Vydavateľstvo Exlibris v Liptovskom Mikuláši vydalo prednedávnom knihu Čarovné huby Liptova. Kniha zaujala obsahom i grafickou úpravou a niekoľko týždňov od jej prezentácie je takmer vypredaná.
Trojica jej autorov i vydavateľstvo sa paradoxne obávajú, či aspoň na vianočný knižný trh ostane zopár výtlačkov.
Aj keď hlavná hubárska sezóna pominula, vášniví milovníci húb a prírody sa dokážu potešiť menej známymi hubami i v tomto období. Napríklad aj v zasneženej krajine nachádzajú na kmeňoch stromov celé strapce hlivy ustricovitej. Táto huba nie je žiadny mykologický krásavec: nemá známy klobúčik a nožičku, skôr je podobná trsu nesúmerných plodníc. Farba môže byť okrová, bledožltá až po modro-oceľovú. Ale na farbe nezáleží, chuťovo je totiž vynikajúca. A naviac: má výrazné liečivé vlastnosti. Pripravuje sa z nej mnoho elixírov, výťažkov a tabliet. Pomáha regenerovať pečeň, napríklad po žltačke a výrazne posilňuje imunitný systém. Lekári tvrdia, že v rozumných dávkach a pri pravidelnej konzumácii môže zaujať dôležité miesto v prevencii kardiovaskulárnych chorôb.
My sme pre vás pripravili recept na skutočnú lahôdku - paprikáš z hlivy ustricovitej:
Suroviny: 800 g hlivy, 80 g masla, 100 g cibule, 10 g mletej papriky, 30 g hladkej múky, 100 g kyslej smotany, 300 g vývaru z masoxu, 1 strúčik cesnaku, štipka rasce a soli.
Postup prípravy: Očistenú cibuľu nakrájaj na drobno a na masle orestuj. Pridaj očistenú, umytú a na väčšie kúsky nakrájanú hlivu, soľ, rascu a prelisovaný cesnak. Chvíľu podus, pridaj mletú papriku, zalej vývarom a nechaj variť. V smotane rozšľahaj múku a zahusti paprikáš, nechaj prevariť. Podávať môžeš s rôznou cestovinou alebo s haluškami.
Ak ste nemali hubárske šťastie a hlivu ste si nepriniesli z lesa, nebuďte smutní. V dennej ponuke hypermarketov, okrem šampiňónov, majú aj čerstvú hlivu ustricovitú.
Vzbudili sme u vás záujem o hubárske špeciality? V knihe Čarovné huby Liptova nájdete aj doteraz neuverejnené originálne recepty jedál z húb i mnoho zaujímavostí o hubách a keďže kniha bude zrejme onedlho vypredaná, pripravili sme pre vás, vážení čitatelia, malé prekvapenie. Dvaja naši čitatelia ju môžu získať zadarmo s podpismi autorov v súťaži, ktorú sme pripravili v spolupráci s jedným z jej autorov. Tretí môže získať veľkú farebnú fotografiu hríbov a štvrtý liter sušených dubákov. Postačí, ak do 7. 12. 2007 do našej redakcie doručíte lístok s kupónom a správnou odpoveďou na otázku. Kniha môže byť vhodným darčekom práve pod váš vianočný stromček. Mená výhercov uverejníme 11. decembra.
Autor: šp