Pondelok, 19. október, 2020 | Meniny má KristiánKrížovkyKrížovky

Med je aktuálnou témou dňa

Priemerná ročná spotreba medu na jedného obyvateľa Slovenska v porovnaní s ostatnými štátmi Európy je veľmi nízka. Dosahuje asi len 20 – 25 % spotreby v iných štátoch. V porovnaní s Českou republikou dosahuje asi 60 % ich priemernej spotreby.
Pre ilustráciu uvádzame, že spotreba cukru na každého obyvateľa Slovenska je takmer štyridsať kilogramov. Je to 114-krát viac ako spotrebujeme medu, t.j. asi 0,35 kg medu na osobu. Spotrebitelia vo vyspelej Európe však pochopili prednosti sladenia medom pred sladením cukrom, a tak o mede sme sa rozprávali so slovenskými odborníkmi v „medovej“ problematike.

Ročne vyprodukujeme až štyritisíc ton

Michal Mačička, emeritný vedecký pracovník - apidológ, Liptovský Hrádok: „Hlavnými prírodnými zdrojmi znášky pre produkciu medu na Slovensku sú ovocné stromy, repka olejka, agáty, malina lesná, slnečnica a medovica v lesoch. Ročne sa na Slovensku vyprodukuje 3 až 4-tisíc ton medu. Racionálnejším využitím jestvujúcich zdrojov znášky by bolo možno zvýšiť produkciu na 10 až 12-tisíc ton medu ročne.
Vzhľadom na našu nízku ročnú celkovú spotrebu (1900 ton), med musíme exportovať často za nevýhodných cenových podmienok.
Medzi najviac spotrebiteľmi vyhľadávané patria medy pochádzajúce z kvetov lesných malín, agátov (svetlý) a lahodný medovicový (tmavý) – pochádzajúci najmä z ihličnanov – smrek, jedľa. Väčšina medov sa však u nás predáva ako med kvetový pochádzajúci z rôznych kvetov nektárodajných rastlín. Len malé množstvo slovenských včelárov sa špecializuje na výrobu jednodruhových medov (gaštanový, lipový, pohánkový a ďalšie). Ich produkcia je pre včelárov pracovne náročnejšia, a preto takéto medy sú drahšie.“

Môže byť nielen potravinou, ale i liekom

Jozef Čižmárik, špecialista na farmaceutickú chémiu: „V histórii sa traduje názor, že med je len potravina. Na základe chemického zloženia medu a analýz, ktoré sa vykonali, sa začína objavovať názor, že med je najmä liekom. Má ideálnu skladbu cukrov, ktorá vo svojej podstate vytvára zmes od jednoduchých až po cukry veľmi zložité. Liečivá sila medu spočíva v tom, že obsahuje veľké množstvo jednoduchých cukrov, ktoré sa vstrebávajú cez stenu žalúdka priamo do krvného obehu. Sú teda nenahraditeľným zdrojom veľmi rýchlej energie a práve táto vstrebateľnosť cukrov robí z medu i liečivo. Okrem toho sa vyznačuje aj tým, že má ideálnu skladbu organických kyselín, ktoré mu dodávajú špecifickú chuť, ako aj niektorých terpénov, ktoré mu zasa dávajú určitú charakteristickú vôňu, arómu i charakter. Ukazuje sa, že med sa môže používať aj na liečenie ťažko hojiteľných rán. Jeho komplexné vlastnosti vedia zaceliť ranu, ktorá je už rezistentná na niektoré antibiotiká. Okrem toho med je výborným prostriedkom pôsobiacim upokojujúco a tonizujúco. Unavený človek, ak požije lyžičku medu pol hodiny pred spaním, môže lepšie zaspať. Med sa teda vracia do niektorých svetových liekopisov.“
Lekár Lukáš Bittner: „Antibakteriálne účinky medu sú známe viac ako sto rokov. V poslednom období bol dokázaný baktericidný a bakteriostatický efekt medu pre viac ako 60 druhov aerobných i anaerobných baktérií. Súčasne boli dokázané jeho antimykotické účinky. Med vytvára vhodné prostredie pre hojenie rán. Svojimi antimikrobiálnymi účinkami zabraňuje rastu patogénov a jeho viskozita pôsobí ako bariéra pre ďalšiu infekciu. Široké spektrum aminokyselín, vitamínov a stopových látok pomáha pri regenerácii tkaniva. Med je nelepivý, čo umožňuje bezbolestnú výmenu krytia rán. Možno ho použiť na všetky typy rán, ako sú dekubity, popáleniny, predkolenné vredy, abscesy, infikované operačné rany, Fournierova gangréna a ďalšie.
Jeho viskozita a možnosť šetrného odstránenia umožňuje využívať med i pri liečbe dutinových zápalových procesov. Histologické vyšetrenie rán po aplikácii medu preukázalo menej opuchov, zlepšenú epitelizáciu počas 2. až 7. dňa a lepšie vyzrievanie tkaniva počas 14. a 21. dňa aplikácie. Množstvo aplikovaného medu a frekvencia jeho výmeny záleží od rany. Ak rana netečie, stačí vykonávať preväzovanie dvakrát za týždeň. Vzhľadom na to, že tekutosť medu sa po ohreve na teplotu tela zvyšuje, je vhodné med najskôr aplikovať napríklad na sterilný obväz a až potom priložiť na ranu. Vrstvou medu pokrývame celú ranu i jej okraje. Pri liečbe dutinových zápalov je možné med aplikovať striekačkou a pri výmene vyplachovať fyziologickým roztokom. Alergické reakcie na med sú veľmi vzácne. Vo viac ako päťsto publikovaných prípadoch, keď bol med aplikovaný do otvorených rán, neboli zaznamenané žiadne nežiaduce účinky.“

