„Lekár lieči, príroda uzdravuje," tvrdí detská lekárka a homeopatička z Dolného Kubína Mária Zaňová.
Aká bola vaša cesta k zeleným potravinám?
- Zaoberám sa klasickou aj alternatívnou medicínou. Mám blízko k homeopatii, fytoterapii, zaujímajú ma výživové liečivé produkty, a tak som sa dostala aj k zelenému jačmeňu. Pijeme ho doma všetci: ja, manžel, moje dve deti a starí rodičia. Pozitívne na tom je, že starý otec hoci je frfloš a máločo uznáva, jačmeň áno. Aj starká je bez jačmeňa nesústredená. Starká má osemdesiattri a dedo sedemdesiatosem rokov. Oni sú „fandovia“ zeleného jačmeňa.
Pomáha chlorella a zelený jačmeň deťom?
-Poviem na príkladoch. Mám rodinku, v ktorej chlapček chodil od roka na alergológiu. Zápaly priedušiek, zahlienenie, stále nejaké infekty. Presvedčila som mamku, aby skúsila chlapčekovi dať zelené potraviny. Rozhodli sa pre chlorellu. Dnes má chlapec tri a pol roka a takmer dva roky nebol chorý. Obľúbil si zelené tabletky tak, že ich povýšil nad cukríky. Ďalším prípadom je päťročný chlapec s genetickým ochorením. Odmalička bol stále chorý, všetko sa naň lepilo: ťažké zápaly pľúc, horné i dolné dýchacie cesty, zahlienenie. Presvedčila som rodičov, nech skúsia alternatívny spôsob liečby. Začali zeleným jačmeňom. Odvtedy dieťa nebolo na antibiotikách.
Mám aj staršie pacientky. Napríklad jedna mala problémy s krvným obrazom, druhá s únikom moču či zápalovými procesmi. Ak cítia, že sa ich problém blíži, prídu si po zelený jačmeň. Hovoria, že nápoj ich energetizuje. Pozitívne výsledky pôsobenia zelených potravín najviac vidno u malých detí a starých ľudí .
Majú deti zábrany jesť zelené potraviny, keď sú zelené?
- Niektoré deti áno. Mala som chlapca, ktorý mal opakované zápaly dutín. Mamina súhlasila so zeleným jačmeňom, on nie. Vysvetľovala som mu, že zelenú šťavu pije aj vodník, či je zima, či je teplo, môže sa máčať vo vode a je zdravý. Pozeral na mňa, potom súhlasil s tým, že mamina mu to bude dávať v mrkvovej šťave. Po dvoch, troch dňoch užívania sa z neho valilo neskutočné množstvo hlienov. Zelený jačmeň pomohol, pretože vyslovene vychytáva v ľudskom tele zápalové ložiská. Nájde problém v tele a pomáha ho likvidovať.
Pri zelených potravinách však ide o chuť. Dospelým pacientom vždy hovorím, čo je zdravé, nie je chutné. Čo je nezdravé, je veľmi chutné. A na to sme my zvyknutí.
Ste za alternatívnu liečbu bez antibiotík?
- Dvaja chlapci, o ktorých som rozprávala, boli zdravotne veľmi zle, kým nezačali brať zelené potraviny. Obaja sú moje hviezdy. Stále však mám pocit, že ak by začali brať antibiotiká, organizmus dostane akoby ranu do tela. Samozrejme, sú situácie, keď treba dať antibiotiká, dáme, ale imunitný systém človeka je tak nastavený, že sa dokáže pozbierať sám, ak mu dáme vzpruhu. Ňou môžu byť zelené potraviny, ktoré mňa presvedčili, že sú vynikajúce.
Čo ostatní lekári hovoria na vaše postupy?
- Nie sú radi, ale záleží od konkrétneho lekára. Niektorí sú naklonení alternatíve, niektorí nie. Väčšinou každý z nich sa stavia skepticky – á, to je hlúposť. Ale ak potrebujú oni osobne niečo iné ako klasickú liečbu, prídu za mnou. Na jednej strane je lekár proti, na druhej – aj aj. Niektorí si dajú poradiť, niektorí vôbec nie. Mnohí lekári veria len „chemickej“ liečbe.