tu, aj keď dcéra sa zo začiatku trošku bála. Guláš sa nám síce už neušiel, asi bol dobrý, keď sa tak skoro minul, ale dali sme si toasty, štrúdľu, kávu a miešané nápoje,“ povedala Iveta Mikulášiková, ktorá sedela pri stole s manželom, dcérou a ďalšími príbuznými.
Zaujímalo nás, odkiaľ študenti zobrali strašidelné rekvizity. „Náhrobné kamene, smrtky, klobúky a iné veci nám požičali z aquaparku, kostru sme si požičali z jednej základnej školy a pavučiny sme kúpili až v Zvolene. Chceme ju predať spolužiakom, majú tému Halloween. Nad pavučinou sú špeciálne svetlá, ktoré sme si požičali od jedného dížeja. Bez nich by pavučina nevynikla,“ prezradili nám manažéri.

Nielen skúška, ale aj zábava

Takáto forma praktickej maturitnej skúšky je na Slovensku ojedinelá a výnimočná a študenti Hotelovej akadémie ju v priestoroch reštaurácie Mladosť robia už tretíkrát. „Je to pre nich nielen skúška, ale aj zábava. Maturanti sa na ňu tešia a my, vyučujúci, máme tiež radosť, keď vidíme, že ich to baví a že sa im darí,“ povedala Jana Čefová.
Po „tvorcoch strachu“ patrili priestory reštaurácie Mladosť na jeden deň pirátom, ktorí si v nej otvorili Jack Sparow´s bar a o tom, že boli tiež úspešní, svedčí ich denná tržba – takmer dvadsaťtisíc korún. Postupne sa v nej vystriedali ďalšie manažérske tímy – Deti kvetov, Peklo, Blue Lagoon a Tex-mex. Každý sa prezentoval originálnymi nápadmi, výzdobou a hlavne chutnými jedlami a nápojmi. Dnes (v utorok) a zajtra bude reštaurácia patriť zbojníkom, ale nemusíte sa báť, že vás ozbíjajú, práve naopak. Okrem zbojníckych špecialít chystajú aj prekvapenie. Štvrtok bude opäť strašidelný v haloweenskom duchu a maturitný maratón uzavrú v piatok manažéri zo Saint Tropéz.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 493
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 547
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 9 041
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 838
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 751
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 808
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 557
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 444
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 330
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 954
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

V černovskom chotári zachraňujú studničky starých otcov

V Černovskom chotári mali vyše dvadsať studničiek, miestni dobrovoľníci sa pustili do ich obnovy. A darí sa im to, studničky sú nielen funkčné, ale naozaj pôsobivé.

Studničku obnovili nadšenci z turistického oddielu a Valent Janči, ktorý ju namaľoval.

Liptáci proti Zvolenu opäť bez bodu

Hokejisti Zvolena zvíťazili v piatkovom zápase 31. kola Tipos extraligy na ľade Liptovského Mikuláša 3:1. Pripísali si tak šiesty triumf za sebou. Naopak, domáci Liptáci utrpeli piatu prehru v sérii.

Liptovský Mikuláš v bielo-červenom vyšiel na svojom domácom ľade proti Zvolenu naprázdno.

Kam na Liptove počas lockdownu

Nápady na výlety sme rozdelili podľa okresov.

V Liptovskej Sielnici horel karavan, bol v ňom človek

Profesionálnym hasičom z Liptovského Mikuláša pomáhali pri zásahu dobrovoľní hasiči z Liptovského Trnovca.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Už ste čítali?