Fear, Jack sparow ´s bar, Deti kvetov, bar Peklo, Blue Lagoon, Tex – mex, U Hrajnohu, Zbojnícky hostinec, Haloween café a Saint Tropez – tak sa volali kaviarne a bary, ktoré existovali iba jeden deň. Založili ich a prevádzkovali študenti piateho ročníka hotelovej akadémie zo Združenej hotelovej a obchodnej školy (ZHOŠ) v Liptovskom Mikuláši. Spomínané kaviarne a bary ste mohli navštíviť koncom novembra v reštauračnom zariadení ZHOŠ Mladosť. Bola to vlastne prvá časť ich praktických maturitných skúšok. Ďalšiu absolvovali minulý týždeň v škole. Prišla sa na ne pozrieť aj riaditeľka školy Katarína Uličná. Keď manažérka personalistiky, Katarína Kvasničková z Modrej lagúny, dokončila prezentáciu svojej maturitnej práce, Katarína Uličná s radosťou a hrdosťou skonštatovala, že to bolo skvelé a že je škoda, že to nepočuli potenciálni zamestnávatelia.
Každý z desiatich manažérskych tímov mal svojho riaditeľa a manažérov – marketingu, výroby odbytu, logistiky, ľudských zdrojov a financií. Vymysleli si názov podniku, ktorý založili, vyzdobili jeho interiér, zohnali rôzne rekvizity, nakúpili suroviny, zostavili originálny jedálny a nápojový lístok, prijali zamestnancov – čašníkov, kuchárov, barmanov, recepčné. Väčšinou to boli ich mladší spolužiaci, s ktorými uzatvorili dohody o vykonaní práce a vyplatili im aj mzdu - približne stovku. Manažérske tímy mali možnosť zobrať si na založenie a prevádzkovanie svojho jednodňového podniku až päťtisícovú pôžičku , ktorú im poskytla škola. Niektoré tímy do svojho podniku vložili aj vlastné peniaze, ktoré sa im potom vrátili.
Prelistovali sme si niektoré maturitné práce, bolo v nich okrem klasického popisu práce a činnosti firmy aj množstvo potvrdeniek, účtov, paragónov a čísel – náklady, tržby, zisky, dokonca priznali aj tringelty. Niektoré tímy mali aj vlastnú pečiatku. Resumé na záver práce bolo v angličtine, nemčine aj francúzštine. V jedálnom lístku mal každý špeciality podľa zamerania podniku. Bar Peklo ponúkal napríklad Diablove vidly, Satanov dych či Luciferovo tajomstvo.
Skúšajúcu komisiu tvorili tri sympatické mladé dámy, ktoré vyzerali skoro ako študentky: Jana Čefová, Zuzana Urbanová a Miriam Devečková. Všetky učia v ZHOŠ hotelový a gastronomický manažment aj iné odborné predmety. Boli zároveň aj konzultantkami a sledovali všetky časti maturitných skúšok aj v zime v kaviarni Mladosť, kde sa tento rok konali už tretíkrát. Predtým sa konali v škole. Takáto netradičná forma maturít sa evidentne osvedčila. Študentom sa páči, že majú možnosť naplno prejaviť svoju fantáziu a invenciu. Jany Čefovej sme sa spýtali, ktorý manažérsky tím sa jej najviac pozdával. „Každý priniesol niečo zaujímavé a nové. Ale keď mám povedať iba jeden, asi U Hrajnohu.“ Zaujímalo nás aj to, ako firmy dopadli ekonomicky. „Stratová nebola žiadna, zisk však nebol hlavným ukazovateľom. Aj keby firmy boli v strate, museli by obhájiť svoju pozíciu. Najväčší zisk mal, myslím, Jack Sparow´s bar. Väčšina firiem mala prienikové, teda nižšie ceny, oni mali vyššie. Mohli si to dovoliť, lebo mali kvalitné suroviny a originálneho barmana, ktorý miešal originálne nápoje.“ Dozvedeli sme sa ešte, že manažéri si zisk delili rovným dielom, každý si zarobil približne osemsto korún. Na svojich zamestnancov ale väčšinou zabudli a podiely zo zisku im nevyplatili. Našli sa však aj svetlé výnimky. Zaujímavé je, že maturanti priznali aj tringelty, ktoré vykázali ako mimoriadny výnos a spravodlivo si ich rozdelili.
Zástupkyňa Jela Oravcová nám prezradila, že tento rok bolo na praktických maturitných skúškach nóvum to, že na ne pozývali VIP hostí. Jedného si vybrali maturanti, druhého im odporučilo vedenie školy. Medzi prominentnými hosťami boli prevažne hoteliéri, zástupcovia rôznych reštaurácií, cestovných kancelárií, súčasný aj bývalý primátor mesta. Vlani boli najprominentnejšími hosťami maturantov Adela Banášová a Tomáš Bezdeda.
Škoda, že maturantské bary a kaviarne majú životnosť iba jeden deň, lebo boli zaujímavé aj „uletené“. Bola v nich výborná atmosféra, dúfajme, že taká bude aj v podnikoch, ktoré si raz úspešní maturanti sami založia.