Keď si prišla Emília Holanová z Liptovského Mikuláša po prvú cenu v súťaži Zelené potraviny ako súčasť nášho života, nebola rozhodnutá, čo s ňou. Vraj viacerí členovia jej rodiny by mali z nej úžitok, ale potrebovala by sa poradiť s odborníkom.
Keď s cenou v ruke odchádzala, vedela, že víťazný zelený jačmeň pôjde jej maminke, ktorá má z rodiny najviac zdravot- ných problémov. Čo bolo dôvodom jej rozhodnutia? Rozhovor s Alenou Húskovou, ktorá so zelenými potravinami pracuje. E. Holanová sa chvíľami pýtala, potom rozprávala o matkiných problémoch alebo polohlasne prisviedčala. A. Húsková zodpovedala najprv otázku o pôvode zelených rastlín: „Zelené potraviny sú na trhu šesťdesiat rokov a za nimi stoja Japonci. Sú deklarované ako potravinový doplnok. Chlorella je sladkovodná riasa. Do tejto podoby ju dali Japonci cez druhú svetovú vojnu, keď riešili nedostatok potravy a to, ako ľudí zbaviť ťaž-kých kovov a toxických látok. Kedysi som čítala, že ženy v koncentračnom tábore v Osvienčime prežili vďaka tráve. Nič neexistuje len tak a keď som neskôr išla robiť do Košíc prezentáciu, žena, ktorej som rozprávala o zelenom jačmeni, sa rozplakala: „Môj ocko bol v koncentračnom tábore a to isté mi hovoril.“ Bolo to silné a uvedomila som si, že v tráve je obrovské množstvo živín v optimálnom pomere a sú nastavené prírodou. Človek a zelené potraviny majú jedného stvoriteľa. Sú úplne prirodzené, vracajú organizmus do normálu, len je u nich dôležitá forma spracovania. Jačmeň vo forme džúsu je veľmi kvalitný, leboneobsahuje vlákninu, ktorá je pre človeka nastráviteľná. Všetko je však v prírode vyvinuté tak, aby malo ochranu. Ochranou človeka je imunitný systém, ale vďaka vplyvom, o ktorých som vravela, imunitný systém je úplne rozvrátený. Zelené potraviny sú o tom, že harmonizujú organizmus. V prvom rade naštartujú imunitný systém človeka a potom sa telo bráni samé. Samozrejme, zázraky nečakajme po jednej dávke a po jednom dni. Dôležité je jesť zelené potraviny tri až šesť mesiacov jesť zelené potraviny. Organizmus si ničíme veľa rokov, a tak nemôžeme chcieť, aby sme za mesiac boli v poriadku. Obe zelené potraviny sú zásadotvorné a tým, že máme veľmi prekyslený organizmus, je telo semenišťom všetkých chorôb. Zelené vás bude zozásadňovať, čiže vracať do obdobia, keď ste sa narodili ako jemne zásaditý človiečik." A. Húsková zdvihla pohár zeleného nápoja: „Na zdravie. Tento pohár je skutočne na zdravie. Čo vám chuť pripomína?" Žihľavu a vôňou pokosenú trávu - zaznela odpoveď. „Ako prevencia stačí ráno a večer pohár šťavy pol hodiny pred jedlom alebo dve hodiny po jedle. Keď človek užíva lieky, nikdy by sa nemali zapíjať jačmeňom, pretože on hneď vylučuje chémiu z tela von, čiže by eliminoval účinok liekov. " Alena dopovedala, Emília Holanová zareagovala: „Ako som vás počúvala, už viem, že si výhru nenechám pre seba, darujem zelený jačmeň mame." A. Húsková poradila, ako dávkovať mame zelený jačmeň. Vraj radšej pomaly, aby nezačala prudká detoxikácia a jačmeň mohol pomôcť skutočne mamke upevniť zdravie.