Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Bez zdravia je všetko nanič

„To viete – chlap,“ so smiechom konštatovala nad plechom vysušených vegetariánskych škvarkovníkov detská lekárka Janka Nosková z Ružomberku. „Keďže som musela ráno odísť do práce a nestačila som dať plech s pripraveným cestom do rúry, pečenie som prenechala na manžela. Presne som mu v minútach vysvetlila, čo má robiť, a natiahla budík – minútky. On však použil vlastnú technológiu pečenia. Skrátil pečenie a pobyt v chladnúcej rúre predĺžil vegetariánskym škvarkovníkom asi o päť hodín. Výsledný efekt ma však príjemne prekvapil.
Na plechu vznikli nakoniec krekry vhodné napríklad aj ako príloha k polievke či chrumkavé keksíky. Sú iné ako klasicky vykysnuté cesto.“ Pediatrička Janka Nosková je totiž aj predsedníčkou Občianskeho združenia Život a zdravie s celoslovenskou pôsobnosťou, ktoré je neziskovou organizáciou. „Našou ambíciou je mať takéto kluby aspoň vo všetkých okresných mestách na Slovensku,“ doplnila J. Nosková, „dnes je ich už asi tridsať.“ Združenie sa už niekoľko rokov angažuje v oblasti podpory zdravia obyvateľstva, a to najmä organizovaním bezplatných prednášok o prevencii, seminárov a kurzov varenia. Slová na manželovu adresu J. Nosková predniesla práve na stretnutí so všetkými „chudnutiachtivými a zaneprázdnenými“ Ružomberčanmi v Björnsonovom dome minulý týždeň. Okrem vegetariánskych škvarkovníkov bol na programe večera aj celozrnný chlieb, varená pšenica, wafle z ovsených vločiek, džem z ďatlí a množstvo praktických rád ohľadom zdravého stravovania.

Vegetariánom kvôli športovému rastu
Jozef Javorka z Ružomberku sa roky živil športom. Cyklistikou. „To je šport, ktorý vyžaduje maximálne využitie energie. Preto som sa začal zaujímať o stravu a o to, akým spôsobom energiu telu dodať,“ odpovedal na otázku prečo zmenil stravovanie J. Javorka. „Viac – menej som sa stal vegetariánom nie z nejakého presvedčenia, ale kvôli športovému rastu. Päť rokov som bol úplne na vegetariánskej strave a zároveň aktívne športoval. Dokonca mám skúsenosti aj s takýmto spôsobom stravovania v extrémnych situáciách. Išiel som s partnerom na bicykli dvadsaťštyrihodinovku – nejakých deväťstokilometrov sme prešli - a práve vegetariánska strava nezaťažovala naše trávenie, bola ľahkostráviteľná a nemali sme absolútne žiadne problémy s trávením. Mám dlhoročnú skúsenosť s vegetariánskou stravou a športom, ktorému sa venujem doteraz. No nemôžem povedať, že by som bol dnes úplným vegetariánom, ale jedávam veľmi málo mäsa. Zažil som totiž výhody vegetariánskej stravy a pozitívne pre mňa je aj to, že si môžem vyberať z rôznych typov vegetariánskeho stravovania: vegán, vegetarián, laktovegetarián... Každý si môže vybrať a vôbec nemusí ísť do nejakého extrému. Ja som už pätnásť rokov viac na vegetariánskej strave a ani moje telo by už nespracovalo mäso, keby som sa rozhodol byť naspäť mäsožravcom.“ Na stretnutie s členmi občianskeho združenia Život a zdravie priviedol cyklista Jozef Javorka i svoju mamku. Tá sa však pripravovaných vegetariánskych dobrôt ani nedotkla. Niežeby jej nechutili, ale od popolcovej stredy má pôst.

