Bryndzové halušky sú odjakživa špecialita Liptákov. Na deviatom ročníku súťaže vo varení a jedení bryndzových halušiek v Liptovských Revúcach ich však porazili Bratislavčania.
Nesmeli byť priveľké ani krvavé
Súťažilo pätnásť štvorčlenných družstiev. Každé si prinieslo slaninu a bryndzu, ostatné suroviny zabezpečil usporiadateľ. Družstvá mali za úlohu nastrúhať očistené a odvážené zemiaky, urobiť cesto a ručne nahádzať halušky z lopára do vriacej vody. Uvarené halušky zmiešali súťažiaci s bryndzou a slaninou a mali ich čo najrýchlejšie zjesť. Ich výkony sledovala odborná porota pod vedením Jána Bároša. Dôležitý bol nielen čas, ale aj chuť a vzhľad halušiek. Nesmeli byť priveľké a hlavne – museli byť bez krvi... Váha hotových halušiek musela byť tri kilogramy. Prekvapujúco zvíťazili haluškári z Bratislavy, ktorí to všetko zvládli za 12 minút a 41 sekúnd. Víťazný Elischer team tvorili Miroslav Daniš, Jozef Škoda, Daniel Hollý a Milan Ješík. Druhí skončili s minútovou stratou na víťaza domáci Žrúti z Liptovských Revúc - Roman Hlbočan, Rastislav Kubek, Martin Šimrák a Aleš Mastiš a tretie bolo družstvo Chodos z Liptovskej Štiavnice. Ženy mali uvariť a zjesť iba 1,8 kg halušiek, napriek tomu sa do súťaže prihlásilo iba jedno ženské družstvo. Možno preto, že každá žena si stráži svoju štíhlu líniu. Halušky uvarili a zjedli za 17 a pol minúty.
Atmosféra pri varení aj jedení halušiek bola výborná. Družstvá mali svoje fankluby, ktoré ich povzbudzovali rôznymi pokrikmi aj rapkáčmi. Bolo sa aj na čo pozerať. Niektorí prišli v krojoch, napríklad Gombášania z Hubovej, iným sa v augustovom slnku leskli na hlavách parochne zo staniolu. Farbami a vôňami lákali návštevníkov aj mnohé stánky s medovníkmi, balónmi, občerstvením a suvenírmi.
Malí jedáci, meteník a bruchačka
V jedení bryndzových halušiek súťažili aj deti v dvoch kategóriách – do osem rokov a od deväť do dvanásť rokov. Medzi mladšími zvíťazil Alan Kubík pred Lukášom Šafrankom a Patríciou Praženicovou, medzi staršími porazil Marek Saloň minuloročného víťaza Samuela Kuru. Tretí bol Samuel Pšeno. Na haluškách si pochutil aj veľký čierny krkavec. Bol spolu s dalšími vtákmi členom sokoliarskej skupiny sv. Bavona z Banskej Bystrice, ktorá predviedla ukážky svojho sokoliarskeho umenia. Sokoliari prezradili, že halušky sú jeho obľúbeným jedlom. Jedol ich s takou chuťou, že niektorí haluškári uvažovali, že nabudúce ho vezmú do svojho tímu. Len by sa musel naučiť aj variť...
Nechýbala ani súťaž o najlepší meteník a súťaž v pílení dreva bruchačkou. Najviac chutili meteníky, ktoré upiekli Mária Súnoková a Magdaléna Mastišová. V pílení bruchačkou súťažilo až 22 párov. Najlepšie pílili Vasil Klubica s Vojtechom Molnárom a Ladislav Krenek s Jánom Keliarom.
Plazmový televízor, guláš aj haláslé
Súčasťou podujatia boli aj mnohé sprievodné akcie. Bača Ján Hromada predvádzal ukážky výroby ovčieho syra, oštiepkov a žinčice. Záujemcovia sa mohli povoziť na koňoch aj na koči. Vystúpila folklórna skupina z Važca a Liptovských Revúc, zahrala ľudová hudba Buk, zatancovali country skupiny z Ružomberka aj Bratislavy. Okrem bryndzových halušiek, ktorých sa predalo asi tisíc porcií, si návštevníci mohli vybrať z niekoľkých druhov guláša. Okrem bravčového a baranieho bol aj držkový. Navaril ho Maroš Figura z Podunajských Biskupíc a okrem neho aj haláslé. Revúckych haluškárov pozval do Podunajských Biskupíc, kde býva súťaž vo varení gulášu. Revúcki haluškári tam na oplátku budú variť bryndzové halušky. Maroš Figura venoval aj prvú cenu do tomboly – plazmový televízor. Tešil sa z neho Dušan Saniga. Druhou cenou bol horský bicykel a treťou krovinorez.
Dve hodiny pred polnocou sa všetky zraky upierali k oblohe, ktorú rozžiaril ohňostroj. Potom až do rána na tanečnej zábave vyhrávala skupina Lúče.
Súťaž Revúcke bryndzové halušky usporiadalo v prvú augustovú sobotu občianske združenie Revúcki haluškári v spolupráci s obcou Liptovské Revúce. Moderoval ho so šarmom a humorom Štefan Kytoš. Podľa predsedu združenia Pavla Baštigála sa na deviatom ročníku zúčastnilo viac ako tritisíc návštevníkov.