Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Keď vône povzbudzujú chuť, ale rozum je proti

Ak sa rozhodujete stráviť dovolenku v exotickej krajine, rátajte s tým, že exotická bude aj strava v nej. Ak vás takéto chuťovky ne– nadchýnajú, zoberte si jedlo radšej so sebou.

Čína
Za jednu z najbohatších oblastí kulinárskeho umenia je považovaná čínska kuchyňa. Mnohé ich jedlá však najlepšie charakterizuje staré čínske príslovie - každé zviera, ktorého chrbát je obrátený k slnku, môže byť zjedené. O Číňanoch sa tiež vraví, že zjedia všetko, čo pláva, okrem ponorky, všetko, čo lieta, okrem lietadla a všetko, čo má nohy, okrem stola. Takže, aspoň takto virtuálne, pochutnajte si.
Čierne vajcia: V podstate ide o rôzne druhy vajec (od prepeličích cez slepačie až po kačacie) obalené do zmesi ílu, vápna, soli, popola a ryžových otrúb a zakopané na sto dní do zeme. Keď ich vykopeme, rôsolovitý bielok bude mať jantárovú až čiernu farbu a zelený žĺtok vraj má príjemnú syrovú chuť. Tým istým spôsobom sa pripravuje aj hydina – kurčatá, kačky, husi.
Pes: nielen naši počerní bratia či horali spod Šumavy milujú psov... na tanieri. Ich mäso sa dá pripraviť na tisíc spôsobov. V Číne vraj k nemu pouličný kuchár ponúkne aj náhrdelník zo psích zubov. Neraz sú ešte zakrvavené, aby konzument veril, že dostáva na tanier skutočne čerstvé mäso.
Črevá: na trhoch na západnom pobreží Číny sa predávajú aj veľké spleteniny varených alebo sparených hrubých čriev prasiat či kráv. Komu sa búri žalúdok a mozog našepkáva, že táto ponuka musí byť absolútne nejedlá, môže sa zahryznúť do varených prasacích rypákov či kuracích prstov.

Vietnam
Vietnamci sa riadia zásadou, že čím je niečo jedovatejšie, tým je lepšie. Predpokladajú, že jedovaté živočíchy prospievajú ľudskému organizmu. Preto mŕtve včely, jašterice a hady nakladajú do fliaš s alkoholom.
Delikatesou sú varené, pečené a grilované hady. Každá miestna gazdinka vám povie, že kto chce kúpiť hada, musí sa na trh vydať čo najskôr. Chytajú sa ťažko, ich uštipnutie je nebezpečné, takže ponuka hadov je obmedzená. Trhovníci ich balia do sieťok a dôkladne sa chránia pred ich rozoklanými jazykmi.
So žabami je to oveľa jednoduchšie, takže je ich plný trh. Pre rozmaznané chuťové poháriky Európanov sú žaby vcelku prijateľné. Jeden rozdiel tu však je. Na starom kontinente sa jedávajú len žabie stehienka, vo Vietname bežne na stôl dostanete celého obojživelníka... aj s črevami.

Fidži
Domorodci jedia ryby uvarené v ľahko osolenom kokosovom mlieku s kasavou. Ide o ker, ktorého koreň je potrebné vyryť zo zeme, olúpať a uvariť. Chutí ako zmúčnatený zemiak. Celé jedlo (aj s rybou) sa volá kokonda a domorodci ho považujú za skutočnú pochúťku. Zapíjajú ho čajom z divokej trávy angi angi, ktorej dlhé listy majú jemnú citrónovú príchuť. Vo Fidži nájdete neraz na stole aj, ako inak, kokosové mlie-ko, v ktorom sa však s dostatočným časovým predstihom „utopí“ aspoň jedna chilli paprička.

Preslávená tržnica
Pri návšteve Pekingu nevynechajte preslávenú tržnicu, z ktorej sa nesú také lahodné vône, až sa sliny tlačia do úst. Avšak pri pohľade na ponúkané „dobroty“ sa k slovu hlási žalúdok nepríjemne sa tlačiaci až do krku.
Pražené múčne červy sú skutočne červy a pečené žaby (vcelku) skutočnými žabami. To, čo na prvý pohľad vypadá ako obyčajné vajce na špíze, pri podrobnejšom skúmaní prekvapí. Z bielka vykukujú zložené krídelka, nedonosené zárodky. V ponuke sú aj škorpióny. Keď sa podávajú živé, musia sa najprv ponoriť do špeciálnej omáčky, ktorá ich na chvíľku omámi.
Aj pes je súčasťou čínskeho jedálnička a ponúkajú ho nielen na tržniciach, ale aj v reštauráciách. Psy sa predávajú (azda humánne) zabité. A rovnako ako my u kapra, Číňania si kupujú psiu hlavu na prípravu chutnej polievočky.

Netopier ako pochúťka
Hygiena nie je silnou stránkou ázijských tržníc a kuchýň. Turistovi však už nevadia ani tak muchy vysedávajúce na predávanom mäse.
Pohľad na žaby, hady a kusy ťažko identifikovateľného mäsa však môžu narobiť problémy jemnocitnej európskej tráviacej sústave. Hlavne, ak na predajnom pulte uvidíte čosi čierne napichnuté ihlici. Čo to môže byť? V Indonézii napríklad dvadsaťcentimetrový netopier s belostne žiariacimi zubami, ktorý je vraj veľkou dobrotou.
To však nie je jediný druh mäsa napichnutého v Indonézii na ihlici. Takto končia všetky tamojšie hlodavce, krysy nevynímajúc. Proces ich prípravy (dúfajme, že nie konečnej) je prostý – zvieratá, budúca potrava, sa nabodnú na kus drievka a v ostrom plameni autogénu sa im za neustáleho otáčania opália chlpy a koža. Vznikne takto čierne telíčko zbavené zvonku všetkej nečistoty (no vnútornosti ostávajú nedotknuté). Tieto, dúfajme, že len polotovary, patria k ozdobám indonézskych hostín.

Čínske štvrte v Thajsku
Prakticky vo všetkých štátoch ázijského kontinentu poznajú jednu z najdrahších polievok sveta – polievku zo žraločích plutiev. Na začiatku reťazca dostanú rybári za kilogram žraločích plutiev asi 40 dolárov. Na jeho konci zaplatí majiteľ reštaurácie za to isté množstvo až 600 dolárov. No jedna miska tejto preslávenej polievky s niekoľkými dekagramami žraločích plutiev stojí v lepšej reštaurácií aj 400 dolárov.
A v Thajsku je takýchto reštaurácií neúrekom. Veď len v samotnom Bangkoku je obrovská homogénna čínska štvrť. Keď do nej vojdete, ako by ste sa z Thajska preniesli niekam do Siamu, Šanghaja alebo Pekingu.
Celé hodiny tu môžete blúdiť uličkami plnými taoistických chrámov, voňavých obchodíkov s korením, čajovní s hráčmi mahjongu a lekární so sušenými morskými koníkmi a jeleními penismi. Rušnou hlavnú triedu Yaowarat lemujú zlatnícke obchody a drahé reštaurácie, samozrejme, aj s ponukou polievky zo žraločích plutiev.

India
Vypýtať si v tejto krajine zemiakové hranolčeky je viac-menej zbytočné. Reštaurácie ich, pokiaľ nie sú orientované na európsku kuchyňu, v ponuke nemajú.
To však neznamená, že na ich chuť treba v Indii zabudnúť. Choďte tam, kde zočíte v poháriku z plastu porciu belavých škorpiónov. Kuchár ich v okamihu nemilosrdne vysype do rozpálenej fritézy.
Po niekoľkých sekundách ich jedného po druhom klieštikmi povyťahuje z bublajúceho oleja a naservíruje v malej mištičke. Jedia sa celé, aj s vnútornosťami, chvostíkom a nožičkami. A chutia... ako zemiakové hranolčeky.

Peru
Peru je rodnou krajinou divokého morčaťa Cavia cutleri, ktoré je rozšírené v celej Latinskej Amerike. Morčatá žijú aj v Andách do nadmorskej výšky 4 200 m. Hoci sa v krajine svojho pôvodu chovajú ako domáce zvieratá viac ako 4-tisíc rokov, sú aj obľúbeným mäsom na peruánskych stoloch.
Pokiaľ nie je peruánske morča chované ako živá detská hračka, v minulosti na obetné účely, nájdete ho vonku v malých klietkach (podobné ako tie, v ktorých sa u nás chovajú králiky). Pečené sú často súčasťou nedeľných obedov, pre mnohých domorodých indiánov je morča jediným zdrojom živočíšnych proteínov. Ročne v tejto krajine skončí na panvici približne 50 miliónov morčiat.

Pizza
Toto známe jedlo sa pripravuje aj so špecifickými ingredienciami. V Indii holdujú pizzi s chrenom a kúskami opečeného hada. Nepohrdnú však ani popučeným cesnakom, mletou baraninou či chrobákmi jedného špecifického druhu.
Pakistancom chutí pizza poliata karí omáčkou, s opečenými larvami. V Číne pizzu obložia bambusovými výhonkami, plátkami žraločích plutiev a sójovým syrom tofu. V Thajsku na ostrovoch Koh Samui a Koh Phangan sa bežne podávajú jedlá dochutené halucinogénnymi hubami. Mnohé druhy pizze sú poprekrývané mäsom rôznych hlodavcov, krysie nevynímajúc.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 19 713
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 598
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 650
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 667
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 12 392
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 432
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 268
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 637
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 362
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 358
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Hrboltová ide na postup, jesennú časť odohrali bez jedinej prehry

Hovorili sme s trénerom futbalistov TJ Iskra Hrboltová Milanom Krivošom. Nič iné ako postup v ružomberskej mestskej časti sa v súťažnom ročníku 2020/2021 neberie.

Hrboltová v zelenom v zápase proti Lipt. Ondreju.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Pomník Pod skalkou obnovia z vládnej dotácie

K dotácii 8-tisíc eur plánuje radnica uvoľniť z mestského rozpočtu ďalších 4-tisíc eur.

Vodáci sú už bez vody, ryby vylovené, začína sa modernizácia

Areál vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši je už odstavený.

Po odstavení vody ešte vylovili uviaznuté ryby Liptovskí rybári.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?