Kaštieľ v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline rozvoniaval koláčmi. To súťažné družstvá z Liptovského Hrádku, Važca, Sokolče, Liptovskej Kokavy, Hýb, Smrečian a Pribyliny priniesli do súťaže Koláče starých materí kysnuté záviny, buchty, štrúdle, kapustníky, bryndzovníky i koláče s rebarborou. Porota v zložení Iveta Zuskinová, riaditeľka Liptovského múzea v Ružomberku, Vilma Kucháriková z Jakubovian a Antónia Papčová, vedúca oddelenia kultúry z Liptovského Mikuláša ostala v rozpakoch, komu veniec víťazstva prisúdiť. Z toľkých dobrôt zjesť čo i len po kúsku bolo nad sily porodkýň, a tak hodnotili najmä prezentáciu kuchárok a vzhľad pečiva. Prevládalo kysnuté cesto a možno i preto zaujal košík so sokolčianskymi fánkami, ktorý nakoniec získal prvenstvo. Fánky vraj Sokolčanov sprevádzali pri každej slávnostnej udalosti v rodine. To potvrdila aj Zdenka Lacová, ktorá preberala cenu. Pochádza síce z Demänovej, ale korene po manželovi siahajú do zatopených Sokolčí: „Chodíme spolu so Sokolčanmi, robíme rôzne akcie. A prečo fánky? Kysnutý koláč je ľudový koláč. Do fániek ide veľmi veľa vajec a veľa oleja, sú finančne náročnejšie a objavovali sa na sviatočných stoloch, preto sme ich priniesli na súťaž aj my.“
Všetko dobré, ak je koniec dobrý. A ten veru bol: diváci sa po vyhlásení výsledku vrhli na koláče a raz-dva bolo po nich.