Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Vstupenka do múzea čokolády sa dá zjesť

AFRODIZIAKUM, LIEK, EXOTICKÉ JEDLO, či pochúťka? Všetko. Takýmito stupňami prešla čokoláda za vyše dvetisíc rokov od vtedy, ako ju objavil kmeň Mayov v Amerike. A keďže Barcelona bola mostom, po ktorom prišla do Európy, čokoláda má v tomto španielskom mes

„Mňam, chlebík s čokoládou,” zareagovala tridsaťročná Španielka Nuria v barcelonskom Múzeu čokolády na rožtek s tabličkou čokolády, ktoré boli položené na starodávnej školskej lavici.
Nechápavo sme na ňu pozreli: to je nejaká dobrota? Nuria potvrdila, že fantastická. Všetky deti vraj kedysi nosievali takúto desiatu do školy – normálna tablička čokolády medzi dvoma chlebíkmi alebo v rozkrojenom rožku.
Kakao do Európy priviezol Čokoládový vietor
Lode, ktoré prišli do Barcelony s prvým nákladom kakaa v 16. storočí, nazvali Španieli poeticky Čokoládový vietor. Privezených kakaových bôbov sa ujali mnísi. Jeden z nich ich totiž poslal spolu s receptom na čokoládu opátovi do kláštora Poblet. Tak história vysvetľuje tradície „čokoládovania” v tomto kláštore, kde si mnísi zriadili izbičku na čokoládové hodovanie.
Pôvodne čokoláda, ktorú vyrábali z kakaových bôbov v Amerike Aztékovia a Mayovia, mala vraj pikantnú chuť. Nečudo, veď do nej primiešavali chilli. V Európe si pre energetickú hodnotu veľmi rýchlo čokoládu obľúbili vojaci, ale aj panovníci či náboženskí hodnostári.
Jasné, že im pôvodná indiánska receptúra čokolády bola prisilná, a tak do nej začali primiešavať cukor, vanilku či škoricu a čokoláda dnešných dní bola na svete.

Čokoládovníci dostávali viac pochúťky
Nielen španielske deti vyrastali kedysi na čokoládovej desiate. Čokoládovníkmi v Španielsku v 18. storočí nazývali panovníkových strážcov, a tak trošku im obyčajní vojaci možno aj závideli. Čoládovníci totiž dostávali zvýšený podiel čokolády na deň. Ostatní vojaci len jeden a pol tabličky každé ráno ako bohatý zdroj energie.
V 19. storočí vymysleli Francúzi z čokolády bonbóny. Zdvojené bon v názve potvrdzuje dobrotu (bon znamená dobrý). Dokonca patrilo k dobrým zvykom dám z dobrej spoločnosti mať špeciálnu bonboniéru vždy po ruke a maškrtiť.
Rozprávkové bytosti aj výjavy z mytológie
Do múzea čokolády možno vstúpiť na čokoládovú vstupenku. Či ju zjete hneď pri vstupe alebo počas prehliadky, je na vás. Rátajte však s tým, že v obale s číslom vstupenky nájdete 73-percentnú čokoládu. Sladučká mliečna a iné druhy však rozvoniavajú po celom múzeu, kde sú z nich zhotovené nielen rozprávkové bytosti ako Marienka a Janíčko, Asterix a Obelix, srnček Bambi, ale aj historické budovy, corrida, kone, býky či Madona s Ježišom v náručí. Všetko dokonale vypracované do najmenších detailov, veľké trávnaté plochy vyplnili čokoládové hoblinky, znak barcelonského športového klubu v originálnych farbách, samozrejme, z farebnej čokolády. Niektoré čokoládové výtvory majú niekoľko centimetrov, niektoré sú v životnej veľkosti.
Tvorivé dielne sa nesú v znamení á la chokolad
Najsilnejšia čoládová vôňa sa vznáša v poslednej časti múzea, kde sa nachádza akási čokoládová kuchyňa. V nej profesionáli zhotovujú čokoládové suveníry, niekoľkoposchodové svadobné torty, ale videli sme aj čokoládovú šachovnicu, v ktorej namiesto klasických figúriek sa na políčkach rozvaľovali drobnučké biele a čierne psíčatká.
Na opačnej strane obrovských stolov návštevníci múzea môžu čokoládovo tvoriť. V bielych zásterách s čiapkami na hlavách striekajú od bielej čokolády po tmavohnedú svoje predstavy na fóliu. Keď čokoládové obrázky stuhnú, vlastný darček je na svete.


DAGMARA

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Hygge ako životný štýl
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  5. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  6. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  7. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  8. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  9. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  10. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 32 794
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 31 363
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 513
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 235
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 859
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 605
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 170
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 844
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 542
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 738
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Zľava Simona Koreňová, Martina Tarageľová

Aj keď rok 2020 bol ochudobnený o mnohé športové podujatia, šachisti stihli počas zmiernenia opatrení zorganizovať viaceré šachové turnaje. Liptovská šachová škola bilancuje rok.

19m
Mimoriadny projekt siete regionálnych týždenníkov MY.

V oboch pracovných zošitoch je veľa logických a zábavných úloh pre deti.

9 h
Ivan Krajčírik v zelenom

Brankára Macíka nahradil v MFK Ružomberok Krajčírik.

20. jan
Ilustračné foto.

Rezervácie na antigénové testovanie sa takmer zaplnili v priebehu niekoľkých hodín. Zostávajú posledné voľné miesta.

20. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

7 h

Už teraz je neskoro, vie tréner Nitry po vyhorení so Šamorínom.

20. jan

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

20. jan

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

19. jan

Už ste čítali?