Živý príklad zdravého vývoja
Pavol Holub robí v Klube zdravia v Ružomberku koordinátora a s lekárkou Jankou Noskovou organizuje všetky akcie OZ Život a zdravie. Skôr ako sa nám podarilo s ním a s jeho manželkou Zorkou rozprávať, pripravili vo vzájomne dôvernej súhre cesto na wafle z ovsených vločiek a medzi rečou raz jeden, raz druhý piekol wafle, či rozprával. „Na deväťdesiatpäť percent som vegetarián už sedemnásť rokov,“ oznámil P. Holub. Čo to znamená? „Keď prídu nejaké príležitosti – napríklad sviatky, návštevy u priateľov... zásadne neodmietam určité druhy mäsa, ale na našom bežnom rodinnom jedálnom lístku mäso nemávame. Výhody? Ja som sa na tento druh stravy dal viac-menej pre zdravotné problémy so sennou nádchou. Nebolo to až také hrozné, ale v lete vždy som jedol nejaké lieky a kvapkalo mi z nosa, z očí, čo nebolo príjemné. Ako som nabehol na životný štýl bez mäsa, podstatne sa zdravotný stav zmenil. Deti sa rozhodli podľa nášho vzoru. Keď boli menšie, jedli to, čo bolo doma, keď podrástli, mali si možnosť vybrať. Náš najmladší syn má osemnásť rokov a je živým príkladom, že aj na vegetariánskej strave môže chlapec normálne vyrásť.“ Pavlova manželka Zorka mala trošku iné dôvody na ceste k vegetariánstvu ako jej partner. Vraj jej robili „šarapatu“ najmä vnútornosti. Po ich konzumácii akoby mala kameň v žalúdku. „Objavilo sa to najmä vtedy, keď som začala pracovať ako učiteľka. V škole bolo hodne stresov, celý organizmus bol v napätí a prejavovalo sa to aj ťažobou na žalúdku po zjedení mäsa. Práve vtedy, keď som ostala tretíkrát na materskej so synom, sme začali vážne uvažovať, že stravu zmeníme. Manžel získaval vedomosti o výžive z odborných časopisov, prinášal informácie z prednášok. Nakontaktovali sme sa aj na manželov Červených, ktorí vydali jednu z prvých vegatariánskych kuchárskych kníh, a na manželov Kernovcov z L. Mikuláša, ktorí dodnes vedú tábory zdravia. Do toho prišla Janka Nosková ako mladá lekárka a vegetariánmi sme už mnoho rokov.“

Keby všetci vedeli toľko o výžive, ako ja...
„Čo sa týka detí, je to zložité,“ odpovedala na otázku o vegetariánstve v detstve pediatrička Janka Nosková. „Ľudia zvyčajne veria mäsu a nevidia dôsledky pôsobenia, napríklad hormónov z mäsa na ľudský organizmus. U detí za posledné desaťročie sa začiatok puberty posúva stále nižšie. Vidno to najmä u našich rómskych spoluobčanov, pre ktorých sú šunka a rezne základnými potravinami, ktoré nosia aj chorým deťom na detské oddelenie. Nie je tu zriedkavosť menštruácia od ôsmich rokov, a to je alarmujúce. Niekedy si hovorím, keby všetci vedeli o výžive toľko čo ja, asi by boli vegatariáni. Problémom je zrejme to, že nie je dostatok objektívnych informácií a keď si ich aj bežní ľudia nájdu na internete, zdravotníci im to nepotvrdia a oni sa nevedia rozhodnúť. Napríklad mamičkám, ktoré sú prístupné informáciám, radím pre deti od šestého mesiaca výborný recept na bezlepkové kaše z pšena, kukurice a ovsených vločiek. Potom sa stáva, že prídu aj ďalšie a chcú recepty na tie výborné detské kašičky, ktoré deťom ich priateliek tak chutia. Tak si navzájom mamičky odovzdávajú skúsenosti aj recepty. Nie som proti instantnej kaši, hlavne keď mamka nestíha...“ J. Nosková má bohaté skúsenosti s organizovaním okrem iného aj kurzov varenia. Akí ľudia chodievajú na tieto stretnutia? „Niektorí prídu zo zvedavosti, niektorí majú zdravotné problémy a iní odniekiaľ o nás počuli. Vo všeobecnosti však ľudia majú bariéru voči takýmto veciam, lebo si myslia, že tu budeme niečo predávať. Zaujímavé sú stretnutia tých, čo sa rozhodli chudnúť. My im poskytujeme informácie, ale zároveň pracujeme aj formou podporných skupín. Stretajú sa v nich ľudia, ktorí potrebujú zmeniť nejaký návyk, hovoria spolu, dávajú si ďalšie ciele. Vidia, že ak jeden začne, dokáže podobným spôsobom aj ďalší meniť svoj zlozvyk. Ťahajú sa navzájom. Toto je dôležitý prvok pri zmene životného štýlu, lebo je ťažké ho meniť, keď všetci naokolo idú iným smerom.“ Ako sa detská lekárka Janka Nosková dostala k vegetariánstvu, odkiaľ má toľko informácii o výžive, veď lekárske fakulty ich poskytujú v obmedzenej miere? „Asi dva roky po skončení vysokej školy som počula, že bezmäsitá strava je zdravá, tak som ju vyskúšala. Zároveň som sa dostala do USA na univerzitu v Lomalinde na študijné pobyty, kam chodievam každý rok dodnes. Oni o zdravom životnom štýle hlásajú a ho aj žijú. Veď práve Lomalinda je po Okinawe a Sardínii tretím miestom na svete, kde žije najviac storočných ľudí. Profesori z tejto univerzity zas chodievajú k nám a vzdelávajú lektorov OZ Život a zdravie.“

