„Gastrofest v Liptovskom Mikuláši bol nielen liptovský, ale aj českobudejovický," povedal riaditeľ festivalu Vladimír Tůma.
Aký party stan vybrať a ako pripraviť hostinu na zelenej lúke, pri zámku, v záhrade? Dať si budejovické pivo a slovenské jedlo? Či v slimačej reštaurácii si vybrať slimáky pripravené po burgundsky, slimačí vývar alebo slimačiu nátierku? Inklinujeme k zdravej strave pripravenej z múky z hrachu? Alebo si vyberieme polotovary typu ako urobiť chutnú omáčku za štyri minúty tak, aby konzument nepoznal, že je pripravená rýchlo? Na všetky tieto otázky a mnohé ďalšie dával odpoveď Gastrofest 2008.
Synagóga zas ponúkala slávnostne prestreté stoly liptovských hotelov a reštaurácií na jednej strane, na druhej rovnakú ponuku pripravili české firmy a Združená hotelová a obchodná škola (ZHOŠ) z Liptovského Mikuláša. ZHOŠ pripravila i carvingové štúdio, v ktorom Matej Žakarovský, Marek Cibuľka a Lukáš Kelo prezentovali nový odbor - vyrezávanie do ovocia i zeleniny. Najdlhšie z chlapcov vraj vyrezáva Matej Žakarovský a na festivale očaroval nádherne vyrezávanými červenými dyňami (na fotografii). Marek s Lukášom sa carvingu venujú krátko a najvýrečnejší Lukáš povedal: „Zo zeleniny sa dajú upraviť krásne tvary." Nie je chlapcom ľúto, keď im ozdoby zjedia? Veľké zaváhanie a Lukášova odpoveď: „S vyrezávaním je veľa roboty a takto upravená zelenina a ovocie slúžia najmä na prezentácie. Pri práci treba mať cit v rukách a riadne veľkú trpezlivosť. Jeden zle urobený zárez a prácu často musíme vyhodiť, lebo sme ju jediným zárezom pokazili."
Z mikulášskej ZHOŠ bolo na festivale tridsať študentov. Pracovali ako barmani, čašníci, predavači a v infostánku. „Festival mal dobrú atmosféru i keď tohto roku bolo menej vystavovateľov, ale bolo to príjemné podujatie. Myslím si, že my, ako hotelová škola, na podobnej výstave len získavame," povedala riaditeľka ZHOŠ Katarína Uličná.
Podľa slov Vladimíra Tůmu, nerobia na podobných festivaloch oficiálne otvorenie, pretože presadzujú zásadu, že festival je pre všetkých a nechceli obmedzovať prácu pri prezentáciách. „Oficialitu sme urobili na konci výstavy, keď sme odvzávali ceny najlepším kuchárom a najlepšej expozícii. Ale nebola to klasická súťaž," povedal V. Tůma. „Naše ceny sú viac-menej srdcovou záležitosťou. Máme profesionálnych moderátorov i kvalifikovaných kuchárov, ktorí dokážu vyhodnotiť reakcie divákov, ako tlieskali, ako sa bavili a podľa toho vyhlasujeme víťazov." V kategórii kuchár ceny festivalu získali Vladimír Droppa zo ZHOŠ Liptovský Mikuláš, Robert Karoly z hotela Summit Bešeňová a tím kuchárov z mikulášskej ZHOŠ. Medzi expozíciami zabodovali Hotel Summit Bešeňová a ZHOŠ z Liptovského Mikuláša. Cenu primátora mesta odovzdal Ján Blcháč Ludikovi Hauserovi Z Českých Budejovíc a expozícii ZHOŠ zo Starého Smokovca.
Autor: DAGMARA