Totálne som stravovanie zmenila v čase, keď bola moja dcéra vážne chorá a trávila som s ňou čas v nemocnici. Lekári jej odporučili niektoré potraviny nejesť, pretože sa jej po radioterapii rozpadali črievka. Vtedy sme obe zo stravy okrem iného vylúčili mäso. Ona odišla, ja som sa vrátila do bežného života. No nevrátila som sa k bežnej strave. Akosi som to nedokázala a môj bezmäsitý jedálny lístok som chápala ako spomienku na moju najstaršiu. Nijaké zvlášť pravidlá nového stravovania som nezaviedla, len všetko živočíšneho pôvodu bolo mimo mňa. V smútku som si ani nevšimla, že aj moja druhá – v tom čase pubertálna dcéra – vylúčila zo stravy mäso. Keď mi to došlo, rozhodla som sa preštudovať vegetariánsku kuchárku a zháňala som všetky dostupné informácie o vegetariánstve. Odrazu totiž na mňa doľahla materská zodpovednosť za zdravie mojej dcéry a nechcela som, aby nastali nejaké komplikácie. V podstate som ich ani nečakala, no predsa som nevedela, ako zareaguje jej organizmus na vylúčenie mäsa a všetkých mäsových výrobkov. Ich absenciu som však v jej i svojej strave nahrádzala strukovinami, orechami, tiež množstvom zeleniny a ovocia. Manžel sa k nám tiež pridal, ale jemu vegetariánstvo nevyhovovalo. Po čase aj najmladšia – vtedy desaťročná dcéra zahlásila, že ani ona nebude viac jesť mäso. Rešpektovali sme to, a tak v našej domácnosti odrazu žili tri vegetariánky.
Mŕtvoly na tanieri
Problémy? Žiadne zdravotné. Pred jedenástimi rokmi, keď sme začínali, boli skôr problémy s nakupovaním. Dlho sme napríklad neverili ani chlebu a chlebovým výrobkom v obchode. Kým sme si informácie o ich zložení dôkladne nepreverili, vypekala som doma aj chlieb. Dnes trh ponúka množstvo kvalitných celozrnných výrobkov, ale aj celkovo sa zlepšilo zásobovanie v obchodoch a takmer celkom bežne dostať kúpiť vegetariánske pochúťky.
Kuriózne situácie sme skôr zažívali s ľuďmi okolo. Často sa nás pýtali a dodnes pýtajú, čo môžeme jesť. Naša odpoveď – všetko, ale vyberáme si. Každý si môže vybrať, vegetariánstvo nepretláčam. No už som tento spôsob stravovania nedobrovoľne prezentovala aj na spoločenskom stretnutí pri obede asi sedemdesiatich mne takmer neznámych ľudí. Oproti sediaci pán si všimol, že čašník ma viackrát s jedlom obišiel, a chcel vedieť prečo. Keď som mu polohlasne povedala, že som vegetariánka a čašník mi prinesie zeleninový šalát, pán sa rozčúlil a hlasno mi začal stúpať do svedomia, aké je vegetariánstvo nezdravé, aká som nezodpovedná, blábláblá... Nechala som ho vyrozčuľovať sa. Všetci, samozrejme, prestali jesť, stíchli a čakali – čo ja. Do ticha som s chuťou a dostatočne nahlas povedala: „Pozrite sa na svoj tanier, veď vy na ňom máte mŕtvoly.“
Dnes moje okolie vegetariánstvo rešpektuje, nemám problém takmer kdekoľvek sa najesť. Moja dcéra, ktorá roky nejedla mäso, mi porodila dve krásne a zdravé vnúčatká. Zúbky im napríklad vyrástli úplne bezproblémovo. V odbornej literatúre som sa neskôr dozvedela, že je to vraj príjemný dôsledok vegetariánskej stravy.
Tri dôvody, prečo som sa stal vegetariánom
Vysokoškolský učiteľ Miroslav Lakota, ktorý žije so svojou rodinou v Liptovskom Petre, prešiel na vegetariánstvo pred sedemnástimi rokmi takmer zo dňa na deň. Aby to nebol pre organizmus priveľký šok, pil veľa – veľa rôznych tekutín. Vegetariánstvo prijala za svoje aj jeho manželka Vierka, a tak je, samozrejme, od malička na vegetariánskej strave je aj ich starší syn. Druhý synček Ondrík má len pár dní, zatiaľ papá materské mliečko, ktoré však v sebe nenesie ani stopu strachu zo zabíjaných zvierat. Prečo M. Lakota a jeho rodina nejedia mäso? Uviedol tri dôvody: „ Prvým dôvodom bolo neubližovanie. Tento dôvod je podľa mňa zo všetkých dôvodov najdôležitejší. Žiť v súlade s prírodou a rešpektovať jej vývoj. Tak, ako by sme sa mali snažiť v našom živote neubližovať ľuďom, to isté by malo platiť aj pre zvieratá. Zachádzať necitlivo so zvieratami a pri tom im spôsobiť bezdôvodne utrpenie je činom veľkej krutosti, činom, ktorý musí byť odmietaný. Nemôže byť predsa zmyslom života pre krátky pôžitok chuťových pohárikov zabíjať zvieratá, ktoré vybavené šiestym zmyslom veľmi dobre cítia svoj koniec a bránia sa mu vylúčením stresových a iných látok do tela. Tieto majú veľmi negatívny vplyv na naše správanie a naše zdravie.
V roku 1990, keď som sa stal vegetariánom, začal som byť postupne citlivejší a vnímavejší na vonkajšie aj vnútorné podnety. Môj organizmus sa postupne očistil od nezdravých látok a človeku akoby sa otvoril ďalší zmysel, ktorý mi pomáhal pri rozhodovaní v rôznych životných situáciách. Zmenilo sa myslenie, prestali návaly hnevu a konfliktov v rodine a v zamestnaní. Stal som sa pokojnejším a vyrovnanejším.“
Jedlo by malo byť naším liekom
„Druhým dôvodom pri rozhodovaní sa na cestu vegetariánstva bolo zdravie,“ povedal Miroslav Lakota. „Jedlo by malo byť naším liekom, a preto pravá vegetariánska strava je zložená v prevažnej miere z rastlinných produktov, ktoré sú v päťdesiatpercentnom zastúpení v surovom stave. Táto strava je bohatá na vitamíny, minerálne látky, enzýmy, antioxidanty a vlákninu v prirodzenej forme, ktoré majú veľmi dobrý vplyv na zdravie človeka. Pri trávení takejto stravy dostaneme dostatok energie a živín, ktoré majú veľký vplyv na naše zdravie. Takáto strava zabraňuje vzniku civilizačných chorôb a veľmi často pomáha pri liečení a regenerácii organizmu po chorobách. Pri jedení vegetariánskej stravy šetríme náš organizmus, ktorý ostáva vitálnejší, odolnejší a pomalšie starne.
Tretí dôvod chápem hodne zoširoka – buďme sebestační. Na svete žije ešte niekoľko miliónov ľudí, ktorí trpia hladom a nemajú pre život vytvorené ani tie najzákladnejšie životné podmienky. Pre výrobu živočíšnych potravín potrebujeme štrnásťkrát viacej potravín, ako by sme potrebovali my. To, čo by sme ušetrili pri chovaní zvierat, by stačilo na poskytnutie základnej výživy pre hladujúcich. Opäť je tento problém nielen v rukách najmocnejších tohto sveta, ale aj v našich rukách.“
Myslím si, že by sme mali byť ohľaduplnejší k všetkým živým organizmom a svojím pozitívnym myslením pomáhať uchovávať rovnováhu života.“