Rok 2008 Organizácia spojených národov (OSN) vyhlásila za Medzinárodný rok zemiakov. Upozorňuje tým na to, že táto základná potravina znižuje chudobu v rozvojových krajinách.
Zemiaky sa pestujú všade na svete. Liptov je jedným z tradičných slovenských pestovateľov zemiakov už od polovice 18. storočia.
Zemiaky boli domestikované v oblasti dnešného Peru približne pred 4 a 5 tisíckami rokov. Inkovia z nich, okrem iného, vyrábali alkoholický nápoj „chacha“ podobný pivu. Keď ríšu Inkov v prvej polovici 16. storočia dobyli Španieli, putovali do Európy aj zemiaky. V roku 1565 dostal prvú väčšiu zásielku zemiakov z Cuzca ako dar španielsky kráľ Filip II. Neskôr začali španielski námorníci používať zemiaky ako hlavnú potravinu, čo im pomáhalo ako prevencia proti skorbutu. Na Slovensko sa zemiaky dostali neskôr, asi okolo roku 1654.
Najvýznamnejšia plodina
Zemiaky patria medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny. Väčší význam pre ľudskú výživu majú len pšenica, ryža a kukurica. Za svoju obľubu vďačia nenáročnosti na prírodné podmienky a predovšetkým mimoriadne vysokým hektárovým výnosom. Najvyššie hektárové výnosy presahujúce 40 t/ha dosahujú pestovatelia na Novom Zélande, v USA, Holandsku, Spojenom kráľovstve a vo Francúzsku. Na Slovensku sa výnosy v posledných rokoch pohybujú na úrovni 15 t/ha, v roku 2006 14 t/ha, a plocha pestovaných zemiakov zaberá približne 1,7 percent celkovej výmery ornej pôdy u nás.
Ako krmivo končia
Podľa údajov FAO sa približne 52 percent svetovej produkcie zemiakov využíva ako potravina, 34 percent ako krmivo, 11 percent tvoria sadbové zemiaky a tri percentá sa spracúvajú v priemysle na škrob a lieh. V krajinách EÚ sa zemiaky ako krmivo už takmer nevyužívajú, nahrádza ich predovšetkým sója a kukurica.
Na diétu a proti skorbutu
Bežné konzumné zemiaky obsahujú približne 24 percent sušiny, z toho približne 75 percent tvorí škrob a asi dve percentá rozpustné cukry. Bielkoviny tvoria okolo 5 - 10 percent sušiny a tuky asi 0,4 percenta sušiny. Hľuzy obsahujú významné množstvá kyseliny citrónovej, polyfenolov, minerálnych látok (Mg, Fe, Zn, Cu, Mn, P, I, Ni, Ca, K a iných) a vitamínov C, B1, B2 a PP. Obsah vitamínu C je premenlivý a závisí od doby a spôsobu uskladnenia zemiakov. Práve schopnosť zemiakov uchovávať vitamín C robí zo zemiakov ochrannú potravinu proti skorbutu.
Vo výžive plnia zemiaky aj ďalšie funkcie, a to objemovú a sýtiacu Zároveň sa zemiaky odporúčajú ako diétna strava, pretože obsahujú výrazne menej sušiny než obilniny, a teda aj menej využiteľnej energie.