Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Recepty na jedlá z húb

Hubová cesnačka
Asi 200g čerstvých húb nakrájame na plátky a dusíme na masti 20 minút. Potom ich zalejeme 1,5 l horúcej vody, pridáme 3-4 nastrúhané strúčiky cesnaku, 1 kocku masoxu a prevaríme. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Podávame s opečeným chlebom nakrájaným na kocky.

Pirohy plnené hubami
Cesto: 250 g hladkej múky, 150 g hery, 1 dl sladkej smotany
Plnka: ľubovoľná zmes húb podusená na cibuľke, soľ, korenie.
Vypracované cesto necháme hodinu postáť v chladničke, medzitým si pripravíme plnku. Pomocou formičiek robíme pirohy a plníme plnkou. Poukladáme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou a pečieme do zlatista.

Hubová pizza
Cesto na pizzu, 300 g čerstvých húb, 200 g tvrdého syra alebo nivy, 3 vajcia, soľ, korenie, 1,5 dl smotany, strúhaný muškátový oriešok.
Cesto rozvaľkáme a vyložíme dno i boky formy na pizzu alebo pekáč. Na cesto rozložíme náplň zo zmesi udusených húb, vajec, smotany, strúhaného syra a korenia. Pečieme vo vyhriatej rúre.

Hubová plnka do kurčaťa
Nakrájanú cibuľku osmažíme na masle, pridáme nakrájané huby (výborné sú kuriatka) a nadrobno nakrájanú kuraciu pečienku. Okoreníme, pridáme petržlenovú vňať a nakrájanú žemľu. Nakoniec rozbijeme 2-3 vajíčka. Zmes dobre premiešame a plníme ňou kurča alebo kačku. Možno ju tiež upiecť osobitne v zapekacej mise a podávať ako prílohu k dusenej kapuste.

Hubovec
5 rožkov, 200 g údeného mäsa 5 vajec, 50 g krupice, hrsť húb, 2 strúčiky cesnaku, cibuľa.
Rožky rozmočíme v mlieku, zľahka vytlačíme, pridáme k nim nadrobno nakrájané údené mäso, vajcia, pretlačený cesnak, soľ, povarené huby, krupicu a osmaženú cibuľu, zamiešame a vložíme do zapekacej misy alebo remosky a zapečieme.

Opité jahody s hubami
150 g plátkového eidamského syra, 250 g jahôd, 50 g slaniny, 300 g bedle jedlej, 200 ml koňaku, 2 vajcia, toastový chlieb, soľ a korenie, petržlenová vňať.
Jahody naložíme na niekoľko hodín do koňaku. Z bedle alebo iných húb s jemnou chuťou pripravíme plnku: očistené huby osolíme, udusíme na pokrájanej slanine, zahustíme vajíčkami, okoreníne a pridáme pokrájanú petržlenovú vňať. Teplú plnku zabalíme do plátku syra, upevníme špáradlom a ozdobíme jahodami. Podávame na plátku toastového chleba.

Hubová štrúdľa
1 balíček lístkového cesta, 1 menší pohár sterilizovaných húb, 4 lyžice strúhanky, petržlenová vňať, štipka bazalky a saturejky.
Lístkové cesto rozdelíme na polovice a vyvaľkáme na pláty. Každý posypeme strúhankou a jemne okoreníme pokrájanými čerstvými alebo sušenými bylinkami. Sterilizované huby nakrájame na tenké plátky a rovnomerne ich pokladieme na pláty cesta. Cesto zvinieme, záviny položíme na plech pokropený studenou vodou a pečieme asi 30 minút vo veľmi silno vyhriatej rúre.

Špecialita pre tých, ktorí nemajú huby v láske
Ak poznáte niekoho, kto nemá rád huby a chcete vyskúšať jeho chuťové bunky, odporúčam vám túto úpravu: hlivu ustricovitú očistíme a nakrájame na hrubšie plátky. Do kastróla dáme trochu oleja a dusíme. Pridáme soľ, trošku korenia a drvenú rascu. Dusíme tak dlho, až sa vydusí všetka šťava. Necháme vychladnúť a vychladnutú hubovú zmes pomelieme. Vznikne „hubové“ mäso. Začneme s ním pracovať ako so skutočným mletým mäsom. Pridáme 2-3 namočené rožky, 2-3 surové vajcia, 3-4 strúčiky cesnaku, cibuľu pokrájanú na drobné kocky, soľ, korenie a majoránku. Všetko dokonale premiešame a pomocou strúhanky vytvárame karbonátky alebo sekanú roládu. Do jej stredu môžeme vložiť vajcia na tvrdo alebo diétne párky. Pečieme v rúre. Karbonátky však radšej smažíme na oleji alebo vo fritovacom hrnci. Môžeme podávať v studenom i teplom stave a garantujem, že nik nepozná, že ste čarovali bez mäsa.

Hubový horec
Aj keď v Liptove je najobľúbenejší horec borovičkový, môžete si doma pripraviť aj vynikajúci hubový horec, ktorý je na nerozoznanie od bylinného. Pripravíte si ho tak, že do vodky dáte podhríb žlčový a necháte mesiac lúhovať. Vodka získa potrebné zafarbenie, ale aj vynikajúcu chuť. Takže bez pálenia môžete mať vynikajúcu hubovicu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 042
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 013
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 336
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 006
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 144
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 134
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 459
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 259
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 066
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 961
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Na fotografii zľava: František Púčik (Lazisko), Miroslav Kubáň (Galovany), Dušan Matejka (Svätý Kríž)

Bez spolupráce do nejde. Tri susedné obce sa spojili, aby pretestovali obyvateľov.

5 h

Pozitivita je nižšia ako bola na obed.

18 h
Testovanie v Závažnej Porube. Ľudia rešpektujú rozpis podľa ulíc uverejnený na webovej stránke a vo vývesných tabuliach.

Pozitivita je zatiaľ nízka.

19 h
Testovací tím v ZŠ Klačno.

Vo výsledkoch nie sú započítaní dvaja najväčší zamestnávatelia.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23 h

Pozitivita je zatiaľ nízka.

19 h

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

18 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

23. jan

Už ste čítali?