„Prišli sme okoštovať štrúdľu a chceme vidieť, ako sa robí ťahaná,“ oznámili Táňa a Tibor Ballovci z Liptovského Petra. Do pribylinského skanzenu ich pritiahlo práve podujatie pod názvom Kuchyňa starých materí. Takýchto kuchýň sa v Múzeu liptovskej dediny (MLD) v Pribyline uskutoční počas leta niekoľko. Okrem štrúdlí sa budú ešte variť liptovské pirohy, liptovské droby a ďalšie dobroty.
V kysnutom ceste sa musia tvoriť bublinky
Recepty na štrúdle a záviny návštevníci skanzenu našli na plote pred jednou z dreveníc, kde Viera Juríková z Pribyliny zamiesila na kysnuté cesto. Niekoľko „ťapší“ koláčov už rozvoniavalo a pritiahlo na ochutnávku nielen Ballovcov. Pani Vierka však žiadny recept pri príprave ciest nepotrebovala. Ako gazdinká, ktorá má varenie a pečenie v oku a v rukách, pridávala do misky ingrediencie, podľa jej slov, od potoka do potoka. Radili jej životné skúsenosti a pomáhala čerstvá lektorka v skanzene Katka Šmihovská. Tá návštevníkom aj pošepkala, že recepty na staré liptovské jedlá nájdu v knihe Kuchyňa starých materí z Liptova, ktorej autorkou je riaditeľka Liptovského múzea Iveta Zuskinová. Dozvedeli sme sa, že koláče sa kedysi objavovali zvyčajne len na sviatočnom stole pri rodinných oslavách a práve kysnuté cesto pripravovala vraj gazdinká dovtedy, kým sa v ňom netvorili bublinky. Cesto na štrúdľu však spracovávala udieraním o dosku, potom ho prikryla teplou nádobou, rukami natretými rozpusteným maslom ho vytiahla, naplnila, obratne na plachte zvinula a piekla dovtedy, kým sa na ňom neurobila kôrka.
Dobrá starká pečie pre vnúčatá buchty
Viera Juríková konštatovala, že ju náhoda hodila k pečeniu štrúdlí ako rybu do vody, ale kuchárčina ju drží. Veď má rozvetvenú rodinku, a tak bola nútená ako dobrá stará mať piecť koláče z kysnutého cesta. Všetky vnúčatá predsa obľubujú buchty starých materí... „Mám skúseností s pečením, a tak som najprv upiekla štrúdľu z pochúťkovej smotany s tvarohom a hrozienkami, ale aj jablkovo-makovú, či pudingáče. Som veľmi hrdá, že sa mi podarili... Asi preto, že som šla do pečenia s chuťou a radosťou.“
Prečo bežia kuchyne starých materí
Lektorka MLD Zdena Račková, ktorá má skúseností z organizovania kuchýň starých materí z vlaňajška, k tým tohtoročným povedala: „Podľa Kalendária máme na každú nedeľu program. Vždy, keď nie je celodenný nedeľný, tak bežia kuchyne starých materí. Vlastne celé leto je pripravená pre návštevníkov nejaká atrakcia. Pretože kuchyne starých materí mali úspech – návštevníci boli vytešení, že môžu liptovské špeciality ochutnať, idú už tretí rok. Tohto roku každá z nich bude orientovaná na nejaké iné jedlo, ktoré pripraví odborník z niektorej liptovskej dediny.“