Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Ako rozmaznávať svoju lásku v živej strave

„Živá strava je v podstate surová strava, ale istý rozdiel tu predsa len je. Niekto do surovej stravy zahŕňa aj surové mäso, prípadne surové vajcia. My nie. Pod živou stravou rozumieme buď čerstvé ovocie a zeleninu, alebo semená rôznych druhov,“ snažil sa termín živá strava vysvetliť Marián Reichel. „Ak tieto semená zasadíme, vyklíči z nich nový život. Ide o rôzne druhy semien od obilných cez strukovinové až po orechy, tiež sezam, ľan, slnečnica, tekvica a mak. Uprednostňujeme vyklíčené semená - klíčky. Takáto strava je zameraná na zelené rastliny s vysokým obsahom chlorofylu a dopĺňame ju malým množstvom mlieka a jogurtu, trochou medu, rôznymi druhmi korenín a byliniek. Na pitie odporúčame bylinkové čaje, minerálne vody alebo čistú vodu.“

Pôsty nie sú len módnou záležitosťou

Marián Reichel má vlastné skúsenosti so živou stravou. Roky pracoval ako biochemik, takže každé sústo, ktoré sa dostáva do ľudského organizmu, dokáže chemicky rozložiť, vysvetliť a sledovať jeho chemické premeny v tele. Výskum v laboratóriach ho však nebavil, a preto sa rozhodol pre školstvo. Deti ho doslova „žrali“. Dokázal naučiť, ale v pohode si s nimi zahral aj vankúšovú vojnu. Stravovaniu a zdravej výžive ostal verný. Podľa neho človek intuitívne cíti, že strava má na ľudský organizmus výrazný vplyv. Vie, že sú obdobia v roku, kedy zje viac a kedy menej. Akosi prirodzene sa potom vynárajú otázky, keď už začať s očistnou kúrou, tak kedy a akú si vybrať. Niektoré stravovacie, najmä odtučňovacie, diéty sú módne, iné časom zapadnú do zabudnutia, aby po čase vyplávali na povrch. Živá strava však znamená očistu a človek podvedome cíti, že najvhodnejším časom na ňu je prechod z jedného ročného obdobia do druhého. Každé ročné obdobie má totiž svoje metabolické zvláštnosti, organizmus sa metabolicky prebudováva.
Potrebu zmeny stravy práve pri zmene ročného obdobia potvrdzujú moderné vedecké výskumy, ale aj staré tradície a zvyky. Nie náhodou majú veľké svetové náboženstvá pôsty práve na jar. Odborníci odporúčajú odľahčenú stravu aj v jesennom období. Práve v tomto období je výhodou množstvo čerstvej zeleniny, orechov či semien.

Ako sa vyznať v spleti diét

Existuje niekoľko výživových smerov a stovky rôznych diét, nie je jednoduché vybrať si. Marián Reichel s priateľmi sa rozhodol pre živú stravu z niekoľkých dôvodov. „Predovšetkým viacerí z nás mali s touto stravou svoje skúsenosti. Prešli kurzami živej stravy doma i v zahraničí a pocítili na sebe jej pozitívne účinky. Po druhé: veľké množstvo literatúry, vedeckých výskumov a mnohých liečebných ústavov z celého sveta nás utvrdzovali v správnosti výberu.“ Bolo rozhodnuté, a tak vyše štyridsať ľudí zo severu Slovenska absolvovalo šesťtýždňovú očistnú kúru so živou stravou. Z toho dvanásti Liptáci.
Čo všetko ich čakalo? Nebolo podmienkou prečistiť si celú tráviacu sústavu, aby bola pripravená na novú stravu, ale takmer všetci túto predprípravu urobili. Ako? Črevnou sprchou, klystírom alebo špeciálnymi očistnými technikami. A potom si už pochutnávali na surovej zelenine, ovocí, orieškoch. Vymieňali recepty, radili nezabudnúť jesť aj jogurty, prípadne smotanu, občas si zeleninový tanier pokropiť olivovým olejom lisovaným za studena. Samozrejme, všetci vylúčili alkohol, fajčenie, niektoré dámy sa však nedokázali vzdať kávy a s výčitkami svedomia si ju dopriali.
Takmer u všetkých zvyčajne na tretí, štvrtý deň nastala detoxikačná kríza. Prečo? „Predstavte si bunky svojho tela ako veľké továrne, v ktorých denne prebiehajú státisíce biochemických reakcií produkujúcich energiu a všetky potrebné látky. Vedľajšími produktmi týchto reakcií sú odpadové látky, ktoré bunka vylučuje do svojho okolia a potom z tela von. Vzhľadom na našu stravu a štýl života je však týchto odpadových produktov priveľa a telo ich nevládze všetky vylúčiť. Preto ich ukladá v organizme na skládky odpadu, väčšinou do tukových zásob alebo na povrch kože. Z času na čas treba tieto skládky vyprázdniť a celé telo dokonale prečistiť. Tomuto procesu hovoríme detoxikácia.“ Čím dochádza v bežnom živote k detoxikácii? Dýchaním, pohybom, stravou a špeciálnymi očistnými technikami, ktoré treba robiť iba pod odborným vedením. Odbúravanie tuku v tele spôsobí uvoľňovanie toxických látok, tie sa z tela vylučujú, organizmus sa prečisťuje. Keď je však toxických látok priveľa a organizmus ich nestačí vylučovať, môže nastať detoxikačná kríza. Detoxikáciu však možno urýchliť pobytom v saune, prechádzkami na čerstvom vzduchu, kúpeľmi s jemným drhnutím kože, aby sa cez ňu stimulovalo vylučovanie a naťahovacími cvičeniami, ktoré pomáhajú vyplaviť odpadové látky z medzibunkových priestorov.