Med zo zahraničia má nižšiu nákupnú cenu

Ján Kopernický, riaditeľ Ústavu včelárstva VÚŽV, Liptovský Hrádok: „Napriek tomu, že na Slovensku máme dostatok prírodných zdrojov pre produkciu kvalitného medu a produkuje sa ho viac ako spotrebujeme, časť medu sa k nám dováža zo zahraničia. Napríklad aj z Vietnamu, Ukrajiny, Českej republiky a Maďarska. Ďalší med dovážali naše supermarkety z rôznych štátov Európskej únie. Dovážané medy, najmä zo vzdialených krajín, sa vyznačujú odlišnou chuťou. Spracovatelia dovezené medy preto u nás miešajú s naším medom – ochucujú ich, aby sa chuťovo priblížili tým, na ktoré je náš spotrebiteľ zvyknutý. Príčinou, prečo sa k nám med dováža, je jeho nižšia nákupná cena. Kvalita dovážaných medov však nebýva vysoká.“
Ľudovít Gál, predseda Slovenského zväzu včelárov, Bratislava:
„Štáty EÚ dokážu vyrobiť menej ako 50 % potreby medu, a preto med dovážajú z tretích krajín. Dovážaný med je rôznej kvality. Menšia časť dovážaného medu je dobrá, kým zvyšok nezodpovedá požiadavkám uvádzaným v smernici o mede platnej pre EÚ.“

Kontrolujú aj predaj medu z dvora

Mária Kantíková, riaditeľka Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu, Dolný Kubín: „Štátny veterinárny a potravinový ústav v Dolnom Kubíne je referenčným pracoviskom pre choroby včiel a včelie produkty. Vykonáva kompletné analýzy podľa smerníc EÚ. Kvalita medov pochádzajúcich od jednotlivých našich včelárov je rôzna. Od roku 2004 pozorujeme pozitívny pokles výskytu antibiotík v mede. V roku 2006 sme vyšetrili na základné parametre asi 140 vzoriek medov od jednotlivých včelárov. Šlo o vzorky medov pre pridelenie ochrannej známky Slovenský med. Asi 75 % vzoriek medov vyhovelo sprísneným kritériám značkového medu.“
Martin Krajčí, epizootológ, Liptovský Mikuláš: „Podľa novej legislatívy včelári na Slovensku môžu vlastnú produkciu medu predávať aj priamo spotrebiteľom. Tento druh predaja má názov predaj z dvora.
Každý včelár, ktorý chce takýto predaj uskutočňovať, musí spĺňať určité kritériá. Napríklad: chov včiel musí byť pod veterinárnou kontrolou. Priestory pre prácu s medom musia spĺňať hygienické požiadavky (miestnosť na vytáčanie medu, priestor na plnenie medu do pohárov, skladovanie nabaleného medu a pod.).Med musí spĺňať požiadavky bezpečnej potraviny a musí byť laboratórne vyšetrený v príslušnom veterinárnom a potravinovom ústave. Obaly s medom musia byť opatrené etiketami, ktoré obsahujú okrem celého názvu aj adresu včelára alebo producenta, krajinu pôvodu, hmotnosť v gramoch a trvanlivosť. Na etikete možno uviesť aj doplňujúci text o kryštalizácii medu a jeho správnom stekucovaní.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Čím môže Slovensko pomôcť vo svete? Ukážkovou nemocnicou
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  7. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  8. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  9. Prieskum: Prázdnu peňaženku už zažilo sedem z desiatich Slovákov
  10. Stretne sa minister, bankár a analytik. Zhodnú sa na niečom?
  1. Úpravy automobilov pre ZŤP
  2. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  3. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  7. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  8. Tovar vám vynesú na miesto, ktoré ukážete prstom
  9. Slováci sú pri výbere investičných produktov čoraz náročnejší
  10. Humenčanov čakajú extra zľavy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 278
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 23 159
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 17 209
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 14 044
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 311
  6. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 10 055
  7. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 208
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 9 061
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 941
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 758
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Rozbehnutý Tatran pozastavila až pandémia

Po výborne rozbehnutej 10-zápasovej futbalovej bilancii bez prehry pre druholigový MFK Tatran Liptovský Mikuláš mu dočasnú stopku vystavila koronavírusová pandémia.

Je otázne či Tatran v tohto sezónnej jesennej časti ešte zažije ligovú atmosféru.

Chladiarenské rúry sú už položené na svojom mieste

Rozsiahla rekonštrukcia ľadovej plochy bude čoskoro hotová.

Chladiarenské rúry sú už na svojom mieste.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii už v stredu o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

GRAFY: Ako sa vyvíja pandémia na Liptove

Rekordný prírastok zaznamenal v nedeľu okres Ružomberok.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Nitre pribudli hospitalizovaní aj mŕtvi. Ohniská na Borovej stráži polícia

Viac ako dve tretiny reprofilizovaných lôžok pre COVID pacientov sú obsadené. Vytvoria ďalšie.

Veľké testovanie Slovákov začne na budúci víkend na Orave

Testovanie bude bezplatné, ale zatiaľ nie je rozhodnuté, či bude povinné alebo dobrovoľné.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

Už ste čítali?