V tíme žltých sa ukrývali dievčatá z Komunitnej nadácie Liptov Jana Jakubčiaková a Martina Ilavská, ďalšie dva tímy reprezentovali Gymnázium M.M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši. V červenom boli pedagógovia – sám riaditeľ školy Jozef Škorupa s projektovým manažérom Matúšom Stáňom a v modrom študenti Andrea Folková a Gabriel Blcháč. Kde sa prezentovali tieto tímy? Na Kulinárskych majstrovstvách Liptova na Námestí osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši. Bola to kulinársko-vzdelávacia súťaž. Tímy varili na pódiu, diváci sa vzdelávali vďaka informáciám, ktoré podávali moderátori Lukáš Dzuroška a Jakub Haluška v sprievodnom slove o receptoch inonárodných kuchýň. Práve oni rozprúdili atmosféru majstrovstiev pružným a vtipným komentovaním. Najprv však položili súťažiacim členom provokačné otázky: ktorý tím má akú národnú kuchyňu rád. Mohli si vybrať medzi ukrajinskou, francúzskou a španielskou. Pri vyžrebovaní každý dostal, samozrejme, iný recept, ako si prial. Navyše v jazyku tej-ktorej krajiny. A tak žltí varili podľa francúzskeho, červení španielskeho a modrí podľa ukrajinského receptu. Kým sa však dopracovali do slovenčiny... S prekladmi pomáhali aj okoloidúci či diváci. Najmä s ruštinou a francúzštinou. Červený tím čoby inteligenti, vytiahli odkiaľsi slovník a prekladali návod na varenie sami. Čo všetci varili? To, čo si preložili. Až v procese realizácie sa dozvedali od moderátorov, že žltí zelenú dusenú fazuľku, červení gaspacho a modrí puciky.
Autor: DagmaRA