Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Vstupenka do múzea čokolády sa dá zjesť

AFRODIZIAKUM, LIEK, EXOTICKÉ JEDLO, či pochúťka? Všetko. Takýmito stupňami prešla čokoláda za vyše dvetisíc rokov od vtedy, ako ju objavil kmeň Mayov v Amerike. A keďže Barcelona bola mostom, po ktorom prišla do Európy, čokoláda má v tomto španielskom mes

„Mňam, chlebík s čokoládou,” zareagovala tridsaťročná Španielka Nuria v barcelonskom Múzeu čokolády na rožtek s tabličkou čokolády, ktoré boli položené na starodávnej školskej lavici.
Nechápavo sme na ňu pozreli: to je nejaká dobrota? Nuria potvrdila, že fantastická. Všetky deti vraj kedysi nosievali takúto desiatu do školy – normálna tablička čokolády medzi dvoma chlebíkmi alebo v rozkrojenom rožku.
Kakao do Európy priviezol Čokoládový vietor
Lode, ktoré prišli do Barcelony s prvým nákladom kakaa v 16. storočí, nazvali Španieli poeticky Čokoládový vietor. Privezených kakaových bôbov sa ujali mnísi. Jeden z nich ich totiž poslal spolu s receptom na čokoládu opátovi do kláštora Poblet. Tak história vysvetľuje tradície „čokoládovania” v tomto kláštore, kde si mnísi zriadili izbičku na čokoládové hodovanie.
Pôvodne čokoláda, ktorú vyrábali z kakaových bôbov v Amerike Aztékovia a Mayovia, mala vraj pikantnú chuť. Nečudo, veď do nej primiešavali chilli. V Európe si pre energetickú hodnotu veľmi rýchlo čokoládu obľúbili vojaci, ale aj panovníci či náboženskí hodnostári.
Jasné, že im pôvodná indiánska receptúra čokolády bola prisilná, a tak do nej začali primiešavať cukor, vanilku či škoricu a čokoláda dnešných dní bola na svete.

Čokoládovníci dostávali viac pochúťky
Nielen španielske deti vyrastali kedysi na čokoládovej desiate. Čokoládovníkmi v Španielsku v 18. storočí nazývali panovníkových strážcov, a tak trošku im obyčajní vojaci možno aj závideli. Čoládovníci totiž dostávali zvýšený podiel čokolády na deň. Ostatní vojaci len jeden a pol tabličky každé ráno ako bohatý zdroj energie.
V 19. storočí vymysleli Francúzi z čokolády bonbóny. Zdvojené bon v názve potvrdzuje dobrotu (bon znamená dobrý). Dokonca patrilo k dobrým zvykom dám z dobrej spoločnosti mať špeciálnu bonboniéru vždy po ruke a maškrtiť.
Rozprávkové bytosti aj výjavy z mytológie
Do múzea čokolády možno vstúpiť na čokoládovú vstupenku. Či ju zjete hneď pri vstupe alebo počas prehliadky, je na vás. Rátajte však s tým, že v obale s číslom vstupenky nájdete 73-percentnú čokoládu. Sladučká mliečna a iné druhy však rozvoniavajú po celom múzeu, kde sú z nich zhotovené nielen rozprávkové bytosti ako Marienka a Janíčko, Asterix a Obelix, srnček Bambi, ale aj historické budovy, corrida, kone, býky či Madona s Ježišom v náručí. Všetko dokonale vypracované do najmenších detailov, veľké trávnaté plochy vyplnili čokoládové hoblinky, znak barcelonského športového klubu v originálnych farbách, samozrejme, z farebnej čokolády. Niektoré čokoládové výtvory majú niekoľko centimetrov, niektoré sú v životnej veľkosti.
Tvorivé dielne sa nesú v znamení á la chokolad
Najsilnejšia čoládová vôňa sa vznáša v poslednej časti múzea, kde sa nachádza akási čokoládová kuchyňa. V nej profesionáli zhotovujú čokoládové suveníry, niekoľkoposchodové svadobné torty, ale videli sme aj čokoládovú šachovnicu, v ktorej namiesto klasických figúriek sa na políčkach rozvaľovali drobnučké biele a čierne psíčatká.
Na opačnej strane obrovských stolov návštevníci múzea môžu čokoládovo tvoriť. V bielych zásterách s čiapkami na hlavách striekajú od bielej čokolády po tmavohnedú svoje predstavy na fóliu. Keď čokoládové obrázky stuhnú, vlastný darček je na svete.


DAGMARA

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 324
  2. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 16 390
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 135
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 596
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 883
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 894
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 656
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 517
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 440
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 226
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Otváracie hodiny domu smútku predĺžili, mesto chce predísť náporu

Mesto Liptovský Mikuláš od tohto týždňa predlžuje otváracie hodiny domu smútku.

Ilustračné foto
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Tvorba rozpočtu mesta na rok 2021 je ohrozená, tvrdí primátor

Tvorba rozpočtu mesta Liptovský Mikuláš na rok 2021 je podľa primátora Jána Blcháča ohrozená.

Ján Blcháč.

Rozbehnutý Tatran pozastavila až pandémia

Po výborne rozbehnutej 10-zápasovej futbalovej bilancii bez prehry pre druholigový MFK Tatran Liptovský Mikuláš mu dočasnú stopku vystavila koronavírusová pandémia.

Je otázne či Tatran v tohto sezónnej jesennej časti ešte zažije ligovú atmosféru.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Už ste čítali?