Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Prísady pridávala od potoka do potoka

„Prišli sme okoštovať štrúdľu a chceme vidieť, ako sa robí ťahaná,“ oznámili Táňa a Tibor Ballovci z Liptovského Petra. Do pribylinského skanzenu ich pritiahlo práve podujatie pod názvom Kuchyňa starých materí. Takýchto kuchýň sa v Múzeu liptovskej dediny (MLD) v Pribyline uskutoční počas leta niekoľko. Okrem štrúdlí sa budú ešte variť liptovské pirohy, liptovské droby a ďalšie dobroty.

V kysnutom ceste sa musia tvoriť bublinky

Recepty na štrúdle a záviny návštevníci skanzenu našli na plote pred jednou z dreveníc, kde Viera Juríková z Pribyliny zamiesila na kysnuté cesto. Niekoľko „ťapší“ koláčov už rozvoniavalo a pritiahlo na ochutnávku nielen Ballovcov. Pani Vierka však žiadny recept pri príprave ciest nepotrebovala. Ako gazdinká, ktorá má varenie a pečenie v oku a v rukách, pridávala do misky ingrediencie, podľa jej slov, od potoka do potoka. Radili jej životné skúsenosti a pomáhala čerstvá lektorka v skanzene Katka Šmihovská. Tá návštevníkom aj pošepkala, že recepty na staré liptovské jedlá nájdu v knihe Kuchyňa starých materí z Liptova, ktorej autorkou je riaditeľka Liptovského múzea Iveta Zuskinová. Dozvedeli sme sa, že koláče sa kedysi objavovali zvyčajne len na sviatočnom stole pri rodinných oslavách a práve kysnuté cesto pripravovala vraj gazdinká dovtedy, kým sa v ňom netvorili bublinky. Cesto na štrúdľu však spracovávala udieraním o dosku, potom ho prikryla teplou nádobou, rukami natretými rozpusteným maslom ho vytiahla, naplnila, obratne na plachte zvinula a piekla dovtedy, kým sa na ňom neurobila kôrka.

Dobrá starká pečie pre vnúčatá buchty

Viera Juríková konštatovala, že ju náhoda hodila k pečeniu štrúdlí ako rybu do vody, ale kuchárčina ju drží. Veď má rozvetvenú rodinku, a tak bola nútená ako dobrá stará mať piecť koláče z kysnutého cesta. Všetky vnúčatá predsa obľubujú buchty starých materí... „Mám skúseností s pečením, a tak som najprv upiekla štrúdľu z pochúťkovej smotany s tvarohom a hrozienkami, ale aj jablkovo-makovú, či pudingáče. Som veľmi hrdá, že sa mi podarili... Asi preto, že som šla do pečenia s chuťou a radosťou.“

Prečo bežia kuchyne starých materí

Lektorka MLD Zdena Račková, ktorá má skúseností z organizovania kuchýň starých materí z vlaňajška, k tým tohtoročným povedala: „Podľa Kalendária máme na každú nedeľu program. Vždy, keď nie je celodenný nedeľný, tak bežia kuchyne starých materí. Vlastne celé leto je pripravená pre návštevníkov nejaká atrakcia. Pretože kuchyne starých materí mali úspech – návštevníci boli vytešení, že môžu liptovské špeciality ochutnať, idú už tretí rok. Tohto roku každá z nich bude orientovaná na nejaké iné jedlo, ktoré pripraví odborník z niektorej liptovskej dediny.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 23 815
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 21 715
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 317
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 969
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 597
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 341
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 646
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 530
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 368
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 320

Blogy SME

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Búrlivé oslavy po zisku titulu pokračovali aj v šatni.

V poslednom vydaní MY Liptovských novín v roku 2020 sme uverejnili rozsiahly článok o hokejových majstroch Slovenska v doraste, ktorými sa pred 20 rokmi stali mikulášski mladíci. Článok sme boli nútení rozdeliť na dve časti. Teraz vám prinášame jeho pokračovanie.

3 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Testovanie v Bojniciach.

V Liptovskom Hrádku otestovali počas trojdňového (22. - 24. 1.) skríningového testovania na ochorenie COVID-19 dokopy 1857 ľudí.

12 h
Ružomberok v oranžovom

Futbalisti MFK Ružomberok uplynulý týždeň odohrali ďalšie dve prípravné stretnutia, tiež s mužstvami II. ligy, a to s poradovým číslom dva a tri.

25. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

5 h

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

25. jan

Blogy SME

Už ste čítali?