Svadobná miestnosť bez ženícha a nevesty, nádherná kvetinová výzdoba, päť svadobných tort a množstvo sladučkých štafetiek. Je na neuverenie, že sa všetko nachádzalo v klasickej triede Odborného učilišťa v Liptovskom Mikuláši.
Celoslovenská súťaž zručností a odborných vedomostí v cukrárenskej výrobe sa totiž uskutočnila minulý týždeň v mikulášskom učilišti.
Skôr však ako päť dvojčlen- ných družstiev začalo na dobrotách pracovať, museli všetci súťažiaci zdolať písomné testy a odpovedať na dvadsať otázok z tridsiatich pripravených. Po nich sa navliekli do bielych plášťov a tvorili. Doslova. Niekedy nepripomínali cukrárov, ale stávali sa z nich sladkí aranžéri pri výrobe ozdôb i výzdobe svadobných tort. Členovia poroty počas dvoch dní súťaženia pomedzi nich tichučko prechádzali. Pozorovali žiakov pri práci a stále si niečo zapisovali. „Keby som mala povedať, kto zvíťazil, poviem – všetci. Už počas súťaženia som obdivovala trpezlivosť a lásku, s akou mladí ľudia pracovali,“ povedala predsedníčka hodnotiacej komisie Oľga Vojtíková, vedúca cukrárenskej výroby z Liptovského Hrádku. Ostatní porotcovia boli nominovaní zo súťažiacich škôl, ale svojim žiakom body prideľovať nemohli.
Čo vyzdvihla hlavná porotkyňa pri hodnotení
Oľga Vojtíková pokračovala: „Z môjho osobného pohľadu bolo žilinské družstvo najlepšie, lebo ich torta bola úplne iná ako ostatné, bolo na nej veľmi veľa drobnej práce. Nevolili si jednoduchú výzdobu, ale na torte bolo všetko: srdiečko, ružička, špirálky, lístočky, prekrásne slnečnice. Preukázali v každom pracovnom postupe svoju zručnosť. Čo povedať k mikulášskym deťom? Chodievajú k nám na prax, dobre ich poznám a keď prichádzajú prázdniny, som nešťastná, že ich určitý čas nebudem mať. Po vyučení odchádzajú ako hotoví cukrári. Škoda, že neostávajú v našom regióne. Väčšinou sú to deti z detských domovov a po vyučení sa rozletia po Slovensku. Na svoj vek boli všetci úžasní, veď sú to len druháci alebo tretiaci. Úžasní.“
Zabezpečia cukrári sladký život Slovenska?
Prečo usporiadali cukrári súťaž v Liptove? „Sme jednou z prvých škôl na Slovensku, ktorá otvorila odbor cukrár, takže máme nielen vhodné priestory a zariadenia, ale aj skúsenosti na organizovanie súťaže,“ vysvetlila riaditeľka školy Tatiana Perdeková. Tohto roku ministerstvo školstva na celoslovenskú súťaž vyčlenilo 65-tisíc korún, a tak i ono prispelo ku skvalitneniu podujatia. Vďaka týmto financiám škola mohla zabezpečiť všetkým súťažiacim úplne rovnaké podmienky. Všetci dostali rovnaký materiál, varechy, váhy, odmerky, stroje i vykrajovače, z kto- rých sa dali vytvárať fantastické ozdoby. Odmeny pre víťazov i zúčastnených sa tiež stali silnou motiváciou.
V mikulášskom odbornom učilišti sa na súťaž pripravovali dve dvojčlenné družstvá, do súťaže postúpilo jedno dievčenské: Zdena Bartošová a Nataša Kollerová. „Do poslednej chvíle sme však nevedeli, či sa súťaž uskutoční. Podľa propozície sa na nej musia zúčastniť najmenej štyri družstvá. Na Slovensku je iba šesť škôl, ktoré majú odbor cukrár, tak sa v podstate museli zapojiť takmer všetky,“ vyslovila riaditeľka školy. „Termín uzávierky bol stanovený, no prihlásili sa tri školy. Len dva týždne pred súťažou sme vedeli, že do zápolenia sa zapojí päť škôl, a tak odrazu nastal zhon. Veľkým problémom býva najmä cukrárenský materiál, ale vďaka dodávateľovi z Levíc sme ho zabezpečili v dostatočnom množstve pre všetkých súťažiacich. Rovnako nám pomohli sponzori, napríklad jedno z kvetinárstiev so svadobnou výzdobou klasickej triedy. Našťastie, mali sme a máme z čoho a s čím robiť.“ Podľa slov T. Perdekovej, odbor cukrár má budúcnosť. V súčasnosti sa naň hlási najviac žiakov. Po krátkodobom útlme, keď slovenský trh zaplavili cukrárenské výrobky z Poľska, nastal cukrárenský boom. „Každý rok vytvárame dve skupiny po štrnásť až šestnásť žiakov v odbore cukrár. Aj niektoré majsterky z iných odborov, o ktoré bol malý záujem, sa rekvalifikovali a prešli na cukrárov. Okrem cukrárov sú v súčasnosti v kurze pekári a murári,“ zakončila riaditeľka Tatiana Perdeková.
Členovia komisie hodnotili výrobky len vizuálne
Napriek tomu, že v troch priestranných dielňach cukrárenskej výroby sladká vôňa šteklila chuťové poháriky, komisia hodnotila prácu súťažiacich počas prípravy i zhodnotené výrobky len vizuálne. Žiadne vylizovanie misiek či ochutnávanie odrezaných okrajov zo zákuskov. A teória? Napríklad: vedeli by ste, či pri výrobe snehovej hmoty varíme cukor na guľu, silný let alebo cukrový rozvar? Alebo rum sa do kysnutého cesta pridáva, pretože zabraňuje nasiaknutiu tuku do výrobku, zabraňuje prihoreniu výrobkov či dodáva chuť a vôňu. Alebo viete, aký je pomer múky, tuku, cukru v lineckom ceste? Mladí ľudia odpovede poznali a možno aj preto sa hodnotiaca komisia v triede s vystavenými výrobkami dlho radila. Zo súťažiacich medzitým spadlo napätie a prišla únava. Napokon porota vyriekla verdikt. Z odborných učilíšť z Kysuckého Nového Mesta, Novej Vsi nad Žitavou, Sniny, Žiliny a Liptovského Mikuláša vyhrali domáci. Zdena Bartošová a Nataša Kollerová získali pre Odborné učilište v Liptovskom Mikuláši prvenstvo. Gratulácie, radosť i maličká závisť ostatných.
Medzi obdivovateľmi súťažiacich boli i zástupcovia školy z Maďarska, s ktorou má Odborné učilište v Liptovskom Mikuláši niekoľko rokov nadviazanú priateľskú spoluprácu. Školy pravidelne organizujú výmenné pobyty žiakov a pedagógov. Stretávajú sa pri rôznych medzinárodných podujatiach.