Sobota, 18. september, 2021 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

Bačovské pochúťky vyrábajú z ovčieho i kravského mlieka

Na povale v Humne (čoby skanzenová reštaurácia) bolo poriadne rušno. Štrnásť porôt hodnotilo na 7. ročníku súťaže syry, oštiepky údené i neúdené, bryndzu, korbáčiky, žinčicu a rôzne bačovské špeciality. Každá z nich mala svoj vlastný postup. Niektorí ochutnávali po jednej vzorke a hneď prideľovali výrobkom známky, iní zvolili taktiku - všetko ochutnajme, potom rozhodujme. Nevedno, ktorá z nich bola lepšia, no k výsledkom sa museli dopracovať všetky na základe hodnotenia vzhľadu, konzistencie, chuti a vône výrobku.
Bývalý generálny riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline Karol Herian, dnes dôchodca, bol hlavným porotcom a na túto súťaž do Pribyliny prišiel už po siedmy raz. Vraj vždy pomáha pri hodnotení syrov. „Tohto roku bola najbohatšia účasť v počte prihlásených bačovských výrobkov, ale aj mliekarenských výrobkov s bačovskou tematikou z ovčieho a kravského mlieka,“ okomentoval K. Herian ruch pri hodnotení syrov. „Pre mňa boli všetci favoriti, lebo som veľmi rád, že prišli. Ani nejde o to, kto bude prvý a kto posledný. Ide o to, aby ľudia boli spolu, aby vedeli navzájom porovnať výrobky, aby vedeli, kto robí dobre, kto slabšie, aby videli, ako ich hodnotia odborníci. Oproti minulým rokom sa mnohí zlepšili – to môžem povedať úprimne. Výrobok musí mať svoju charakteristiku, chuť, arómu, musí to byť plnohodnotný výrobok a k týmto kritériám prišli takmer všetci. Myslím si, že my, Slováci, si musíme vytvoriť svoju skupinu špecialít, ktorými sa budeme hrdiť a ktorými budeme prezentovať Slovensko. Tými špecialitami môžu byť práve syrárske výrobky, ktoré si budeme pestovať tak, ako si Švajčiari pestujú ementál, Francúzi plesňové syry a my tie naše. Syrárstvo na Slovensku má bohatú históriu práve v ovčom syre, a preto práve ono udáva krok aj kravskému mliekarstvu, chceme ťažiť z týchto tradícii.“
Porota vyhodnotila prvé tri najlepšie výrobky v každej kategórii. V bačovských výrobkoch, kategória ovčí hrudkový syr z liptovského regiónu boli najlepší poľnohospodári z Kvačian, farma Veľké Borové, celkovo boli na druhom mieste. V kategórii bačovská bryndza Poľnohospodárske družstvo Liptovské Revúce. Tiež celkovo na druhom mieste. Cenu za ovčiarske špeciality, konkrétne za neúdenú parenicu, dostala Liptovská Lúžna, celkovo vo svojej kategórii boli druhí. Medzi žinčicami zabodovali výrobcovia z Liptovskej Lúžnej.
Ako sa umiestnili regionálni výrobcovia výrobkov z kravského mlieka s bačovskou tematikou? V kategórii bryndza, na druhom mieste bola Liptovská mliekareň, Liptovský Mikuláš, na treťom mieste Bryndziareň Peter Makovický z Ružomberka. V kategórii oštiepky a parené syry získala Liptovská mliekareň Liptovský Mikuláš prvé miesto za údený polooštiepok a tretie za neúdený polooštiepok. V kategórii korbáčikov a pareníc bola na druhom mieste znovu Liptovská mliekáreň za Jánošíkov korbáčik.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  2. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  3. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  4. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  5. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  6. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  9. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  10. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 978
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 816
  3. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 4 611
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 258
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 3 548
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 494
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 284
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 052
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 848
  10. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 816
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Jedna z cien časopisu Pamiatky a múzeá, putuje na Liptov, počas reštaurovania interiéru kostola v Liptovskom Jáne objavili niečo, čo nikto ani nepredpokladal.


a 1 ďalší 24 h

Aké typy vložiek do bežeckých a športových topánok poznáme a v čom je rozdiel? Aj o tom nám povie viac odborník na behanie a bežecké doplnky Rastislav Magna z Intersportu.


17. sep
Po nezvestnej advokátke pátrali členovia pohotovostného pátracieho tímu aj dobrovoľní hasiči.

Do akcie sa zapojili stovky ľudí.


16. sep

Na túto ale aj mnohé iné otázky od vás odpovedáme v našej právnej poradni.


16. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Do akcie sa zapojili stovky ľudí.


16. sep

Z hospitalizovaných pacientov má potvrdené ochorenie 275 ľudí.


SITA 21 h

Paradoxom je, že Poltár, ktorý patrí medzi okresy s najnižšou zaočkovanosťou, zostáva v najlepšom štvorlístku.


SITA 16. sep

Napriek daždivému počasiu je Považskobystrický jarmok úspešný. Po ročnej pauze si ho prišli užiť stovky návštevníkov.


16 h

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu