Pondelok, 18. október, 2021 | Meniny má LukášKrížovkyKrížovky

Keď vône povzbudzujú chuť, ale rozum je proti

Ak sa rozhodujete stráviť dovolenku v exotickej krajine, rátajte s tým, že exotická bude aj strava v nej. Ak vás takéto chuťovky ne– nadchýnajú, zoberte si jedlo radšej so sebou.

Čína
Za jednu z najbohatších oblastí kulinárskeho umenia je považovaná čínska kuchyňa. Mnohé ich jedlá však najlepšie charakterizuje staré čínske príslovie - každé zviera, ktorého chrbát je obrátený k slnku, môže byť zjedené. O Číňanoch sa tiež vraví, že zjedia všetko, čo pláva, okrem ponorky, všetko, čo lieta, okrem lietadla a všetko, čo má nohy, okrem stola. Takže, aspoň takto virtuálne, pochutnajte si.
Čierne vajcia: V podstate ide o rôzne druhy vajec (od prepeličích cez slepačie až po kačacie) obalené do zmesi ílu, vápna, soli, popola a ryžových otrúb a zakopané na sto dní do zeme. Keď ich vykopeme, rôsolovitý bielok bude mať jantárovú až čiernu farbu a zelený žĺtok vraj má príjemnú syrovú chuť. Tým istým spôsobom sa pripravuje aj hydina – kurčatá, kačky, husi.
Pes: nielen naši počerní bratia či horali spod Šumavy milujú psov... na tanieri. Ich mäso sa dá pripraviť na tisíc spôsobov. V Číne vraj k nemu pouličný kuchár ponúkne aj náhrdelník zo psích zubov. Neraz sú ešte zakrvavené, aby konzument veril, že dostáva na tanier skutočne čerstvé mäso.
Črevá: na trhoch na západnom pobreží Číny sa predávajú aj veľké spleteniny varených alebo sparených hrubých čriev prasiat či kráv. Komu sa búri žalúdok a mozog našepkáva, že táto ponuka musí byť absolútne nejedlá, môže sa zahryznúť do varených prasacích rypákov či kuracích prstov.

Vietnam
Vietnamci sa riadia zásadou, že čím je niečo jedovatejšie, tým je lepšie. Predpokladajú, že jedovaté živočíchy prospievajú ľudskému organizmu. Preto mŕtve včely, jašterice a hady nakladajú do fliaš s alkoholom.
Delikatesou sú varené, pečené a grilované hady. Každá miestna gazdinka vám povie, že kto chce kúpiť hada, musí sa na trh vydať čo najskôr. Chytajú sa ťažko, ich uštipnutie je nebezpečné, takže ponuka hadov je obmedzená. Trhovníci ich balia do sieťok a dôkladne sa chránia pred ich rozoklanými jazykmi.
So žabami je to oveľa jednoduchšie, takže je ich plný trh. Pre rozmaznané chuťové poháriky Európanov sú žaby vcelku prijateľné. Jeden rozdiel tu však je. Na starom kontinente sa jedávajú len žabie stehienka, vo Vietname bežne na stôl dostanete celého obojživelníka... aj s črevami.

Fidži
Domorodci jedia ryby uvarené v ľahko osolenom kokosovom mlieku s kasavou. Ide o ker, ktorého koreň je potrebné vyryť zo zeme, olúpať a uvariť. Chutí ako zmúčnatený zemiak. Celé jedlo (aj s rybou) sa volá kokonda a domorodci ho považujú za skutočnú pochúťku. Zapíjajú ho čajom z divokej trávy angi angi, ktorej dlhé listy majú jemnú citrónovú príchuť. Vo Fidži nájdete neraz na stole aj, ako inak, kokosové mlie-ko, v ktorom sa však s dostatočným časovým predstihom „utopí“ aspoň jedna chilli paprička.

Preslávená tržnica
Pri návšteve Pekingu nevynechajte preslávenú tržnicu, z ktorej sa nesú také lahodné vône, až sa sliny tlačia do úst. Avšak pri pohľade na ponúkané „dobroty“ sa k slovu hlási žalúdok nepríjemne sa tlačiaci až do krku.
Pražené múčne červy sú skutočne červy a pečené žaby (vcelku) skutočnými žabami. To, čo na prvý pohľad vypadá ako obyčajné vajce na špíze, pri podrobnejšom skúmaní prekvapí. Z bielka vykukujú zložené krídelka, nedonosené zárodky. V ponuke sú aj škorpióny. Keď sa podávajú živé, musia sa najprv ponoriť do špeciálnej omáčky, ktorá ich na chvíľku omámi.
Aj pes je súčasťou čínskeho jedálnička a ponúkajú ho nielen na tržniciach, ale aj v reštauráciách. Psy sa predávajú (azda humánne) zabité. A rovnako ako my u kapra, Číňania si kupujú psiu hlavu na prípravu chutnej polievočky.