Zmena stravy mi zdravotne pomohla
„Už sa ani nepamätám, kedy s nápadom zmeniť stravu prišla moja dcéra. ,Nebudem jesť mäso,´ povedala. Ako povedala, tak aj urobila. Pre mňa to také jednoduché nebolo. Prejsť na varenie bez mäsa bolo veľmi, veľmi ťažké,“ rozhovorila sa o stravovacích zmenách vo svojej rodine Eva Ďurčová z L. Hrádku, učiteľka v materskej škole. „U nás doma sme nikdy veľa mäsa nejedli, iba v nedeľu. Začala som variť hlavne naše slovenské bezmäsité jedlá, prívarky zo strukovín. Trvalo mi dva roky, kým som sa celkom naučila ako-tak variť a byť aj tak trochu vegetariánkou. Často som varila dva obedy, bolo to náročné. Dnes je všetko jednoduchšie, kúpite potraviny, celozrnú múku a dobrý výber je aj v ovocí a zelenine. Mám rada sladkosti a koláče, mliečne výrobky, a preto som lakto-ovo vegetariánka. Odborníci na výživu tiež hovoria o pudingových vegetariánoch, ktorí konzumujú zvyčajne len sladké jedlá a to určite zdraviu neprospieva. Spočiatku, keď som sa pokúšala z jedálneho lístka vynechať mäso, som schudla 7 kg a cítila som sa mimoriadne zdravá. V tom čase som chodila do reumatologickej ambulancie, mala som opuchnuté kolená. Asi po roku ma z ambulancie vyradili, výsledky boli dobré a bolesti i opuchy sa stratili.“ E. Ďurčová viedla dlhé roky v L. Hrádku aj Vegetariánsku spoločnosť a jej členovia spolupracovali s odborníkom na výživu - lekárom Igorom Bukovským. Dnes vedie Vegetariánske okienko v MY Liptov. „Nevarím hovädziu polievku, pretože do nej sa z kostí vylučuje kyselina močová a práve ona robí problémy s kĺbami. Pečiem doma chlieb, rada robím zeleninové šaláty a najmä rýchlo a jednoducho pripravím chutné jedlá bez mäsa. Mäso nahradím jednoducho - kúpim syr tofu. Dnes mnoho vecí chápem a vnímam inak. Aj deti, ktoré nechcú v škôlke jesť mäso, nenútim, aby ho jedli. Nechutí im a vedia prečo.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 846
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 886
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 278
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 479
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 411
  6. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 207
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 155
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 842
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 149
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 954
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Lekár z martinského infekčného: Koronavírus je zákerný, ubližuje slabším

S Martinom Babušíkom, lekárom Infekčnej kliniky a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin, sme sa rozprávali o chorobe, ktorá hýbe celým Slovenskom. Koronavírus podľa neho mnohí ustoja aj bez príznakov, no pre nemálo ľudí má aj fatálne následky. A na tých musíme myslieť.

 Martin Babušík, vedúci lekár na jednotke intenzívnej starostlivosti 
Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Martin.

Energetici do ochrany vtáctva v Liptovskej Teplej investovali 30-tisíc eur

Na úseku dlhom 1,3 kilometra ošetrili 14 stĺpov a splnili tak požiadavku štátnych ochranárov.

Minister obrany vyzýva ľudí, aby pre testy na Oravu necestovali

Záujem o testovanie na Orave majú aj Liptáci. Ide o blízke regióny, ktoré majú veľkú spoločnú hranicu.

Ilustračná fotografia.

Zemiaky vyrástli kvalitné, už sú aj pod strechou

S množstvom aj kvalitou zemiakov sú v tomto roku spokojní.

Triedenie zemiakov v Smrečanoch.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Prípravy na Kysuciach v plnom prúde, testovať sa bude aj v reštaurácii či v kolkárni

Sme na jednej lodi, musíme sa zomknúť, hovorí starosta Čierneho.

Už ste čítali?