Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Piekli dievčatá aj chlapci, učiteľky pozerali a radili

NAPIEKLI MEDOVNÍKY Z DVANÁSTICH KÍL MÚKY

Voňavú súťaž v pečení a zdobení medovníkov robíme vždy pred Vianocami pre žiakov základných škôl od šiesteho po deviaty ročník. Tohto roku sme ju usporiadali už šiestykrát,“ povedal starosta Hýb Martin Piovarči.
Základná škola v Hybiach voňala pred Mikulášom čerstvo upečenými medovníkmi. Jedenásť družstiev školákov z viacerých kútov Slovenska pieklo a zdobilo medovníky na celoslovenskej súťaži. Kým však nastúpili do súťaže, cesto z dvanástich kilogramov múky pre nich pripravila Eva Piovarčiová podľa receptu z jedného ženského časopisu. S kuchárkami ho vymiesili v robotoch v školskej kuchyni. „Recept používam dlho a som s ním veľmi spokojná,“ prezradila medovnikárka E. Piovarčiová a dodala: „Ide doň šesť vajec, 400 gramov práškového cukru, 250 gramov medu, 1 palmarín, ingrediencie sa zmiešajú a potom pridávame suché časti: 1 kilogram hladkej múky T 650, perníkové korenie, 3 alebo 4 lyžičky kakaa, trošku škorice a 2 lyžičky sódy bicarbóny.“ Pochválila aj deti, ktoré sú podľa nej stále lepšie a lepšie a dokážu si vymyslieť rozličné námety na medovníčky. Tohto roku pod rukami súťažiacich vyrastali kostolíky, betlehemy, rozprávkové bytosti, vianočné soby a množstvo prekrásne vyzdobených medovníkov.
„Voňavé pečenie a celoslovenská súťaž v Hybiach majú už svoju tradíciu,“ potvrdila Helena Dudová, riaditeľka Základnej školy v Hybiach. „Deti sú z roka na rok šikovnejšie. Vidno, že sa im učitelia i rodičia venujú. Tohto roku dostali dvojčlenné družstvá cesto z vyše jedného kilogramu múky hotové. Potom ho museli vyvaľkať, vyrezať alebo vykrojiť z neho medovníky, ktoré vyzdobili polevou z cukru a bielka. Tú si robili samé. Keď výzdoba uschla, preniesli medovníky do kultúrneho domu, kde ich naaranžovali a porota mohla hodnotiť.“ Porota však nenastupovala len k hotovým medovníkom. Jej členovia chodili medzi deťmi už počas prác, ktoré trvali 5. decembra od rána.
Čím bol výnimočný šiesty ročník Voňavých Vianoc? „Prišli menšie deti a verím, že sa budú zdokonaľovať,“ odpovedal starosta Martin Piovarči a hneď aj vyslovil poľutovanie, že z odchodom zo základnej školy odchádzajú zo súťaže šikovní medovnikári. No nestratia sa. „Niektorí naši odchovanci svoje vlastné výtvory už predávajú na trhoch. Dokazujú tak, ako sa im v živote takáto šikovnosť zíde,“ zauvažoval M. Piovarči. „Práca s mládežou má zmysel. Súťažou chceme ukázať, že nielen počítače a televízory sú tým najsprávnejším vyplnením voľného času detí, ale medovnikárske umenie v ich živote môže mať tiež miesto. Každý rok sa k nám hlásia noví záujemcovia. Mali sme už družstvá z Trstenej, Polomky, Nitry či Stropkova. Víťazi dostali prehrávače a, samozrejme, pri každej cene nesmela chýbať fľaša medu. Veď súťaž okrem obce Hybe a Základnej školy v Hybiach organizuje aj Základná organizácia Slovenského zväzu včelárov.
Do súťaže priviedli dvojčlenné družstvá ich učiteľky. Každá z nich mohla svojej skupine pomáhať radami. Nesmela sa však cesta dotýkať, lebo jej družstvo by bolo diskvalifikované. Nesúťažili len dievčence. Základná škola z Hradnej ulice v Liptovskom Hrádku vyslala do Hýb chlapcov. Ôsmakov Patrika Vyšňana z Liptovského Jána a Gabriela Máthé z Liptovského Hrádku. Keď ráno pred súťažou prišli do Hýb medzi samé baby, roztriasli sa im vraj kolená. „Pôvodne som mala v tíme dievčatá, tie pred súťažou odskočili,“ okomentovala zloženie družstva hrádocká učiteľka Darina Meňhartová. „Chlapcov učím výtvarnú výchovu, a tak som vedela, že obaja majú veľmi dobre vyvinutú jemnú motoriku a precízne vedia všetko spracovať. Robili sme klasický vianočný námet – zasnežený kostolík. S dievčatami sme ho skúšali už v škole, čo sa nepodarilo, zjedli spolužiaci. Chlapci námet prevzali a myslím, že sa im podaril. Aj polevu vymiešali sami. Časti kostola robili podľa šablóny. Presne namerali steny i strechu, všetko im pekne sedelo. Chlapci sú z matematickej triedy, takže aj matematika im pri práci pomohla.“
Vlaňajšej víťazke Zuzane Buvalovej z Polomky chýbal v tíme brat, s ktorým boli vlani na prvom mieste. Brat už je v strednej škole a podľa pravidiel Voňavých Vianoc už nemôže súťažiť. Zuzka si pribrala do práce sestru Máriu. Do súťaže robili rozprávku o Perinbabe. Pečú a zdobia medovníky aj doma? „Snažíme sa. Jedna miesi, druhá vaľká cesto, medovníky vykrajujeme spolu. Najradšej zdobím kornútkom z celofánu.“ Kolekcie medovníkov i jednotlivé väčšie sladké výtvory deti nainštalovali do Kultúrneho domu v Hybiach tak, aby vydržali hodnotenie odbornej poroty. Tá sa rozhodla pre nasledovné hodnotenie: 1. miesto získali Petra Gazdová a Michaela Luštíková zo ZŠ Bobrovec, 2. miesto Jaroslava Pirožeková a Anežka Chytilová zo ZŠ Hybe a 3. miesto Anita Garabášová a Katarína Malíčková zo ZŠ Kvačany.⋌
DAGMARA

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 617
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 085
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 767
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 809
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 912
  6. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 714
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 609
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 309
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 150
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 045
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Ilustračná fotografia.

O výsledkoch plošného skríningu informoval premiér Igor Matovič.

14 h
Búrlivé oslavy po zisku titulu pokračovali aj v šatni.

V poslednom vydaní MY Liptovských novín v roku 2020 sme uverejnili rozsiahly článok o hokejových majstroch Slovenska v doraste, ktorými sa pred 20 rokmi stali mikulášski mladíci. Článok sme boli nútení rozdeliť na dve časti. Teraz vám prinášame jeho pokračovanie.

26. jan

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Testovanie v Bojniciach.

V Liptovskom Hrádku otestovali počas trojdňového (22. - 24. 1.) skríningového testovania na ochorenie COVID-19 dokopy 1857 ľudí.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

21 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Poradia sa od včera zmenili.

15 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

27. jan

Už ste čítali?