Netopier ako pochúťka
Hygiena nie je silnou stránkou ázijských tržníc a kuchýň. Turistovi však už nevadia ani tak muchy vysedávajúce na predávanom mäse.
Pohľad na žaby, hady a kusy ťažko identifikovateľného mäsa však môžu narobiť problémy jemnocitnej európskej tráviacej sústave. Hlavne, ak na predajnom pulte uvidíte čosi čierne napichnuté ihlici. Čo to môže byť? V Indonézii napríklad dvadsaťcentimetrový netopier s belostne žiariacimi zubami, ktorý je vraj veľkou dobrotou.
To však nie je jediný druh mäsa napichnutého v Indonézii na ihlici. Takto končia všetky tamojšie hlodavce, krysy nevynímajúc. Proces ich prípravy (dúfajme, že nie konečnej) je prostý – zvieratá, budúca potrava, sa nabodnú na kus drievka a v ostrom plameni autogénu sa im za neustáleho otáčania opália chlpy a koža. Vznikne takto čierne telíčko zbavené zvonku všetkej nečistoty (no vnútornosti ostávajú nedotknuté). Tieto, dúfajme, že len polotovary, patria k ozdobám indonézskych hostín.

Čínske štvrte v Thajsku
Prakticky vo všetkých štátoch ázijského kontinentu poznajú jednu z najdrahších polievok sveta – polievku zo žraločích plutiev. Na začiatku reťazca dostanú rybári za kilogram žraločích plutiev asi 40 dolárov. Na jeho konci zaplatí majiteľ reštaurácie za to isté množstvo až 600 dolárov. No jedna miska tejto preslávenej polievky s niekoľkými dekagramami žraločích plutiev stojí v lepšej reštaurácií aj 400 dolárov.
A v Thajsku je takýchto reštaurácií neúrekom. Veď len v samotnom Bangkoku je obrovská homogénna čínska štvrť. Keď do nej vojdete, ako by ste sa z Thajska preniesli niekam do Siamu, Šanghaja alebo Pekingu.
Celé hodiny tu môžete blúdiť uličkami plnými taoistických chrámov, voňavých obchodíkov s korením, čajovní s hráčmi mahjongu a lekární so sušenými morskými koníkmi a jeleními penismi. Rušnou hlavnú triedu Yaowarat lemujú zlatnícke obchody a drahé reštaurácie, samozrejme, aj s ponukou polievky zo žraločích plutiev.

India
Vypýtať si v tejto krajine zemiakové hranolčeky je viac-menej zbytočné. Reštaurácie ich, pokiaľ nie sú orientované na európsku kuchyňu, v ponuke nemajú.
To však neznamená, že na ich chuť treba v Indii zabudnúť. Choďte tam, kde zočíte v poháriku z plastu porciu belavých škorpiónov. Kuchár ich v okamihu nemilosrdne vysype do rozpálenej fritézy.
Po niekoľkých sekundách ich jedného po druhom klieštikmi povyťahuje z bublajúceho oleja a naservíruje v malej mištičke. Jedia sa celé, aj s vnútornosťami, chvostíkom a nožičkami. A chutia... ako zemiakové hranolčeky.

Peru
Peru je rodnou krajinou divokého morčaťa Cavia cutleri, ktoré je rozšírené v celej Latinskej Amerike. Morčatá žijú aj v Andách do nadmorskej výšky 4 200 m. Hoci sa v krajine svojho pôvodu chovajú ako domáce zvieratá viac ako 4-tisíc rokov, sú aj obľúbeným mäsom na peruánskych stoloch.
Pokiaľ nie je peruánske morča chované ako živá detská hračka, v minulosti na obetné účely, nájdete ho vonku v malých klietkach (podobné ako tie, v ktorých sa u nás chovajú králiky). Pečené sú často súčasťou nedeľných obedov, pre mnohých domorodých indiánov je morča jediným zdrojom živočíšnych proteínov. Ročne v tejto krajine skončí na panvici približne 50 miliónov morčiat.

