Sobota, 4. február, 2023 | Meniny má Veronika

Turci rýchlo pochopili cenu ich historického bohatstva

DO HISTORICKY NAJBOHATŠIEHO a určite najdôležitejšieho mesta niekdajšej Byzantskej ríše, do bývalého Konštantinopolu, dnes známeho ako Istanbul, priviedla načas Karolínu Broskovú zo Závažnej Poruby práca.

Študentka práva na Karlovej univerzite v Prahe sa s nami podelila o zážitky a skúsenosti a napísala, čo ju tam najviac zaujalo.

Na prvý dojem netreba dávať ani v Istanbule
Toto takmer sedemnásť miliónové mesto pôsobí na prvý pohľad ako akékoľvek iné hospodársky vyspelé európske mesto. Preto ma spočiatku ovládlo sklamanie, že som letela takmer dvetisíc kilometrov, len aby som videla ďalšiu Prahu? Ale ako sa vraví, na prvý dojem netreba veriť, a tak to platí aj o tomto európsko-ázijskom meste.

Päťkrát denne počuť hlasné zvolávanie na modlitbu
Či návštevník chce alebo nie, niečo naňho z tej histórie číha z každej strany. Mešitu a s tým spojené špičky minaretov je vidieť na každom kroku, akákoľvek podobizeň Atatürka sa na vás smeje z každej školy, ale aj reštaurácie či hotela. A hlavne päťkrát denne je v celom meste počuť hlasné volanie na modlitbu, ktoré sa nesie z novo nainštalovaných ampliónov pripevnených na mešitách.
Samotní Turci rýchlo pochopili hodnotu bohatstva, ktoré majú, a tak, možno bohužiaľ, je to všetko veľmi komerčné a turisticky zamerané. Keď k tomu pridáte obchodníckeho ducha arabskej kultúry, tak sa vám môže stať, že si z Istanbulu donesiete viac suvenírov, než je rýb v Bosporskej úžine. Čo ale teda stojí skutočne za zmienku, je staré mesto. Hneď vedľa seba tu stoja dve najväčšie mešity – Hagya Sofia a Modrá mešita. Hagya Sofia bola pôvodne starosvetská katedrála, ale po dobytí Konštantínopolu Mehmedom II. nechal nový vládca všetky pôvodne kresťanské budovy prerobiť na mešity. Poznáte to údajne podľa toho, že na nich presvitá klasická červená gotická tehla. Dnes je tam múzeum, ale za tých desať tureckých lír to podľa mňa nestojí. Modrá mešita dodnes funguje ako modlitebné miesto, a tak sa tam v čase modlitby nedostanete. Kúsok odtiaľ je takzvaný Grand Bazaar, pod čím si treba predstaviť asi najväčšie trhovisko sveta. Kúpiť sa tu dá skutočne všetko, od oblečenia, kníh, hrncov, elektrotechniky, cez koberce, sadeničky až po živé zvieratá, najčastejšie kury. Pri prechádzaní pomedzi stánky treba zabudnúť na európsku slušnosť a neotravovať sa s odpoveďou na ponuku, pretože sa obchodníka už nezbavíte.

Hamamy, to je dokonalá hygiena na turecký spôsob
V čom sú Turci okrem trhovníctva povestní, sú ich turecké kúpele. Historická minulosť vraví, že obyvatelia mesta nemali doma kedysi kúpeľne, a tak stavali Hamamy, kam sa chodili každý týždeň pravidelne nechať umyť. Túto výsadu mali spočiatku len muži. Dnes sa to tiež premenilo na turistickú atrakciu, ktorá však určite stojí v prepočte za tých tisícdvesto slovenských korún, ktoré tam necháte za približne jeden a pol hodinovú starostlivosť o vaše telo.
Sultánska kúra, ako nazývajú tú najdrahšiu, spočíva v tom, že sa spočiatku sami namočíte v kadiach s teplou vodou, potom si ľahnete na vyhrievaný kameň, kde len ležíte a relaxujete. Po chvíli k vám príde obsluha, ktorá je, mimochodom, na nerozoznanie od návštevníkov, nakoľko je tak isto nahá ako vy a najskôr vám masážnou rukavicou odstránia staré kožné bunky, potom umyjú celé telo akousi penou (sú v tom skutočne pedantní – od končekov prstov, cez podpazušie až k vlasom sa môžete spoľahnúť na to, že vám tam neostala ani špinka) a na záver idete na olejovú masáž celého tela.
Tu už kvalita závisí od toho, na akého maséra ste natrafili. Na záver vyjdete von, dáte si silný čierny turecký čaj alebo čerstvú šťavu z granátového jablka a môžete sa vrátiť do práce. Čo je však ešte nutné podotknúť, je tu striktná separácia mužov a žien, takže to, že to takto podobne vyzerá aj v pánskej časti, viem len od kolegov, ktorí boli so mnou.

