Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Ako rozmaznávať svoju lásku v živej strave

„Živá strava je v podstate surová strava, ale istý rozdiel tu predsa len je. Niekto do surovej stravy zahŕňa aj surové mäso, prípadne surové vajcia. My nie. Pod živou stravou rozumieme buď čerstvé ovocie a zeleninu, alebo semená rôznych druhov,“ snažil sa termín živá strava vysvetliť Marián Reichel. „Ak tieto semená zasadíme, vyklíči z nich nový život. Ide o rôzne druhy semien od obilných cez strukovinové až po orechy, tiež sezam, ľan, slnečnica, tekvica a mak. Uprednostňujeme vyklíčené semená - klíčky. Takáto strava je zameraná na zelené rastliny s vysokým obsahom chlorofylu a dopĺňame ju malým množstvom mlieka a jogurtu, trochou medu, rôznymi druhmi korenín a byliniek. Na pitie odporúčame bylinkové čaje, minerálne vody alebo čistú vodu.“

Pôsty nie sú len módnou záležitosťou

Marián Reichel má vlastné skúsenosti so živou stravou. Roky pracoval ako biochemik, takže každé sústo, ktoré sa dostáva do ľudského organizmu, dokáže chemicky rozložiť, vysvetliť a sledovať jeho chemické premeny v tele. Výskum v laboratóriach ho však nebavil, a preto sa rozhodol pre školstvo. Deti ho doslova „žrali“. Dokázal naučiť, ale v pohode si s nimi zahral aj vankúšovú vojnu. Stravovaniu a zdravej výžive ostal verný. Podľa neho človek intuitívne cíti, že strava má na ľudský organizmus výrazný vplyv. Vie, že sú obdobia v roku, kedy zje viac a kedy menej. Akosi prirodzene sa potom vynárajú otázky, keď už začať s očistnou kúrou, tak kedy a akú si vybrať. Niektoré stravovacie, najmä odtučňovacie, diéty sú módne, iné časom zapadnú do zabudnutia, aby po čase vyplávali na povrch. Živá strava však znamená očistu a človek podvedome cíti, že najvhodnejším časom na ňu je prechod z jedného ročného obdobia do druhého. Každé ročné obdobie má totiž svoje metabolické zvláštnosti, organizmus sa metabolicky prebudováva.
Potrebu zmeny stravy práve pri zmene ročného obdobia potvrdzujú moderné vedecké výskumy, ale aj staré tradície a zvyky. Nie náhodou majú veľké svetové náboženstvá pôsty práve na jar. Odborníci odporúčajú odľahčenú stravu aj v jesennom období. Práve v tomto období je výhodou množstvo čerstvej zeleniny, orechov či semien.

Ako sa vyznať v spleti diét

Existuje niekoľko výživových smerov a stovky rôznych diét, nie je jednoduché vybrať si. Marián Reichel s priateľmi sa rozhodol pre živú stravu z niekoľkých dôvodov. „Predovšetkým viacerí z nás mali s touto stravou svoje skúsenosti. Prešli kurzami živej stravy doma i v zahraničí a pocítili na sebe jej pozitívne účinky. Po druhé: veľké množstvo literatúry, vedeckých výskumov a mnohých liečebných ústavov z celého sveta nás utvrdzovali v správnosti výberu.“ Bolo rozhodnuté, a tak vyše štyridsať ľudí zo severu Slovenska absolvovalo šesťtýždňovú očistnú kúru so živou stravou. Z toho dvanásti Liptáci.
Čo všetko ich čakalo? Nebolo podmienkou prečistiť si celú tráviacu sústavu, aby bola pripravená na novú stravu, ale takmer všetci túto predprípravu urobili. Ako? Črevnou sprchou, klystírom alebo špeciálnymi očistnými technikami. A potom si už pochutnávali na surovej zelenine, ovocí, orieškoch. Vymieňali recepty, radili nezabudnúť jesť aj jogurty, prípadne smotanu, občas si zeleninový tanier pokropiť olivovým olejom lisovaným za studena. Samozrejme, všetci vylúčili alkohol, fajčenie, niektoré dámy sa však nedokázali vzdať kávy a s výčitkami svedomia si ju dopriali.
Takmer u všetkých zvyčajne na tretí, štvrtý deň nastala detoxikačná kríza. Prečo? „Predstavte si bunky svojho tela ako veľké továrne, v ktorých denne prebiehajú státisíce biochemických reakcií produkujúcich energiu a všetky potrebné látky. Vedľajšími produktmi týchto reakcií sú odpadové látky, ktoré bunka vylučuje do svojho okolia a potom z tela von. Vzhľadom na našu stravu a štýl života je však týchto odpadových produktov priveľa a telo ich nevládze všetky vylúčiť. Preto ich ukladá v organizme na skládky odpadu, väčšinou do tukových zásob alebo na povrch kože. Z času na čas treba tieto skládky vyprázdniť a celé telo dokonale prečistiť. Tomuto procesu hovoríme detoxikácia.“ Čím dochádza v bežnom živote k detoxikácii? Dýchaním, pohybom, stravou a špeciálnymi očistnými technikami, ktoré treba robiť iba pod odborným vedením. Odbúravanie tuku v tele spôsobí uvoľňovanie toxických látok, tie sa z tela vylučujú, organizmus sa prečisťuje. Keď je však toxických látok priveľa a organizmus ich nestačí vylučovať, môže nastať detoxikačná kríza. Detoxikáciu však možno urýchliť pobytom v saune, prechádzkami na čerstvom vzduchu, kúpeľmi s jemným drhnutím kože, aby sa cez ňu stimulovalo vylučovanie a naťahovacími cvičeniami, ktoré pomáhajú vyplaviť odpadové látky z medzibunkových priestorov.