Rozhodovanie pre pôst nebolo ľahké,

...tvrdila jedna z účastníčok projektu. Zvážila však pre a proti, ale najviac ju do živej stravy „dotlačili“ tukové zásoby na tele, únava, ale aj čosi viac. „Mojou silnou motiváciou boli osobné vnútorné problémy a snaha vyriešiť ich pokojne a tak, aby som neubližovala ani sebe, ani svojmu okoliu. Predpokladala som, že vďaka živej strave budem vnímavejšia a odpoveď na mnohé otázky nájdem v sebe. Nemala som žiadne výrazne zdravotné problémy, takže zdravie ma k živej strave nemotivovalo. Trošku rozhod­la možnosť schudnúť. Prvé dni zavládlo veľké nadšenie a veľké pozorovania na telesnej úrovni. Problémy s jedálnym lístkom neboli, pretože mi nerobilo problémy vymýšľať nové chody podľa návodu - čo moja kuchyňa, komora, pivnica dá a čo môžem doplniť z obchodu. Myslím, že previerkou mojej snahy „živo“ sa stravovať, bol víkend u známych. Keďže neboli na mňa pripravení, tak som skoro celý víkend „chrústala“ listy čínskej kapusty s mrkvou, občas jabĺčka. Usilovala som sa však nemyslieť na jedlo a víkend som prežila.
Myslím, že výraznú krízu som neprežila. V prvých asi desiatich dňoch som sa cítila trošku malátnejšia a keď som pomyslela na tanier zeleniny, nemala som chuť jesť. Zelenina sa totiž je dlho a ťažko. Ovocie a rôzne orechy ma zachraňovali. Takmer vôbec som nepoužívala soľ a cukor, nechýbali mi. Občas som najmä kaše sladila medom, ale ak som ich pripravovala zo pšenice - špaldy, nebolo ich treba vôbec sladiť. Kaše so základom špaldy či už na slano, alebo na sladko sú mňam-mňam.
Nikdy ma neprepadla „žravá“ túžba, ale v posledných dňoch živej stravy mi chýbal čerstvý chlebík a čokoláda. Snívalo sa mi o nich, takže k chlebíku som sa po šiestich týždňoch, keď mi váha ukázala mínus sedem kilogramov, vrátila.“

Čokoláda pre zamilovaných zo živej stravy

Čokoláda pre zamilovaných zo živej stravy alebo ako rozmaznať svoju lásku, jogurtovo - banánová explózia, 3 krát (5 plus 6) = ?, ranné prebudenie, hrozienkovník. Niekoľko z množstva z receptov, ktoré kolovali medzi tými, ktorí jedli živú stravu. Mnohé z receptov mali zaujímavé názvy a bolo ich radosť pripravovať. Takže napríklad rozmaznať svoju lásku môžete, ak šálku namočených ďatlí a hrozienok (stačí ich namočiť na dve hodiny) rozmixujete spolu s vodou, v ktorej sa močili, pridáte štyri(!) na kúsky nakrájané oriešky, čajovú lyžičku nenamočených hrozienok, štipku škorice a zahustíte troškou sójového mlieka. Podávate svojej láske v pohári vyzdobenom kúskom ovocia (najsexi je jahoda).
Čo za pochúťka je 3 krát (5 plus 6) = ? No predsa 5 ďatlí, 5 sušených sliviek (bez kôstiek), 5 fíg, 6 mandlí, 6 lieskovcov a 6 kešu orieškov. Všetko pomelieme na mäsovom mlynčeku, vyvaľkáme a krájame na kocky. Takáto matematika je ľahko straviteľná a sladučká.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 743
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 524
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 12 364
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 391
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 249
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 743
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 856
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 771
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 670
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 967
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Liptáci proti Zvolenu opäť bez bodu

Hokejisti Zvolena zvíťazili v piatkovom zápase 31. kola Tipos extraligy na ľade Liptovského Mikuláša 3:1. Pripísali si tak šiesty triumf za sebou. Naopak, domáci Liptáci utrpeli piatu prehru v sérii.

Liptovský Mikuláš v bielo-červenom vyšiel na svojom domácom ľade proti Zvolenu naprázdno.

Kam na Liptove počas lockdownu

Nápady na výlety sme rozdelili podľa okresov.

V Liptovskej Sielnici horel karavan, bol v ňom človek

Profesionálnym hasičom z Liptovského Mikuláša pomáhali pri zásahu dobrovoľní hasiči z Liptovského Trnovca.

Ilustračné foto.

Najlepším futbalistom sa stal Kokavec z Palúdzky

Hovorili sme s víťazom ankety o najlepšieho hráča LFZ Petrom Kokavcom. Jeho obdivuhodná oddanosť Palúdzkym farbám pretrváva, ak nerátame len s krátkym odskočením do Tatrana.

Peter Kokavec v červenom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Polícia sa k sankciám za porušenie lockdownu v Nitre nevyjadruje

Kto nemá potrebné doklady, otočia ho a nevpustia do mesta.

Majiteľ pohrebníctva: Nárast úmrtí je taký veľký, aký si za 20 rokov praxe nepamätám

Ivan Fontáni, majiteľ pohrebných služieb Silencia v Martine potvrdil, že úmrtnosť za november a december vzrástla oproti minulému roku o 70%. Nie všetci sú však „covidoví zosnulí“. Chladiace boxy si musia prenajímať v okolitých obciach.

Už ste čítali?