Program tradičného Jesenného stretnutia hotelierov koncom októbra v Podbanskom bol zameraný najmä na nedostatok pracovných síl. Práve toto sa ukazuje ako jeden z najvážnejších problémov pri poskytovaní ubytovacích a pohostinských služieb. Situácia sa vyostrila najmä po tom, čo sa pre Slovákov otvorili pracovné trhy krajín EÚ a mnohí absolventi odborných škôl odchádzajú do zahraničia. Hotelieri tiež konštatovali, že ich topánka tlačí aj v profile absolventov škôl, ku ktorej neprispieva ani to, že Štátny pedagogický ústav znížil ich kvalifikačné predpoklady tým, že musia absolvovať len jednu povinnú maturitnú skúšku z cudzieho jazyka, kým v minulosti robili dve.
Lektor Martin Hrabec pripomenul, že kým ubytovacie a stravovacie zariadenia ročne investujú veľké prostriedky do propagácie, veľmi málo do toho, aby sa hostia dobre cítili a hlavne vrátili do zariadenia. Preto by, podľa neho, mali fungovať interné štandardy kvality prístupu k zákazníkom, aby pracovníci už pri nástupe do práce vedeli, čo sa od nich očakáva. Východisko pri nedostatku pracovných síl vidí v rekvalifikácii ľudí stredného a vyššieho veku, ktorých odchod do zahraničia nebude až tak veľmi lákať ako mladých. „Možno nebudú až na takej vysokej profesijnej úrovni ako vyučení absolventi, ale môžu sa svojou ochotou a správaním postarať o to, že hostia sa budú vracať späť do podniku,“ pripomenul.
Na programe stretnutia hotelierov bol aj projektový proces a spolupráca medzi architektom a hotelierom.
„Táto téma bola ukázaná na konkrétnom príklade – rekonštrukcii hotela Jánošík v Liptovskom Mikuláši. Ide o zariadenie, ktoré prestavali za skoro dvesto miliónov korún na moderný, tzv. dizajnový hotel. Architekti, ktorí sa podieľali na príprave projektu, označili za prvoradú funkčnosť zariadenia, kde by podľa nich nemali existovať nijaké ústupky. Osvedčila sa im voľba strategických dodávateľov už počas prípravy,“ informovala Jana Janků, manažérka Zväzu hotelov a reštaurácii srov.