Pizza
Toto známe jedlo sa pripravuje aj so špecifickými ingredienciami. V Indii holdujú pizzi s chrenom a kúskami opečeného hada. Nepohrdnú však ani popučeným cesnakom, mletou baraninou či chrobákmi jedného špecifického druhu.
Pakistancom chutí pizza poliata karí omáčkou, s opečenými larvami. V Číne pizzu obložia bambusovými výhonkami, plátkami žraločích plutiev a sójovým syrom tofu. V Thajsku na ostrovoch Koh Samui a Koh Phangan sa bežne podávajú jedlá dochutené halucinogénnymi hubami. Mnohé druhy pizze sú poprekrývané mäsom rôznych hlodavcov, krysie nevynímajúc.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  2. Auto do firmy môžete mať už od 150 eur mesačne
  3. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  4. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  5. Šéf digitálnej platformy George: Čaká nás dekáda umelej inteligencie
  6. Spánok – základ pevných vzťahov
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  8. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  9. IVECO S-WAY NP: Vydajte sa cestou udržateľnosti
  10. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  1. Hodnota peňazí klesá, takto ich ochránite
  2. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  3. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  4. IVECO S-WAY NP: Vydajte sa cestou udržateľnosti
  5. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  6. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  7. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  8. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  9. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  10. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 21 527
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 878
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 091
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 757
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 4 630
  6. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 151
  7. Bratislavu bude sprevádzať luxus 4 057
  8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 922
  9. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 538
  10. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 536

Blogy SME

  1. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať
  2. Irena Šimuneková: Po hradoch - 51 Kapušiansky hrad
  3. Igor Múdry: Kľak
  4. Marek Strapko: Toto sa stane, ak ustupujete primitivizmu
  5. Rudolf Pado: Keď je úradník človekom, chválime Medzilaborce
  6. Marek Mačuha: Viac technokracie do politiky
  7. Denis Jánošík: Október- mesiac úcty k starším
  8. Braňo Švec: Chyby sú fajn aj pri učení sa cudzích jazykov
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 18 476
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 10 356
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 6 946
  4. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 673
  5. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 486
  6. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 4 155
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 805
  8. Stanislav Martinčko: Ide 17.10. Smer-SD do Rimavskej Soboty ďakovať sebe sám za dobre odvedenú robotu ?? 3 416
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Situácia v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku v súvislosti s nedeľňajším požiarom v chirurgickom pavilóne je v súčasnosti pod kontrolou.


TASR 7 h

V sobotu 16. 10. 2021 sa opäť v priestoroch mikulášskej krytej plavárne uskutočnili plavecké preteky – 1. kolo Severoslovenskej ligy.


7 h
Majster Slovenska, kanoista Marko Mirgorodský.

Poslednými pretekmi vodných slalomárov v tohtoročnej sezóne boli majstrovstvá Slovenska, ktoré sa konali v bratislavskom Čunove. Liptovskí vodáci, samozrejme, neboli do počtu, ale brali tituly majstrov SR.


9 h

Otília Kadašiová zo Strečna tká na krosnách, ktoré majú takmer sto rokov. Keď si za ne sadá, pohladká ich akoby sa modlila – také sú pre ňu vzácne.


13 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nemocnica začala očkovať medzi prvými.


MOJ a 1 ďalší 14. okt

Zhrnuli sme pre vás všetkých 37 kysuckých samospráv. Ako je na tom tá vaša?


17. okt

Má stredne ťažký priebeh ochorenia, pozitívny výsledok testu má aj jeho manželka.


SITA 15 h

Obmedzenia sa týkajú hlavne neočkovaných.


15 h

Blogy SME

  1. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať
  2. Irena Šimuneková: Po hradoch - 51 Kapušiansky hrad
  3. Igor Múdry: Kľak
  4. Marek Strapko: Toto sa stane, ak ustupujete primitivizmu
  5. Rudolf Pado: Keď je úradník človekom, chválime Medzilaborce
  6. Marek Mačuha: Viac technokracie do politiky
  7. Denis Jánošík: Október- mesiac úcty k starším
  8. Braňo Švec: Chyby sú fajn aj pri učení sa cudzích jazykov
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 18 476
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 10 356
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 6 946
  4. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 673
  5. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 486
  6. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 4 155
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 805
  8. Stanislav Martinčko: Ide 17.10. Smer-SD do Rimavskej Soboty ďakovať sebe sám za dobre odvedenú robotu ?? 3 416
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu