Hubová cesnačka
Asi 200g čerstvých húb nakrájame na plátky a dusíme na masti 20 minút. Potom ich zalejeme 1,5 l horúcej vody, pridáme 3-4 nastrúhané strúčiky cesnaku, 1 kocku masoxu a prevaríme. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Podávame s opečeným chlebom nakrájaným na kocky.
Pirohy plnené hubami
Cesto: 250 g hladkej múky, 150 g hery, 1 dl sladkej smotany
Plnka: ľubovoľná zmes húb podusená na cibuľke, soľ, korenie.
Vypracované cesto necháme hodinu postáť v chladničke, medzitým si pripravíme plnku. Pomocou formičiek robíme pirohy a plníme plnkou. Poukladáme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou a pečieme do zlatista.
Hubová pizza
Cesto na pizzu, 300 g čerstvých húb, 200 g tvrdého syra alebo nivy, 3 vajcia, soľ, korenie, 1,5 dl smotany, strúhaný muškátový oriešok.
Cesto rozvaľkáme a vyložíme dno i boky formy na pizzu alebo pekáč. Na cesto rozložíme náplň zo zmesi udusených húb, vajec, smotany, strúhaného syra a korenia. Pečieme vo vyhriatej rúre.
Hubová plnka do kurčaťa
Nakrájanú cibuľku osmažíme na masle, pridáme nakrájané huby (výborné sú kuriatka) a nadrobno nakrájanú kuraciu pečienku. Okoreníme, pridáme petržlenovú vňať a nakrájanú žemľu. Nakoniec rozbijeme 2-3 vajíčka. Zmes dobre premiešame a plníme ňou kurča alebo kačku. Možno ju tiež upiecť osobitne v zapekacej mise a podávať ako prílohu k dusenej kapuste.
Hubovec
5 rožkov, 200 g údeného mäsa 5 vajec, 50 g krupice, hrsť húb, 2 strúčiky cesnaku, cibuľa.
Rožky rozmočíme v mlieku, zľahka vytlačíme, pridáme k nim nadrobno nakrájané údené mäso, vajcia, pretlačený cesnak, soľ, povarené huby, krupicu a osmaženú cibuľu, zamiešame a vložíme do zapekacej misy alebo remosky a zapečieme.
Opité jahody s hubami
150 g plátkového eidamského syra, 250 g jahôd, 50 g slaniny, 300 g bedle jedlej, 200 ml koňaku, 2 vajcia, toastový chlieb, soľ a korenie, petržlenová vňať.
Jahody naložíme na niekoľko hodín do koňaku. Z bedle alebo iných húb s jemnou chuťou pripravíme plnku: očistené huby osolíme, udusíme na pokrájanej slanine, zahustíme vajíčkami, okoreníne a pridáme pokrájanú petržlenovú vňať. Teplú plnku zabalíme do plátku syra, upevníme špáradlom a ozdobíme jahodami. Podávame na plátku toastového chleba.
Hubová štrúdľa
1 balíček lístkového cesta, 1 menší pohár sterilizovaných húb, 4 lyžice strúhanky, petržlenová vňať, štipka bazalky a saturejky.
Lístkové cesto rozdelíme na polovice a vyvaľkáme na pláty. Každý posypeme strúhankou a jemne okoreníme pokrájanými čerstvými alebo sušenými bylinkami. Sterilizované huby nakrájame na tenké plátky a rovnomerne ich pokladieme na pláty cesta. Cesto zvinieme, záviny položíme na plech pokropený studenou vodou a pečieme asi 30 minút vo veľmi silno vyhriatej rúre.
Špecialita pre tých, ktorí nemajú huby v láske
Ak poznáte niekoho, kto nemá rád huby a chcete vyskúšať jeho chuťové bunky, odporúčam vám túto úpravu: hlivu ustricovitú očistíme a nakrájame na hrubšie plátky. Do kastróla dáme trochu oleja a dusíme. Pridáme soľ, trošku korenia a drvenú rascu. Dusíme tak dlho, až sa vydusí všetka šťava. Necháme vychladnúť a vychladnutú hubovú zmes pomelieme. Vznikne „hubové“ mäso. Začneme s ním pracovať ako so skutočným mletým mäsom. Pridáme 2-3 namočené rožky, 2-3 surové vajcia, 3-4 strúčiky cesnaku, cibuľu pokrájanú na drobné kocky, soľ, korenie a majoránku. Všetko dokonale premiešame a pomocou strúhanky vytvárame karbonátky alebo sekanú roládu. Do jej stredu môžeme vložiť vajcia na tvrdo alebo diétne párky. Pečieme v rúre. Karbonátky však radšej smažíme na oleji alebo vo fritovacom hrnci. Môžeme podávať v studenom i teplom stave a garantujem, že nik nepozná, že ste čarovali bez mäsa.
Hubový horec
Aj keď v Liptove je najobľúbenejší horec borovičkový, môžete si doma pripraviť aj vynikajúci hubový horec, ktorý je na nerozoznanie od bylinného. Pripravíte si ho tak, že do vodky dáte podhríb žlčový a necháte mesiac lúhovať. Vodka získa potrebné zafarbenie, ale aj vynikajúcu chuť. Takže bez pálenia môžete mať vynikajúcu hubovicu.
Autor: ŠTEFAN PACKA