Huby považujeme za jeden z najvzácnejších divov prírody. Naviac, je to asi jediná plodina, ktorej zber nepovažujeme za prácu, ale za úžasné potešenie a druh relaxu. Zbieranie húb je vášeň stará ako ľudstvo. Človeka odnepamäti lákali svojím vzhľadom, vôňou i chuťou a sú po všetkých stránkach zaujímavé, niekedy až tajuplné.
Je dokázané, že zbieranie húb patrí k najobľúbenejším záľubám Slovákov. Dávajú mu prednosť pred rybárčením a dokonca i pred futbalom. A ešte jedna vec je na hubách zaujímavá: omnoho radšej ich pripravujú muži ako ženy a muži ich tiež radšej konzumujú.
Huby nepatria medzi živočíchy ani medzi rastliny. Patria medzi nízkokalorické potraviny a priaznivo pôsobia na trávenie. Okrem výživovej hodnoty nie je zanedbateľný ani ich liečivý účinok. Podľa vedeckých hypotéz, niektoré druhy húb obsahujú aj antibiotiká proti TBC, týfusu a rakovine.
Slovenská kuchyňa by bola bez húb veľmi ochudobnená. Ťažko si bez nich vieme predstaviť dobrú vianočnú kapustnicu. Ich príjemné, aromatické a chuťové látky sú vhodnými doplnkami do polievok, ale aj omáčok, zeleninových jedál a sú tiež výbornou prílohou k najrôznejším mäsám. Z húb možno pripraviť tiež samostatné (hlavné) jedlá.
Aj v Liptove má zber húb starú tradíciu. Je to možno tým, že sú tu krásne lesy, ktoré sú pravým rajom hubárov. Trojica liptovských autorov Jaroslav Šoučík, Kristína Urbanová a Maroš Vozárik pripravila pre milovníkov prírody pozoruhodnú publikáciu Čarovné huby Liptova. Ako uviedol J. Šoučík, táto kniha nie je príručkou ani atlasom, ale vyznaním lásky k hubám a ich kráľovstvu.
Pôvabná kniha je vydareným vyznaním lásky. V jej úvode sú uverejnené užitočné odborné informácie. Nasleduje 206 unikátnych fotografií húb z celého Liptova okorenených 23 básňami s hubárskou tematikou. Čitateľa zaujmú aj pozoruhodné hubárske príbehy a jedinečné fotografie hríba smrekového dokumentujúce rýchly rast húb v osemdňovom cykle.
Kniha prináša čitateľom radosť i poučenie. Jaroslav Šoučík si nenecháva tajomstvá hubárčenia iba pre seba: „Huby, ten začarovaný i tajomný svet prírody, objavujem pri svojich potulkách prírodou. Vyhľadávam rôzne lokality, ale i druhy, ktoré rastú. Huby som fotografoval na lúkach, v lesoch a dolinách v okolí Bobrovca, Boce, Demänovskej doliny, Hýb, Jalovca, Jakubovian, Jamníka, Jánskej doliny, Kokavy, Konskej, Liptovského Hrádku a Dovalova, Liptovského Mikuláša, Iľanova a Ploštína, Laziska, Pribyliny, Vavrišova, Važca, Liptovskej Porúbky, Východnej, Závažnej Poruby a Žiarskej doliny.“
V kapitole Huby v kuchyni autori ponúkajú čitateľom niekoľko menej známych receptov na jedlá z húb. Hubári sa v týchto dňoch vracajú z lesov nielen s košíkmi dubákov a suchohríbov, ale prinášajú najmä jesenné, menej známe huby podpňovky, čírovky a peniazovky. Po kuchynskej úprave mnohé z týchto húb vyniknú delikátnou chuťou a príjemnou, korenistou vôňou. Autori knihy však varujú: „Pre kuchárske využitie vždy musí platiť, že pripravujeme len huby, ktoré bezpečne poznáme!“ Niekoľko zaujímavých receptov sme z knihy Čarovné huby Liptova vybrali aj pre čitateľov.
Knihu v sympatickej grafickej úprave Jiřího Goralskeho vydalo vydavateľstvo Exlibris v Liptovskom Mikuláši a do života ju uviedli minulý piatok v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.