Rozhodovanie pre pôst nebolo ľahké,

...tvrdila jedna z účastníčok projektu. Zvážila však pre a proti, ale najviac ju do živej stravy „dotlačili“ tukové zásoby na tele, únava, ale aj čosi viac. „Mojou silnou motiváciou boli osobné vnútorné problémy a snaha vyriešiť ich pokojne a tak, aby som neubližovala ani sebe, ani svojmu okoliu. Predpokladala som, že vďaka živej strave budem vnímavejšia a odpoveď na mnohé otázky nájdem v sebe. Nemala som žiadne výrazne zdravotné problémy, takže zdravie ma k živej strave nemotivovalo. Trošku rozhod­la možnosť schudnúť. Prvé dni zavládlo veľké nadšenie a veľké pozorovania na telesnej úrovni. Problémy s jedálnym lístkom neboli, pretože mi nerobilo problémy vymýšľať nové chody podľa návodu - čo moja kuchyňa, komora, pivnica dá a čo môžem doplniť z obchodu. Myslím, že previerkou mojej snahy „živo“ sa stravovať, bol víkend u známych. Keďže neboli na mňa pripravení, tak som skoro celý víkend „chrústala“ listy čínskej kapusty s mrkvou, občas jabĺčka. Usilovala som sa však nemyslieť na jedlo a víkend som prežila.
Myslím, že výraznú krízu som neprežila. V prvých asi desiatich dňoch som sa cítila trošku malátnejšia a keď som pomyslela na tanier zeleniny, nemala som chuť jesť. Zelenina sa totiž je dlho a ťažko. Ovocie a rôzne orechy ma zachraňovali. Takmer vôbec som nepoužívala soľ a cukor, nechýbali mi. Občas som najmä kaše sladila medom, ale ak som ich pripravovala zo pšenice - špaldy, nebolo ich treba vôbec sladiť. Kaše so základom špaldy či už na slano, alebo na sladko sú mňam-mňam.
Nikdy ma neprepadla „žravá“ túžba, ale v posledných dňoch živej stravy mi chýbal čerstvý chlebík a čokoláda. Snívalo sa mi o nich, takže k chlebíku som sa po šiestich týždňoch, keď mi váha ukázala mínus sedem kilogramov, vrátila.“

Čokoláda pre zamilovaných zo živej stravy

Čokoláda pre zamilovaných zo živej stravy alebo ako rozmaznať svoju lásku, jogurtovo - banánová explózia, 3 krát (5 plus 6) = ?, ranné prebudenie, hrozienkovník. Niekoľko z množstva z receptov, ktoré kolovali medzi tými, ktorí jedli živú stravu. Mnohé z receptov mali zaujímavé názvy a bolo ich radosť pripravovať. Takže napríklad rozmaznať svoju lásku môžete, ak šálku namočených ďatlí a hrozienok (stačí ich namočiť na dve hodiny) rozmixujete spolu s vodou, v ktorej sa močili, pridáte štyri(!) na kúsky nakrájané oriešky, čajovú lyžičku nenamočených hrozienok, štipku škorice a zahustíte troškou sójového mlieka. Podávate svojej láske v pohári vyzdobenom kúskom ovocia (najsexi je jahoda).
Čo za pochúťka je 3 krát (5 plus 6) = ? No predsa 5 ďatlí, 5 sušených sliviek (bez kôstiek), 5 fíg, 6 mandlí, 6 lieskovcov a 6 kešu orieškov. Všetko pomelieme na mäsovom mlynčeku, vyvaľkáme a krájame na kocky. Takáto matematika je ľahko straviteľná a sladučká.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 855
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 727
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 511
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 543
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 819
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 718
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 597
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 373
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 178
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 161
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Tvorba rozpočtu mesta na rok 2021 je ohrozená, tvrdí primátor

Tvorba rozpočtu mesta Liptovský Mikuláš na rok 2021 je podľa primátora Jána Blcháča ohrozená.

Ján Blcháč.

Rozbehnutý Tatran pozastavila až pandémia

Po výborne rozbehnutej 10-zápasovej futbalovej bilancii bez prehry pre druholigový MFK Tatran Liptovský Mikuláš mu dočasnú stopku vystavila koronavírusová pandémia.

Je otázne či Tatran v tohto sezónnej jesennej časti ešte zažije ligovú atmosféru.

V mimoriadnych situáciách bude mesto spolupracovať s akadémiou

Mesto Liptovský Mikuláš bude v mimoriadnych situáciách spolupracovať s Akadémiou ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika.

Chladiarenské rúry sú už položené na svojom mieste

Rozsiahla rekonštrukcia ľadovej plochy bude čoskoro hotová.

Chladiarenské rúry sú už na svojom mieste.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Sedemnásťročného chlapca zavalil strom

Leteckých záchranárov zo Žiliny privolali dnes dopoludnia na pomoc 17-ročnému chlapcovi, ktorého v lesnom teréne v katastri obce Zákopčie zavalil strom.

Už ste čítali?