Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Prísady pridávala od potoka do potoka

„Prišli sme okoštovať štrúdľu a chceme vidieť, ako sa robí ťahaná,“ oznámili Táňa a Tibor Ballovci z Liptovského Petra. Do pribylinského skanzenu ich pritiahlo práve podujatie pod názvom Kuchyňa starých materí. Takýchto kuchýň sa v Múzeu liptovskej dediny (MLD) v Pribyline uskutoční počas leta niekoľko. Okrem štrúdlí sa budú ešte variť liptovské pirohy, liptovské droby a ďalšie dobroty.

V kysnutom ceste sa musia tvoriť bublinky

Recepty na štrúdle a záviny návštevníci skanzenu našli na plote pred jednou z dreveníc, kde Viera Juríková z Pribyliny zamiesila na kysnuté cesto. Niekoľko „ťapší“ koláčov už rozvoniavalo a pritiahlo na ochutnávku nielen Ballovcov. Pani Vierka však žiadny recept pri príprave ciest nepotrebovala. Ako gazdinká, ktorá má varenie a pečenie v oku a v rukách, pridávala do misky ingrediencie, podľa jej slov, od potoka do potoka. Radili jej životné skúsenosti a pomáhala čerstvá lektorka v skanzene Katka Šmihovská. Tá návštevníkom aj pošepkala, že recepty na staré liptovské jedlá nájdu v knihe Kuchyňa starých materí z Liptova, ktorej autorkou je riaditeľka Liptovského múzea Iveta Zuskinová. Dozvedeli sme sa, že koláče sa kedysi objavovali zvyčajne len na sviatočnom stole pri rodinných oslavách a práve kysnuté cesto pripravovala vraj gazdinká dovtedy, kým sa v ňom netvorili bublinky. Cesto na štrúdľu však spracovávala udieraním o dosku, potom ho prikryla teplou nádobou, rukami natretými rozpusteným maslom ho vytiahla, naplnila, obratne na plachte zvinula a piekla dovtedy, kým sa na ňom neurobila kôrka.

Dobrá starká pečie pre vnúčatá buchty

Viera Juríková konštatovala, že ju náhoda hodila k pečeniu štrúdlí ako rybu do vody, ale kuchárčina ju drží. Veď má rozvetvenú rodinku, a tak bola nútená ako dobrá stará mať piecť koláče z kysnutého cesta. Všetky vnúčatá predsa obľubujú buchty starých materí... „Mám skúseností s pečením, a tak som najprv upiekla štrúdľu z pochúťkovej smotany s tvarohom a hrozienkami, ale aj jablkovo-makovú, či pudingáče. Som veľmi hrdá, že sa mi podarili... Asi preto, že som šla do pečenia s chuťou a radosťou.“

Prečo bežia kuchyne starých materí

Lektorka MLD Zdena Račková, ktorá má skúseností z organizovania kuchýň starých materí z vlaňajška, k tým tohtoročným povedala: „Podľa Kalendária máme na každú nedeľu program. Vždy, keď nie je celodenný nedeľný, tak bežia kuchyne starých materí. Vlastne celé leto je pripravená pre návštevníkov nejaká atrakcia. Pretože kuchyne starých materí mali úspech – návštevníci boli vytešení, že môžu liptovské špeciality ochutnať, idú už tretí rok. Tohto roku každá z nich bude orientovaná na nejaké iné jedlo, ktoré pripraví odborník z niektorej liptovskej dediny.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 456
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 923
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 244
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 384
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 796
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 046
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 013
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 062
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 892
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 819
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Lekár z martinského infekčného: Koronavírus je zákerný, ubližuje slabším

S Martinom Babušíkom, lekárom Infekčnej kliniky a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin, sme sa rozprávali o chorobe, ktorá hýbe celým Slovenskom. Koronavírus podľa neho mnohí ustoja aj bez príznakov, no pre nemálo ľudí má aj fatálne následky. A na tých musíme myslieť.

 Martin Babušík, vedúci lekár na jednotke intenzívnej starostlivosti 
Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Martin.

Energetici do ochrany vtáctva v Liptovskej Teplej investovali 30-tisíc eur

Na úseku dlhom 1,3 kilometra ošetrili 14 stĺpov a splnili tak požiadavku štátnych ochranárov.

Minister obrany vyzýva ľudí, aby pre testy na Oravu necestovali

Záujem o testovanie na Orave majú aj Liptáci. Ide o blízke regióny, ktoré majú veľkú spoločnú hranicu.

Ilustračná fotografia.

Zemiaky vyrástli kvalitné, už sú aj pod strechou

S množstvom aj kvalitou zemiakov sú v tomto roku spokojní.

Triedenie zemiakov v Smrečanoch.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

V Lučenci hľadajú posily do tímov v celoplošnom testovaní, denná odmena je 70 eur

Záujemcovia sa môžu hlásiť do pondelka 26. októbra do 9.00 hod.

Prípravy na Kysuciach v plnom prúde, testovať sa bude aj v reštaurácii či v kolkárni

Sme na jednej lodi, musíme sa zomknúť, hovorí starosta Čierneho.

Už ste čítali?