„Oslovila nás firma, ktorá topinambury pestovala v Dolnom Kubíne, lebo ako jediný v Liptove máme už päť rokov ekologické hospodársto. Nepoužívame priemyselné hnojivá ani chemické ochranné látky a máme certifikovanú biopôdu,“ povedal podpredseda Poľnohospodárskeho družstva Važec Jozef Repčík a dodal: „Rozhodli sme sa, že novú plodinu vyskúšame. Uvidíme, ako sa jej bude dariť a podľa toho sa rozhodneme, čo bude ďalej.“
S pestovaním topinamburov na veľkých plochách začali v Dolnom Kubíne v roku 2007 za účasti ruského akademika Nikolaja Kočnera, ktorý sa výskumom a pestovaním tejto plodiny zaoberá viac ako dvadsať rokov.
Daniela Oberučová, odborníčka na zdravú výživu tvrdí, že topinambur je plodina tretieho tisícročia, lebo obsahuje inulín, a to je podľa nej látka budúcnosti. „Topinambur je vhodný najmä pre diabetikov, lebo vyrovnáva hladinu cukru v krvi, znižuje krvný tlak, detoxikuje pečeň a čistí obličky. Pomáha zvyšovať odolnosť organizmu, pôsobí antistresovo a dodáva organizmu energiu.“
Vo Važci zasiali topinambury klasickým sejačom na zemiaky tam, kde predtým rástol ovos. Pri výsadbe merali topinambury asi desať centimetrov, ale narastú až do vaic ako dvojmetrovej výšky.
Nadzemná časť sa podobá slnečnici, podzemná časť zemiakom. Majú však odlišnú, sladkú chuť. Topinambur chutí ako artičoka s prímesou lieskového orieška. Hľuzy sa používajú v surovom stave ako prísada do zeleninových šalátov, varené, pečené aj dusené.
Úrodu vo Važci budú zberať od jesene do jari Važťania a odovzdajú ju dolnokubínskej firme. Tá z nej bude vyrábať džemy, múku, sirup, cukríky aj tabletky.
(BEA)