Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Piekli dievčatá aj chlapci, učiteľky pozerali a radili

NAPIEKLI MEDOVNÍKY Z DVANÁSTICH KÍL MÚKY

Voňavú súťaž v pečení a zdobení medovníkov robíme vždy pred Vianocami pre žiakov základných škôl od šiesteho po deviaty ročník. Tohto roku sme ju usporiadali už šiestykrát,“ povedal starosta Hýb Martin Piovarči.
Základná škola v Hybiach voňala pred Mikulášom čerstvo upečenými medovníkmi. Jedenásť družstiev školákov z viacerých kútov Slovenska pieklo a zdobilo medovníky na celoslovenskej súťaži. Kým však nastúpili do súťaže, cesto z dvanástich kilogramov múky pre nich pripravila Eva Piovarčiová podľa receptu z jedného ženského časopisu. S kuchárkami ho vymiesili v robotoch v školskej kuchyni. „Recept používam dlho a som s ním veľmi spokojná,“ prezradila medovnikárka E. Piovarčiová a dodala: „Ide doň šesť vajec, 400 gramov práškového cukru, 250 gramov medu, 1 palmarín, ingrediencie sa zmiešajú a potom pridávame suché časti: 1 kilogram hladkej múky T 650, perníkové korenie, 3 alebo 4 lyžičky kakaa, trošku škorice a 2 lyžičky sódy bicarbóny.“ Pochválila aj deti, ktoré sú podľa nej stále lepšie a lepšie a dokážu si vymyslieť rozličné námety na medovníčky. Tohto roku pod rukami súťažiacich vyrastali kostolíky, betlehemy, rozprávkové bytosti, vianočné soby a množstvo prekrásne vyzdobených medovníkov.
„Voňavé pečenie a celoslovenská súťaž v Hybiach majú už svoju tradíciu,“ potvrdila Helena Dudová, riaditeľka Základnej školy v Hybiach. „Deti sú z roka na rok šikovnejšie. Vidno, že sa im učitelia i rodičia venujú. Tohto roku dostali dvojčlenné družstvá cesto z vyše jedného kilogramu múky hotové. Potom ho museli vyvaľkať, vyrezať alebo vykrojiť z neho medovníky, ktoré vyzdobili polevou z cukru a bielka. Tú si robili samé. Keď výzdoba uschla, preniesli medovníky do kultúrneho domu, kde ich naaranžovali a porota mohla hodnotiť.“ Porota však nenastupovala len k hotovým medovníkom. Jej členovia chodili medzi deťmi už počas prác, ktoré trvali 5. decembra od rána.
Čím bol výnimočný šiesty ročník Voňavých Vianoc? „Prišli menšie deti a verím, že sa budú zdokonaľovať,“ odpovedal starosta Martin Piovarči a hneď aj vyslovil poľutovanie, že z odchodom zo základnej školy odchádzajú zo súťaže šikovní medovnikári. No nestratia sa. „Niektorí naši odchovanci svoje vlastné výtvory už predávajú na trhoch. Dokazujú tak, ako sa im v živote takáto šikovnosť zíde,“ zauvažoval M. Piovarči. „Práca s mládežou má zmysel. Súťažou chceme ukázať, že nielen počítače a televízory sú tým najsprávnejším vyplnením voľného času detí, ale medovnikárske umenie v ich živote môže mať tiež miesto. Každý rok sa k nám hlásia noví záujemcovia. Mali sme už družstvá z Trstenej, Polomky, Nitry či Stropkova. Víťazi dostali prehrávače a, samozrejme, pri každej cene nesmela chýbať fľaša medu. Veď súťaž okrem obce Hybe a Základnej školy v Hybiach organizuje aj Základná organizácia Slovenského zväzu včelárov.
Do súťaže priviedli dvojčlenné družstvá ich učiteľky. Každá z nich mohla svojej skupine pomáhať radami. Nesmela sa však cesta dotýkať, lebo jej družstvo by bolo diskvalifikované. Nesúťažili len dievčence. Základná škola z Hradnej ulice v Liptovskom Hrádku vyslala do Hýb chlapcov. Ôsmakov Patrika Vyšňana z Liptovského Jána a Gabriela Máthé z Liptovského Hrádku. Keď ráno pred súťažou prišli do Hýb medzi samé baby, roztriasli sa im vraj kolená. „Pôvodne som mala v tíme dievčatá, tie pred súťažou odskočili,“ okomentovala zloženie družstva hrádocká učiteľka Darina Meňhartová. „Chlapcov učím výtvarnú výchovu, a tak som vedela, že obaja majú veľmi dobre vyvinutú jemnú motoriku a precízne vedia všetko spracovať. Robili sme klasický vianočný námet – zasnežený kostolík. S dievčatami sme ho skúšali už v škole, čo sa nepodarilo, zjedli spolužiaci. Chlapci námet prevzali a myslím, že sa im podaril. Aj polevu vymiešali sami. Časti kostola robili podľa šablóny. Presne namerali steny i strechu, všetko im pekne sedelo. Chlapci sú z matematickej triedy, takže aj matematika im pri práci pomohla.“
Vlaňajšej víťazke Zuzane Buvalovej z Polomky chýbal v tíme brat, s ktorým boli vlani na prvom mieste. Brat už je v strednej škole a podľa pravidiel Voňavých Vianoc už nemôže súťažiť. Zuzka si pribrala do práce sestru Máriu. Do súťaže robili rozprávku o Perinbabe. Pečú a zdobia medovníky aj doma? „Snažíme sa. Jedna miesi, druhá vaľká cesto, medovníky vykrajujeme spolu. Najradšej zdobím kornútkom z celofánu.“ Kolekcie medovníkov i jednotlivé väčšie sladké výtvory deti nainštalovali do Kultúrneho domu v Hybiach tak, aby vydržali hodnotenie odbornej poroty. Tá sa rozhodla pre nasledovné hodnotenie: 1. miesto získali Petra Gazdová a Michaela Luštíková zo ZŠ Bobrovec, 2. miesto Jaroslava Pirožeková a Anežka Chytilová zo ZŠ Hybe a 3. miesto Anita Garabášová a Katarína Malíčková zo ZŠ Kvačany.⋌
DAGMARA

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 915
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 948
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 110
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 366
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 073
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 724
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 660
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 855
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 724
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 679
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Energetici do ochrany vtáctva v Liptovskej Teplej investovali 30-tisíc eur

Na úseku dlhom 1,3 kilometra ošetrili 14 stĺpov a splnili tak požiadavku štátnych ochranárov.

Zemiaky vyrástli kvalitné, už sú aj pod strechou

S množstvom aj kvalitou zemiakov sú v tomto roku spokojní.

Triedenie zemiakov v Smrečanoch.
Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

V jeseni využívajú návštevníci najmä lanovku na Chopok.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Už ste čítali?