Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Vstupenka do múzea sa dá zjesť

Afrodiziakum, liek, exotické jedlo či pochúťka? Všetko. Takýmito stupňami prešla čokoláda za vyše dvetisíc rokov od vtedy, ako ju objavil kmeň Mayov v Amerike. A keďže Barcelona bola mostom, po ktorom prišla do Európy, čokoláda má v tomto španielskom me

Múzeum čokolády v Barcelone ukrýva množstvo čokoládových prekvapení. Napríklad aj gorilu z bielej čokolády v skutočnej veľkosti.Múzeum čokolády v Barcelone ukrýva množstvo čokoládových prekvapení. Napríklad aj gorilu z bielej čokolády v skutočnej veľkosti. (Zdroj: JANA POLIAKOVÁ)

ste svoje múzeum.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. BARCELONA. Svoj čokoládový svet má Marcela Vargončíková z Liptovského Mikuláša, a tak prezradila: „Všetci máme radi čokoládu, nie však hocijakú, ale kvalitnú značkovú." Dodala, že ona, manžel i deti si na nej vedia nielen uspokojiť chuťové poháriky, ale užijú si aj jej vôňu. Zatiaľ však nedovolia tuto pochúťku vyskúšať svojmu psíkovi.

Keďže čokoláda boduje u mnohých z nás, rozhodli sme sa pozrieť, ako a odkiaľ prišla k nám. Mali sme možnosť preskúmať jej cestu v múzeu čokolády v Barcelone s niekoľkými Španielkami.

Španielske deti ju desiatovali schovanú v chlebíku

„Mňam, chlebík s čokoládou," zareagovala tridsaťročná Španielka Nuria v barcelonskom Múzeu čokolády na rožtek s tabličkou čokolády, ktoré boli položené na starodávnej školskej lavici.

Nechápavo sme na ňu pozreli: to je nejaká dobrota? Nuria potvrdila, že fantastická. Všetky deti vraj kedysi nosievali takúto desiatu do školy - normálna tablička čokolády medzi dvoma chlebíkmi alebo v rozkrojenom rožku.

Kakao do Európy priviezol Čokoládový vietor

Lode, ktoré prišli do Barcelony s prvým nákladom kakaa v 16. storočí, nazvali Španieli poeticky Čokoládový vietor. Privezených kakaových bôbov sa ujali mnísi. Jeden z nich ich totiž poslal spolu s receptom na čokoládu opátovi do kláštora Poblet. Tak história vysvetľuje tradície „čokoládovania" v tomto kláštore, kde si mnísi zriadili izbičku na čokoládové hodovanie.

Pôvodne čokoláda, ktorú vyrábali z kakaových bôbov v Amerike Aztékovia a Mayovia, mala vraj pikantnú chuť. Nečudo, veď do nej primiešavali chilli. V Európe si pre energetickú hodnotu veľmi rýchlo čokoládu obľúbili vojaci, ale aj panovníci či náboženskí hodnostári.

Jasné, že im pôvodná indiánska receptúra čokolády bola prisilná, a tak do nej začali primiešavať cukor, vanilku či škoricu a čokoláda dnešných dní bola na svete.

Čokoládovníci dostávali viac pochúťky

Nielen španielske deti vyrastali kedysi na čokoládovej desiatej. Čokoládovníkmi v Španielsku v 18. storočí nazývali panovníkových strážcov, a tak trošku im obyčajní vojaci možno aj závideli. Čoládovníci totiž dostávali zvýšený podiel čokolády na deň. Ostatní vojaci len jeden a pol tabličky každé ráno ako bohatý zdroj energie.

V 19. storočí vymysleli Francúzi z čokolády bonbóny. Zdvojené bon v názve potvrdzuje dobrotu (bon znamená dobrý). Dokonca patrilo k dobrým zvykom dám z dobrej spoločnosti mať špeciálnu bonboniéru vždy po ruke a maškrtiť.

Rozprávkové bytosti aj výjavy z mytológie

Do múzea čokolády možno vstúpiť na čokoládovú vstupenku. Či ju zjete hneď pri vstupe alebo počas prehliadky, je na vás. Rátajte však s tým, že v obale s číslom vstupenky nájdete 73-percentnú čokoládu. Sladučká mliečna a iné druhy však rozvoniavajú po celom múzeu, kde sú z nich zhotovené nielen rozprávkové bytosti ako Marienka a Janíčko, Asterix a Obelix, srnček Bambi, ale aj historické budovy, corrida, kone, býky či Madona s Ježišom v náručí. Všetko dokonale vypracované do najmenších detailov, veľké trávnaté plochy vyplnili čokoládové hoblinky, znak barcelonského športového klubu v originálnych farbách, samozrejme, z farebnej čokolády. Niektoré čokoládové výtvory majú niekoľko centimetrov, niektoré sú v životnej veľkosti.

Tvorivé dielne sa nesú v znamení á la chokolad

Najsilnejšia čoládová vôňa sa vznáša v poslednej časti múzea, kde sa nachádza akási čokoládová kuchyňa. V nej profesionáli zhotovujú čokoládové suveníry, niekoľkoposchodové svadobné torty, ale videli sme aj čokoládovú šachovnicu, v ktorej namiesto klasických figúriek sa na políčkach rozvaľovali drobnučké biele a čierne psíčatká.

Na opačnej strane obrovských stolov návštevníci múzea môžu čokoládovo tvoriť. V bielych zásterách s čiapkami na hlavách striekajú od bielej čokolády po tmavohnedú svoje predstavy na fóliu. Keď čokoládové obrázky stuhnú, vlastný darček je na svete.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 829
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 781
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 933
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 594
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 942
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 664
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 102
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 585
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 496
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 339
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Bezbariérový vstup do kostola vyriešili v Stankovanoch elegantne

Veriaci vstupovali do kostola v Stankovanoch po schodoch, ktoré sa rokmi rozpadávali, vplyvom počasia praskali. Problém s prístupom mali starší ľudia, vozičkári a mladé rodiny s kočíkmi.

Pred kostolom kladú kamennú dlažbu.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Otváracie hodiny domu smútku predĺžili, mesto chce predísť náporu

Mesto Liptovský Mikuláš od tohto týždňa predlžuje otváracie hodiny domu smútku.

Ilustračné foto
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Už ste čítali?