Okresnú výstavu ovocia a zeleniny v Liptovskom Mikuláši otvoril minulý štvrtok podpredseda Okresného výboru Slovenského zväzu záhradkárov (OV SZZ) Dušan Jankovič.
Ivan Oško predniesol vlastnú báseň Záhradkárom, zaspieval mužský súbor Senior a dievčatá z detského folklórneho súboru Ďumbier. Predseda OV SZZ Florián Kišš ocenil v príhovore prácu záhradkárov a poprial im, aby sa im darilo. Predseda Agrie Ján Paciga vysvetlil, prečo sa v Liptove prestali pestovať zemiaky a namiesto nich rastie na poli repka olejka. Je to o ekonomike. Poznamenal, že sa zmenili stravovacie návyky a zemiaky vytláčajú cestoviny a pizza.
Pri príležitosti životného jubilea udelili ocenenia Ladislavovi Pardelovi, Márii Obertovej, Fedorovi Ballovi a Františkovi Timkovi. Vyhlásili aj víťazov súťaže Záhradka roka. Najkrajšiu záhradku v kategórii záhradkárskych osád má podľa odbornej poroty František Pekár a v kategórii prídomových záhrad Kamil Paluga.
Po odovzdaní ocenení Ján Paciga a Florián Kišš prestrihli pásku a návštevníci si v zasadačke Jednoty prezreli výstavu. Prvé udreli do očí obrovské tekvice, nad ktorými viseli strapce zeleného aj fialového hrozna. Vypestoval ho Michal Čížik. „Sú to nové odrody, prevažne rezistentné, hovorí sa im aj interšpecifické. Nemusia sa striekať, čo je výhoda a sú odolnejšie na naše podmienky. Prevažnú časť hrozna zjeme a rozdáme, ale ak ho bude viac, možno bude aj vínko.“
Väčšina exponátov na výstave bola v surovom stave, ale našli sa aj výnimky. Napríklad zavárané maliny či dula. Štěpán Pavlov nám však vysvetlil, že nie sú zavárané, ale zakonzervované na ruský spôsob. Postup „odkukal“ od manželky, ktorá pochádza z Moskvy a prezradil ho aj nám: „Je to konzervácia ovocia v cukre bez ďalšej sterilizácie. Dá sa toľko cukru, koľko ovocia. Nasypem napríklad maliny do nádoby, zasypem ich cukrom, nechám 24 hodín odstáť, pustia šťavu. Potom zmes veľmi pomaly privediem do varu asi na dve minútky, nechám ochladiť, zase privediem pomaly do varu, aby sa cukor neskaramelizoval a potom teplé alebo studené nalievam do pohárov. Vznikne veľmi chutná a zdravá zmes - ani džem, ani kompót. V Rusku sa používa ako liečivo, na sladenie čajov, dáva sa do jogurtov aj na pečivo. Takýmto spôsobom konzervujeme aj jablká a dulu lekársku.“
Od dule, fazule, cibule a liptovských zemiakov sme prešli k indickým uhorkám. „Videl som ich v obchode, zaujali ma a keďže rád experimentujem, povedal som si, že to vyskúšam. Písali, že pokiaľ rastú na kríku a ťahajú sa vysoko, narastú ako obrovská hruška a keď ležia na zemi, tak sa zakrútia,“ povedal Ivan Oško. Dodal, že indické uhorky chutia trochu inak ako klasické a ešte presne nevedel, akým spôsobom ich spracujú.
Jozef Flandera, pre zmenu, experimentuje s paradajkami. Za rok ich vraj vypestuje sto kilogramov a kečup a lečo vôbec nekupujú. Zimné večery si kráti pletením košíkov.
Na výstave sa prezentovali svojimi výrobkami aj včelári a študenti ZHOŠ v Liptovskom Mikuláši, ktorí naaranžovali pekný jesenný kútik a pripravili vitamínový šalát, hrušku plnenú nivou a iné dobroty.
Exponátom výstavy sa stali jablká Melódia. „Sú to nové odrody odolné voči chorobám, hlavne chrastavitosti. Chuťovo pripomínajú Ontário, sú kyslejšie a keďže obsahujú menej cukru, sú vhodné najmä pre diabetikov. Výhodou je, že sa nemusia postrekovať,“ povedal ich pestovateľ Ivan Jankovič. Trojčlenná odborná porota udelila prvú cenu jablkám Vanda od Jaroslava Šoučíka, druhú jablkám Jonagred od Alfonza Komára a tretiu Ladislavovi Ševčovičovi. Krásne a lákavé však boli všetky vystavené exponáty.
(BEA)