Piatok, 26. február, 2021 | Meniny má ViktorKrížovkyKrížovky

Bez zdravia je všetko nanič

„To viete – chlap,“ so smiechom konštatovala nad plechom vysušených vegetariánskych škvarkovníkov detská lekárka Janka Nosková z Ružomberku. „Keďže som musela ráno odísť do práce a nestačila som dať plech s pripraveným cestom do rúry, pečenie som prenechala na manžela. Presne som mu v minútach vysvetlila, čo má robiť, a natiahla budík – minútky. On však použil vlastnú technológiu pečenia. Skrátil pečenie a pobyt v chladnúcej rúre predĺžil vegetariánskym škvarkovníkom asi o päť hodín. Výsledný efekt ma však príjemne prekvapil.
Na plechu vznikli nakoniec krekry vhodné napríklad aj ako príloha k polievke či chrumkavé keksíky. Sú iné ako klasicky vykysnuté cesto.“ Pediatrička Janka Nosková je totiž aj predsedníčkou Občianskeho združenia Život a zdravie s celoslovenskou pôsobnosťou, ktoré je neziskovou organizáciou. „Našou ambíciou je mať takéto kluby aspoň vo všetkých okresných mestách na Slovensku,“ doplnila J. Nosková, „dnes je ich už asi tridsať.“ Združenie sa už niekoľko rokov angažuje v oblasti podpory zdravia obyvateľstva, a to najmä organizovaním bezplatných prednášok o prevencii, seminárov a kurzov varenia. Slová na manželovu adresu J. Nosková predniesla práve na stretnutí so všetkými „chudnutiachtivými a zaneprázdnenými“ Ružomberčanmi v Björnsonovom dome minulý týždeň. Okrem vegetariánskych škvarkovníkov bol na programe večera aj celozrnný chlieb, varená pšenica, wafle z ovsených vločiek, džem z ďatlí a množstvo praktických rád ohľadom zdravého stravovania.

Vegetariánom kvôli športovému rastu
Jozef Javorka z Ružomberku sa roky živil športom. Cyklistikou. „To je šport, ktorý vyžaduje maximálne využitie energie. Preto som sa začal zaujímať o stravu a o to, akým spôsobom energiu telu dodať,“ odpovedal na otázku prečo zmenil stravovanie J. Javorka. „Viac – menej som sa stal vegetariánom nie z nejakého presvedčenia, ale kvôli športovému rastu. Päť rokov som bol úplne na vegetariánskej strave a zároveň aktívne športoval. Dokonca mám skúsenosti aj s takýmto spôsobom stravovania v extrémnych situáciách. Išiel som s partnerom na bicykli dvadsaťštyrihodinovku – nejakých deväťstokilometrov sme prešli - a práve vegetariánska strava nezaťažovala naše trávenie, bola ľahkostráviteľná a nemali sme absolútne žiadne problémy s trávením. Mám dlhoročnú skúsenosť s vegetariánskou stravou a športom, ktorému sa venujem doteraz. No nemôžem povedať, že by som bol dnes úplným vegetariánom, ale jedávam veľmi málo mäsa. Zažil som totiž výhody vegetariánskej stravy a pozitívne pre mňa je aj to, že si môžem vyberať z rôznych typov vegetariánskeho stravovania: vegán, vegetarián, laktovegetarián... Každý si môže vybrať a vôbec nemusí ísť do nejakého extrému. Ja som už pätnásť rokov viac na vegetariánskej strave a ani moje telo by už nespracovalo mäso, keby som sa rozhodol byť naspäť mäsožravcom.“ Na stretnutie s členmi občianskeho združenia Život a zdravie priviedol cyklista Jozef Javorka i svoju mamku. Tá sa však pripravovaných vegetariánskych dobrôt ani nedotkla. Niežeby jej nechutili, ale od popolcovej stredy má pôst.

Živý príklad zdravého vývoja
Pavol Holub robí v Klube zdravia v Ružomberku koordinátora a s lekárkou Jankou Noskovou organizuje všetky akcie OZ Život a zdravie. Skôr ako sa nám podarilo s ním a s jeho manželkou Zorkou rozprávať, pripravili vo vzájomne dôvernej súhre cesto na wafle z ovsených vločiek a medzi rečou raz jeden, raz druhý piekol wafle, či rozprával. „Na deväťdesiatpäť percent som vegetarián už sedemnásť rokov,“ oznámil P. Holub. Čo to znamená? „Keď prídu nejaké príležitosti – napríklad sviatky, návštevy u priateľov... zásadne neodmietam určité druhy mäsa, ale na našom bežnom rodinnom jedálnom lístku mäso nemávame. Výhody? Ja som sa na tento druh stravy dal viac-menej pre zdravotné problémy so sennou nádchou. Nebolo to až také hrozné, ale v lete vždy som jedol nejaké lieky a kvapkalo mi z nosa, z očí, čo nebolo príjemné. Ako som nabehol na životný štýl bez mäsa, podstatne sa zdravotný stav zmenil. Deti sa rozhodli podľa nášho vzoru. Keď boli menšie, jedli to, čo bolo doma, keď podrástli, mali si možnosť vybrať. Náš najmladší syn má osemnásť rokov a je živým príkladom, že aj na vegetariánskej strave môže chlapec normálne vyrásť.“ Pavlova manželka Zorka mala trošku iné dôvody na ceste k vegetariánstvu ako jej partner. Vraj jej robili „šarapatu“ najmä vnútornosti. Po ich konzumácii akoby mala kameň v žalúdku. „Objavilo sa to najmä vtedy, keď som začala pracovať ako učiteľka. V škole bolo hodne stresov, celý organizmus bol v napätí a prejavovalo sa to aj ťažobou na žalúdku po zjedení mäsa. Práve vtedy, keď som ostala tretíkrát na materskej so synom, sme začali vážne uvažovať, že stravu zmeníme. Manžel získaval vedomosti o výžive z odborných časopisov, prinášal informácie z prednášok. Nakontaktovali sme sa aj na manželov Červených, ktorí vydali jednu z prvých vegatariánskych kuchárskych kníh, a na manželov Kernovcov z L. Mikuláša, ktorí dodnes vedú tábory zdravia. Do toho prišla Janka Nosková ako mladá lekárka a vegetariánmi sme už mnoho rokov.“

Keby všetci vedeli toľko o výžive, ako ja...
„Čo sa týka detí, je to zložité,“ odpovedala na otázku o vegetariánstve v detstve pediatrička Janka Nosková. „Ľudia zvyčajne veria mäsu a nevidia dôsledky pôsobenia, napríklad hormónov z mäsa na ľudský organizmus. U detí za posledné desaťročie sa začiatok puberty posúva stále nižšie. Vidno to najmä u našich rómskych spoluobčanov, pre ktorých sú šunka a rezne základnými potravinami, ktoré nosia aj chorým deťom na detské oddelenie. Nie je tu zriedkavosť menštruácia od ôsmich rokov, a to je alarmujúce. Niekedy si hovorím, keby všetci vedeli o výžive toľko čo ja, asi by boli vegatariáni. Problémom je zrejme to, že nie je dostatok objektívnych informácií a keď si ich aj bežní ľudia nájdu na internete, zdravotníci im to nepotvrdia a oni sa nevedia rozhodnúť. Napríklad mamičkám, ktoré sú prístupné informáciám, radím pre deti od šestého mesiaca výborný recept na bezlepkové kaše z pšena, kukurice a ovsených vločiek. Potom sa stáva, že prídu aj ďalšie a chcú recepty na tie výborné detské kašičky, ktoré deťom ich priateliek tak chutia. Tak si navzájom mamičky odovzdávajú skúsenosti aj recepty. Nie som proti instantnej kaši, hlavne keď mamka nestíha...“ J. Nosková má bohaté skúsenosti s organizovaním okrem iného aj kurzov varenia. Akí ľudia chodievajú na tieto stretnutia? „Niektorí prídu zo zvedavosti, niektorí majú zdravotné problémy a iní odniekiaľ o nás počuli. Vo všeobecnosti však ľudia majú bariéru voči takýmto veciam, lebo si myslia, že tu budeme niečo predávať. Zaujímavé sú stretnutia tých, čo sa rozhodli chudnúť. My im poskytujeme informácie, ale zároveň pracujeme aj formou podporných skupín. Stretajú sa v nich ľudia, ktorí potrebujú zmeniť nejaký návyk, hovoria spolu, dávajú si ďalšie ciele. Vidia, že ak jeden začne, dokáže podobným spôsobom aj ďalší meniť svoj zlozvyk. Ťahajú sa navzájom. Toto je dôležitý prvok pri zmene životného štýlu, lebo je ťažké ho meniť, keď všetci naokolo idú iným smerom.“ Ako sa detská lekárka Janka Nosková dostala k vegetariánstvu, odkiaľ má toľko informácii o výžive, veď lekárske fakulty ich poskytujú v obmedzenej miere? „Asi dva roky po skončení vysokej školy som počula, že bezmäsitá strava je zdravá, tak som ju vyskúšala. Zároveň som sa dostala do USA na univerzitu v Lomalinde na študijné pobyty, kam chodievam každý rok dodnes. Oni o zdravom životnom štýle hlásajú a ho aj žijú. Veď práve Lomalinda je po Okinawe a Sardínii tretím miestom na svete, kde žije najviac storočných ľudí. Profesori z tejto univerzity zas chodievajú k nám a vzdelávajú lektorov OZ Život a zdravie.“

Zmena stravy mi zdravotne pomohla
„Už sa ani nepamätám, kedy s nápadom zmeniť stravu prišla moja dcéra. ,Nebudem jesť mäso,´ povedala. Ako povedala, tak aj urobila. Pre mňa to také jednoduché nebolo. Prejsť na varenie bez mäsa bolo veľmi, veľmi ťažké,“ rozhovorila sa o stravovacích zmenách vo svojej rodine Eva Ďurčová z L. Hrádku, učiteľka v materskej škole. „U nás doma sme nikdy veľa mäsa nejedli, iba v nedeľu. Začala som variť hlavne naše slovenské bezmäsité jedlá, prívarky zo strukovín. Trvalo mi dva roky, kým som sa celkom naučila ako-tak variť a byť aj tak trochu vegetariánkou. Často som varila dva obedy, bolo to náročné. Dnes je všetko jednoduchšie, kúpite potraviny, celozrnú múku a dobrý výber je aj v ovocí a zelenine. Mám rada sladkosti a koláče, mliečne výrobky, a preto som lakto-ovo vegetariánka. Odborníci na výživu tiež hovoria o pudingových vegetariánoch, ktorí konzumujú zvyčajne len sladké jedlá a to určite zdraviu neprospieva. Spočiatku, keď som sa pokúšala z jedálneho lístka vynechať mäso, som schudla 7 kg a cítila som sa mimoriadne zdravá. V tom čase som chodila do reumatologickej ambulancie, mala som opuchnuté kolená. Asi po roku ma z ambulancie vyradili, výsledky boli dobré a bolesti i opuchy sa stratili.“ E. Ďurčová viedla dlhé roky v L. Hrádku aj Vegetariánsku spoločnosť a jej členovia spolupracovali s odborníkom na výživu - lekárom Igorom Bukovským. Dnes vedie Vegetariánske okienko v MY Liptov. „Nevarím hovädziu polievku, pretože do nej sa z kostí vylučuje kyselina močová a práve ona robí problémy s kĺbami. Pečiem doma chlieb, rada robím zeleninové šaláty a najmä rýchlo a jednoducho pripravím chutné jedlá bez mäsa. Mäso nahradím jednoducho - kúpim syr tofu. Dnes mnoho vecí chápem a vnímam inak. Aj deti, ktoré nechcú v škôlke jesť mäso, nenútim, aby ho jedli. Nechutí im a vedia prečo.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tradíciou!
  2. Fakulta orientovaná na pútavú výučbu prepojenú s praxou!
  3. Mesto mladých čaká na teba: buď vysokoškolákom v Nitre!
  4. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  5. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  6. Začni svoju budúcnosť v Prahe! Staň sa špičkovým ekonómom!
  7. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  8. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  9. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  10. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto!
  1. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  2. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  3. Dáma s pávím pierkom
  4. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  6. Získaj náskok pred štartom
  7. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  8. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  9. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  10. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 19 089
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 12 063
  3. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 9 067
  4. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 907
  5. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 831
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 583
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 192
  8. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 5 793
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 177
  10. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti 4 910
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Ján Macík v sieni slávy LFZ

Jedným z piatich nových členov Siene slávy Liptovského futbalového zväzu (LFZ) je aj bývalý dlhoročný brankár a potom tréner, najmä mladej zmeny, Ján Macík.

10 h
Peter Hoferica

Tréner Peter Hoferica nový model nepovažuje za najlepšie riešenie. Futbalistom Družstevníka Liptovská Štiavnica v III. lige po dvanástich kolách, keď mužstvá nenaplnili ani program jesennej časti, patrí desiata priečka (5 víťazstiev – 1 remíza – 6 prehier).

14 h

Odpadkové koše na vrchovine Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši sú v posledných týždňoch denne preplnené odpadom z objemných obalov.

19 h
Hľadaná Anna Fábryová.

Nezvestná žena odišla v utorok 23. februára z domu na neznáme miesto a doposiaľ o sebe nepodala žiadne informácie.

24. feb

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mierne poklesol počet hospitalizovaných v Rooseveltovej nemocnici.

16 h

Kolíziu mal kamión s osobným autom.

16 h

Srdce bývalého rozhodcu, delegáta stretnutí a bývalého dlhoročného predsedu Komisie rozhodcov ObFZ Topoľčany naposledy dotĺklo v stredu vo veku 68 rokov.

19 h

Epidemická situácia sa podľa Krajčího stále zhoršuje.

23. feb

Už ste čítali?