„Vôbec sa nezamýšľame nad tým, čo jeme. Do auta natankujeme len to palivo, na ktoré je stavané. Ani nám nenapadne do lietadla natankovať iný ako letecký benzín. Ono totiž auto ani lietadlo na iný benzín jazdiť nebudú. Do seba ale „ládujeme“ všetko bez ladu a skladu,“ povedala Alena Húsková, ktorá organizovala stretnutie priateľov zelených potravín v Liptovskom Mikuláši.
„Človek a ľudský organizmus sa správa ináč. „Jazdí“ dovtedy, kým to nie je aj na minimum zásob, na doraz. Nad všetkým sa zamýšľame, až keď nám život dá červenú. Pri kúpe drahších produktov väčšinou rozhoduje cena. Myslím si však, že skôr znesieme tričko z tržnice ako nekvalitnú potravu, a tak pristupujem aj k mojim najbližším. Chcem pre nich to naj.“ Toto je podľa slov Aleny Húskovej dôvod, prečo tak veľa ľudí vsadilo na zelené potraviny. Mladý jačmeň, ponúkaný vo forme nápoja, je pri spracovávaní zbavený vlakniny, ktorá je pre človeka ťažko stráviteľná. „Bylinožravce majú štyri žalúdky, aby dokázali spracovať trávovú vlákninu. Preto sme zvolili náročnejšiu formu spracovania, ale pre ľudí vysoko efektívnu. Vstrebateľnosť produktov je takmer stopercentná. Zelené potraviny majú práve preto zelenú, veď život má svoje pravidlá a jedno z nich je zelené.
Prečo sa stal práve jačmeň základom zelenej stravy? Táto obilnina išla v dejinách spolu s človekom celým vývojom ľudskej spoločnosti. Jačmeň napríklad živil Egypťanov už päťtisíc rokov pred Kristom. V starej Číne ho dokonca považovali za symbol mužskej potencie a rímski gladiátori stávkovali, keď im jačmeň odopierali. Dnes je extrakt zo zeleného jačmeňa bez vlákniny kvalitnou zelenou potravinou, ktorá obsahuje viac základných živín než iné potraviny. Dobré skúsenosti so zelenými potravinami a sušenou riasou má aj praktický lekár Miloslav Lacina z Hradca Králové. Okrem svojej súkromnej praxe pôsobí aj ako konzultant zdravého životného štýlu. Prednáša o zelených potravinách a realizuje odborné štúdie: „V praxi sa ukázalo, že viac ako osemdesiat percent ľudí reaguje na mladý jačmeň a sušenú riasu priaznivo. Už predtým som robil výskumy s potravinovými doplnkami. Od roku 1989 som tiahol trošku k naturálnej medicíne, takže som nemal problém vyskúšať niečo nové. O zelených potravinách musím povedať, že ich účinok je komplexný na organizmus, sú to skutočne potraviny, nie doplnky. Úplne racionálna strava, ktorá v našom životnom štýle v súčasnej dobe chýba. Ak človek podá telu zelené potraviny, telo reaguje jednak z hľadiska prevencie, jednak z hľadiska podpornej liečby. Ale prevencia je vždy lacnejšia. Ak sa aj zdravotný problém vyskytne, zelené potraviny dokážu jeho účinok zmierniť podporou imunitného systému.“ Nestačilo by teda len zmeniť stravu, odľahčiť ju? Podľa slov M. Lacinu, keď človek zmení stravu, vyrieši veľa zdravotných problémov. Civilizačné choroby nie sú spôsobené ničím iným, len nevhodnou stravou. Pre zdravie človeka je strava základ. „Ja sám užívam zelené potraviny každý deň a pozitívum vidím v tom, že som menej unavený, mám lepšiu náladu, nie som chorý. Môžem ich len chváliť.“