Prekvapujúca zmes farieb, množstva a chutí
Turkov by som s pokojnou dušou nazvala gastronomickými bohmi, ale môže to byť aj len subjektívny názor. Na jedle si však dávajú skutočne záležať a v ich jedálničku nájdete ako ryby, tak aj jahňacinu a veľké množstvo rôznej zeleniny. Ak ste si dali meze (predjedlá), budete spočiatku asi zaskočení zmesou farieb, množstva a následne aj chutí. Európan je plný už po tomto chode, ktorý najčastejšie obsahuje tanier s bielym kozím syrom, plnenú papriku, jogurt s uhorkou a mätou, humus čiže omáčku z cíceru, jogurt s pečeným baklažánom a cesnakom, fritované plátky cukety a vinné alebo čajové listy plnené ryžou s píniovými orieškami. Je to famózne, ak sa odvážite a ochutnáte z každého aspoň trošku.
Keď už ste dojedli alebo aspoň teda ochutnali, príde chod druhý, ktorý je zložený z teplého predkrmu. Niekde vám donesú vyprážaný čedar a niekde börek. Börek je pomenovanie pre slané pečivo z krehkého cesta plnené syrovou, mäsovou alebo zemiakovou plnkou. Dokonca sme v jednej reštaurácii ako teplý predkrm dostali dusené pečienky. Potom príde hlavný chod, kde si môžete vybrať z pokrmov z mletého mäsa, z kebabu na „špízový“ spôsob alebo klasického kebabu (malé plátky jahňacieho mäsa), prípadne mnohých rybích špecialít. Ako prílohu podávajú obvykle ryžu a nezabúdajú na šalát z čerstvej mrkvy, listového šalátu, paradajok a uhoriek. Ten zároveň predstavuje štvrtý chod nezabudnuteľnej večere alebo obedu. Záver patrí dezertu. U nich však nie je obvyklé jesť dezert hneď po hlavnom jedle. Skôr to chápu ako olovrant, a tak sa vám v mnohých reštauráciách stane, že nič sladké jednoducho nepodávajú. Avšak každému odporúčam ochutnať skutočne všetko. Baklava – krehké cesto namočené v sirupe, plnené orechami a poliate medom. Künefe – cesto nasiaknuté sirupom, pomazané sladkým syrom a posypané pistáciami. Firin sütlag – ryžový puding a mnoho iných.

Veľká koncentrácia mačiek a čajok
Čo dodať na záver? Vari len postrehy denného života. V určitých typoch autobusov sa môžete voziť zadarmo. Všetky taxíky sú žlté a je ich skoro viac ako normálnych áut. Kebab, baklavu, pečené gaštany a čierny čaj si môžete kúpiť na každom rohu. Na ktoromkoľvek moste nájdete v nedeľu rybárov, ktorí počas plnej lodnej premávky (a tá je skutočne hustá) chytajú na klasických udiciach ryby. Po ľuďoch je tam najväčšia koncentrácia mačiek a po mačkách čajok obecných.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  3. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  4. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  5. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  6. Dodajte vašej pokožke šťavu
  7. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  8. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Tím súťažného kvízu Riskuj! vyráža za fanúšikmi do Košíc
  3. Viete, kto je Najzamestnávateľ vo finančných službách?
  4. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  5. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  8. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 12 159
  2. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 6 743
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu 2 932
  4. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 212
  5. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 1 854
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 771
  7. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 1 259
  8. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 067

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Ostrý Kameň
  2. Anton Kovalčík: Ako sa nerobí štátny prevrat.
  3. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete
  4. Jozef Stasík: Ovplyvnia medvede budúce voľby?
  5. Matej Nagy: Dúbravský mesačník 3
  6. Adam Austera: Stáva sa Paramount konkurentom Netflixu?
  7. Peter Maroncik: Neskracujte si cestu po rozblatenom trávniku!
  8. Zuzana Ferencová : Podunajská škola a jej nazeranie na krajinu
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 510
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 680
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 4 010
  4. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 405
  5. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 313
  6. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 078
  7. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 2 874
  8. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 2 560
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Cesta prvej triedy v Liptovskom Mikuláši.

Okrem Liptovského Mikuláša a Ružomberka platí mimoriadna situácia aj v Liptovskej Kokave a Partizánskej Ľupči.


13 h
Peter Marcin je Lipták, narodil sa v Ružomberku.

V hlavnom meste mu najviac chýba vôňa ihličnatého lesa.


Romana Vicianová 17 h
Jakub Košík a Andrea Čabajová.

Dvaja mladí Liptáci získali univerzitné ocenenie vo Švédsku.


3. feb
Ilustračné foto

V Západných a Vysokých Tatrách vyhlásili veľké lavínové nebezpečenstvo.


2. feb

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Ostrý Kameň
  2. Anton Kovalčík: Ako sa nerobí štátny prevrat.
  3. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete
  4. Jozef Stasík: Ovplyvnia medvede budúce voľby?
  5. Matej Nagy: Dúbravský mesačník 3
  6. Adam Austera: Stáva sa Paramount konkurentom Netflixu?
  7. Peter Maroncik: Neskracujte si cestu po rozblatenom trávniku!
  8. Zuzana Ferencová : Podunajská škola a jej nazeranie na krajinu
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 510
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 680
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 4 010
  4. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 405
  5. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 313
  6. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 078
  7. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 2 874
  8. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 2 560
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu