Sobota, 23. september, 2023 | Meniny má Zdenka

Za bohatstvom netreba chodiť ďaleko

V Pribyline sa diskutovalo nielen na tému ovčieho mlieka a bryndze
Dvanásteho ročníka Ovenálií v Pribyline sa zúčastnilo až desaťtisíc návštevníkov z rôznych kútov Slovenska. Podľa riaditeľky múzea Ivety Zuzkinovej to bola najväčšia účasť, akú kedy zaznamenali. Pozvanie prijali i vzácni hostia, ktorí v žltom salóne letného sídla pána Oravy, grófa Thurza, diskutovali na tému ovčiarstva a salašníctva na Slovensku. Diskusiu moderoval Ján Keresteš, ktorý smeroval otázky ku všetkým zúčastneným hosťom. Mikrobiológ Libor Ebringer vysvetlil, prečo je mlieko také dôležité a aký má vplyv na zdravie obyvateľstva. „V poslednom čase na verejnosť prenikajú poplašné správy, že mlieko je príčinou astmy, že je toxické a zahlieňuje. To sú nezmysly. Ani jedna informácia, ktorú som získal zo svetoznámych kliník, to nepotvrdzuje. Na obvinenia tohto druhu nie je jediný dôkaz. Mlieko je jedinečné, a to nielen kravské, ale i ovčie či kozie. Ovčie mlieko obsahuje dokonca dvakrát toľko zložiek ako mlieko kravské - vitamíny, hormóny, bielkoviny, tuky, vápnik, enzýmy.“ L. Ebringer sa už sedemnásť rokov zaoberá probiotikami a ako prvý na Slovensku začal s výskumom bryndze. Zistil, že má až jednu miliardu baktérií na jeden gram a až dvadsať druhov kvasiniek. „Tieto baktérie požierajú cholesterol. Počas fermentácie vznikajú činnosťou enzýmov mliečnych baktérií rôzne biologicky aktívne látky znižujúce krvný tlak, čím pomáhajú zamedziť vznik civilizačných chorôb. Úžasné účinky bryndze boli odskúšané aj na vybranej vzorke respondentov, kde došlo k prekvapujúcim výsledkom.

Bezpečnosť spotrebiteľa je prvoradá

Zdravie a mliečna bielkovina spolu úzko súvisia, no dôležitá je i bezpečnosť spotrebiteľa. Podľa vyjadrenia riaditeľa štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša konzumenti nemusia mať obavy. „Kravy, kozy, ovce máme zdravé a choroby od zvierat na Slovensku nehrozia. Prvovýrobcovia u nás dosiahli štandard porovnateľný so štátmi Európskej únie. Naše produkty sú uznávané aj vo svete. Analýzy potvrdzujú, že malé percento nedostatkov vzniká predovšetkým nedodržaním receptúr zo strany výrobcov alebo zavádzaním spotrebiteľa s dobou spotreby. Ovčie výrobky z mlieka sú vynikajúce a zdravé. Zábrany a obavy nie sú na mieste. Konzumovať treba slovenské výrobky a nepodliehať čaru pekných zahraničných obalov, ktoré veľakrát prekrývajú plnohodnotnosť výrobku.“

Tradičná bryndza je národným bohatstvom

Predseda zväzu bryndziarov Peter Lajda poukázal na vážny nedostatok v potravinovom kódexe. Podľa neho sa nerešpektuje to, z čoho je bryndza vyrábaná „V kódexe nie je uvedené, že bryndza obsahuje konkrétne živiny. V niektorých obchodných prevádzkach sa predáva niečo s označením bryndza, čo má s bryndzou spoločné vari len sfarbenie. Verím, že kódex sa prehodnotí a k zákazníkovi sa dostane iba plnohodnotná bryndza,“ skonštatoval.
Jeho slová potvrdil i Pavol Petrík, predseda Strany zelených v Považskej Bystrici. „Podporujeme zdravý životný štýl. Tým, čo jeme, ako sa stravujeme, predchádzame rôznym ochoreniam. Tu predovšetkým pomôže osveta, aby sa ľuďom viac otvorili oči.“ Pri otázke Jána Keresteša, či budú okrem vlkov a medveďov chrániť aj slovenskú bryndzu, zaznelo dôrazné áno.
Originálne výrobky chráni v rámci politiky kvality i Európska únia. Momentálne je v Bruseli prihláška na zaregistrovanie tradične vyrábanej bryndze ako chráneného zemepisného označenia. Zúčastnených o tom informoval splnomocnenec vlády pre otázky legislatívy Európskej únie Stanislav Šilhár. Upresnil, že okrem bryndze je v Bruseli i slovenský oštiepok a slovenská parenica z ovčieho syra. Špecifikácia je pripravená už aj na tradičný slovenský korbáčik.

Ovčiarstvo – vklad do Európskej kultúry

Ovčiarstvo a chov oviec valašským spôsobom je známe od valašskej kolonizácie a výrazne ovplyvnilo pôvodnú roľnícku kultúru. S príchodom kolonizácie nastalo využitie i ďalšieho fenoménu - ovčieho mlieka a výrobkov z neho. Dovtedy bolo dôležité iba mäso a koža. Riaditeľka skanzenu v Pribyline I. Zuskinová, ktorá dôkladne skúma pôvodný život obyvateľov Liptova, potvrdila, že ovčiari boli veľmi talentovaní ľudia, ktorí poznali prírodu a vedeli pracovať s materiálom. Pre zaujímavosť uviedla, že fujara bola zapísaná do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
Chov oviec je dôležitý nielen z hľadiska využitia mäsa či mlieka. Výrazne vplýva i na ochranu životného prostredia a formovanie krajiny. Vypásanie tráv v podhorských oblastiach, kde nie je možné využiť mechanizáciu, je ďalšou mimoprodukčnou funkciou oviec, ktorá sa podľa slov predseda zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Jozefa Eštočina stane v budúcnosti dominantnou. K tomu bude smerovať aj dotačná politika, čo je tiež veľmi dôležité.

Spojenie s cestovným ruchom

Odborné argumenty si so záujmom vypočul aj župan Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár (na fotografii vľavo), ktorý potvrdil, že ovčiarstvo v tejto časti Slovenska je hlboko zakorenené. Na otázku, či sa ovčiarstvo a bryndziarstvo v Žilinskom kraji dá spojiť s cestovným ruchom, odpovedal: „Ovčiarstvo je fenomén, ktorý po stáročia zohrával dôležitú úlohu. Zachovala sa tradícia, ktorú nám závidí aj okolitý svet. Netreba skrývať to, na čo môžeme byť hrdí. Prioritou by však malo zostať zdravie a zdravý životný štýl. Zachovaniu tradícií by mohli pomôcť aj zdroje Európskej únie, ktoré sú tak jedinečné, že príležitosť na ich získanie sa už nemusí opakovať. A práve tu je maximálna podpora všetkých projektov, ktoré budú spracované a predložené,“ skonštatoval Juraj Blanár. Zároveň prisľúbil, že ovčiarske ovenálie vždy nájdu podporu Žilinského samosprávneho kraja.

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  3. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  4. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  5. Spoločnosť EY vyhlásila 18. ročník súťaže na Slovensku
  6. Septembrové číslo krížovkárskeho magazínu Lišiak v denníku SME
  7. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty
  8. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz
  1. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  2. Union zdravotná poisťovňa prináša novinku vo vzdelávaní
  3. Tento domáci nápoj vzpruží lepšie než káva, šlofík a energiťák
  4. Geniálne, čo dokáže minca v mrazničke!
  5. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  6. Novesta predstavuje novú kolekciu pre jeseň/zimu 2023
  7. Katolícka univerzita vykročila na ďalšiu misiu
  8. Prišli na to, že odpad je cenný
  1. Už len dnes za vás Fellner zaplatí polovicu dovolenky 11 850
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 6 789
  3. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 6 086
  4. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 4 662
  5. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 372
  6. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 226
  7. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 3 076
  8. Ľuboš Fellner opäť pozýva. Kam volá turistov teraz? 2 514

Blogy SME

  1. Rado Surovka: Prečo strieľajú do vlastných ?
  2. Rudolfa Vallová: Menia sa parlamentné voľby na výpredaj pocitov?
  3. Elena Antalová: Podporujú relevantné televízie extrémistov?
  4. Martin Škopec Antal: Voľby sú oslavou demokracie. Tie slovenské môžu byť jej pohrebom
  5. Rastislav Puchala: A prečo sa nepochváliť?
  6. Martin Sústrik: Voliť veľké, či malé strany? (II.)
  7. Radko Mačuha: "Keď padne zvon ďaleko od kostola."
  8. Anton Kovalčík: Ruské voľby v roku 2004. Boršč a abraka-dabra.
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 862
  2. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 26 429
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 12 932
  4. Igor Kossaczký: Matovičova akcia ukázala pravdu o slovenských médiách 10 612
  5. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 518
  6. Pavel Macko: Teraz sa ukáže, ako hlboko siahajú korene zla a aká silná je Žilinkova ochrana gaunerov 7 503
  7. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 344
  8. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 268
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Hokejisti Liptovského Mikuláša privítali Nitru.


42m

Národnou kultúrnou pamiatkou sú nielen mlyny, ale aj zničená hrádza.


2 h
Hotel mal vyrásť pri hlavnej ceste do Jasnej.

Masívny deväťpodlažný hotel na Lúčkach v Demänovskej Doline sa stavať nebude, povedal to v stredu tamojší starosta Richard Bros.


a 1 ďalší 21 h
Ilustračná foto

Cestu uzavreli pre oba smery.


23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Rado Surovka: Prečo strieľajú do vlastných ?
  2. Rudolfa Vallová: Menia sa parlamentné voľby na výpredaj pocitov?
  3. Elena Antalová: Podporujú relevantné televízie extrémistov?
  4. Martin Škopec Antal: Voľby sú oslavou demokracie. Tie slovenské môžu byť jej pohrebom
  5. Rastislav Puchala: A prečo sa nepochváliť?
  6. Martin Sústrik: Voliť veľké, či malé strany? (II.)
  7. Radko Mačuha: "Keď padne zvon ďaleko od kostola."
  8. Anton Kovalčík: Ruské voľby v roku 2004. Boršč a abraka-dabra.
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 862
  2. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 26 429
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 12 932
  4. Igor Kossaczký: Matovičova akcia ukázala pravdu o slovenských médiách 10 612
  5. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 518
  6. Pavel Macko: Teraz sa ukáže, ako hlboko siahajú korene zla a aká silná je Žilinkova ochrana gaunerov 7 503
  7. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 344
  8. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 268
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu