Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Priznali aj tringelty

Fear, Jack sparow ´s bar, Deti kvetov, bar Peklo, Blue Lagoon, Tex – mex, U Hrajnohu, Zbojnícky hostinec, Haloween café a Saint Tropez – tak sa volali kaviarne a bary, ktoré existovali iba jeden deň. Založili ich a prevádzkovali študenti piateho ročníka hotelovej akadémie zo Združenej hotelovej a obchodnej školy (ZHOŠ) v Liptovskom Mikuláši. Spomínané kaviarne a bary ste mohli navštíviť koncom novembra v reštauračnom zariadení ZHOŠ Mladosť. Bola to vlastne prvá časť ich praktických maturitných skúšok. Ďalšiu absolvovali minulý týždeň v škole. Prišla sa na ne pozrieť aj riaditeľka školy Katarína Uličná. Keď manažérka personalistiky, Katarína Kvasničková z Modrej lagúny, dokončila prezentáciu svojej maturitnej práce, Katarína Uličná s radosťou a hrdosťou skonštatovala, že to bolo skvelé a že je škoda, že to nepočuli potenciálni zamestnávatelia.
Každý z desiatich manažérskych tímov mal svojho riaditeľa a manažérov – marketingu, výroby odbytu, logistiky, ľudských zdrojov a financií. Vymysleli si názov podniku, ktorý založili, vyzdobili jeho interiér, zohnali rôzne rekvizity, nakúpili suroviny, zostavili originálny jedálny a nápojový lístok, prijali zamestnancov – čašníkov, kuchárov, barmanov, recepčné. Väčšinou to boli ich mladší spolužiaci, s ktorými uzatvorili dohody o vykonaní práce a vyplatili im aj mzdu - približne stovku. Manažérske tímy mali možnosť zobrať si na založenie a prevádzkovanie svojho jednodňového podniku až päťtisícovú pôžičku , ktorú im poskytla škola. Niektoré tímy do svojho podniku vložili aj vlastné peniaze, ktoré sa im potom vrátili.
Prelistovali sme si niektoré maturitné práce, bolo v nich okrem klasického popisu práce a činnosti firmy aj množstvo potvrdeniek, účtov, paragónov a čísel – náklady, tržby, zisky, dokonca priznali aj tringelty. Niektoré tímy mali aj vlastnú pečiatku. Resumé na záver práce bolo v angličtine, nemčine aj francúzštine. V jedálnom lístku mal každý špeciality podľa zamerania podniku. Bar Peklo ponúkal napríklad Diablove vidly, Satanov dych či Luciferovo tajomstvo.
Skúšajúcu komisiu tvorili tri sympatické mladé dámy, ktoré vyzerali skoro ako študentky: Jana Čefová, Zuzana Urbanová a Miriam Devečková. Všetky učia v ZHOŠ hotelový a gastronomický manažment aj iné odborné predmety. Boli zároveň aj konzultantkami a sledovali všetky časti maturitných skúšok aj v zime v kaviarni Mladosť, kde sa tento rok konali už tretíkrát. Predtým sa konali v škole. Takáto netradičná forma maturít sa evidentne osvedčila. Študentom sa páči, že majú možnosť naplno prejaviť svoju fantáziu a invenciu. Jany Čefovej sme sa spýtali, ktorý manažérsky tím sa jej najviac pozdával. „Každý priniesol niečo zaujímavé a nové. Ale keď mám povedať iba jeden, asi U Hrajnohu.“ Zaujímalo nás aj to, ako firmy dopadli ekonomicky. „Stratová nebola žiadna, zisk však nebol hlavným ukazovateľom. Aj keby firmy boli v strate, museli by obhájiť svoju pozíciu. Najväčší zisk mal, myslím, Jack Sparow´s bar. Väčšina firiem mala prienikové, teda nižšie ceny, oni mali vyššie. Mohli si to dovoliť, lebo mali kvalitné suroviny a originálneho barmana, ktorý miešal originálne nápoje.“ Dozvedeli sme sa ešte, že manažéri si zisk delili rovným dielom, každý si zarobil približne osemsto korún. Na svojich zamestnancov ale väčšinou zabudli a podiely zo zisku im nevyplatili. Našli sa však aj svetlé výnimky. Zaujímavé je, že maturanti priznali aj tringelty, ktoré vykázali ako mimoriadny výnos a spravodlivo si ich rozdelili.
Zástupkyňa Jela Oravcová nám prezradila, že tento rok bolo na praktických maturitných skúškach nóvum to, že na ne pozývali VIP hostí. Jedného si vybrali maturanti, druhého im odporučilo vedenie školy. Medzi prominentnými hosťami boli prevažne hoteliéri, zástupcovia rôznych reštaurácií, cestovných kancelárií, súčasný aj bývalý primátor mesta. Vlani boli najprominentnejšími hosťami maturantov Adela Banášová a Tomáš Bezdeda.
Škoda, že maturantské bary a kaviarne majú životnosť iba jeden deň, lebo boli zaujímavé aj „uletené“. Bola v nich výborná atmosféra, dúfajme, že taká bude aj v podnikoch, ktoré si raz úspešní maturanti sami založia.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Päť chýb pri zateplení strechy
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 323
  2. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 16 593
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 134
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 611
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 881
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 902
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 630
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 531
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 456
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 241
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Otváracie hodiny domu smútku predĺžili, mesto chce predísť náporu

Mesto Liptovský Mikuláš od tohto týždňa predlžuje otváracie hodiny domu smútku.

Ilustračné foto
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Tvorba rozpočtu mesta na rok 2021 je ohrozená, tvrdí primátor

Tvorba rozpočtu mesta Liptovský Mikuláš na rok 2021 je podľa primátora Jána Blcháča ohrozená.

Ján Blcháč.

Rozbehnutý Tatran pozastavila až pandémia

Po výborne rozbehnutej 10-zápasovej futbalovej bilancii bez prehry pre druholigový MFK Tatran Liptovský Mikuláš mu dočasnú stopku vystavila koronavírusová pandémia.

Je otázne či Tatran v tohto sezónnej jesennej časti ešte zažije ligovú atmosféru.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Už ste čítali?