PRIBYLINA. Ovčiarstvo je fenoménom slovenskej histórie s veľkou perspektívou. Zhodli sa na tom účastníci dnešnej, v poradí už 15. Ovčiarskej nedele Ovenálií 2009 v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline.
„Valašský chov oviec priniesol pred stáročiami so sebou do našich končín špecifické prvky, ktoré natrvalo ovplyvnili spôsob života, hospodárenie, odev či stravovanie," povedala TASR riaditeľka Liptovského múzea Iveta Zuskinová. Vyzdvihla aj nezmazateľný prínos pastierskej kultúry v ľudovo-umeleckej tvorbe a najmä to, že sa po období výrazného útlmu začínajú objavovať náznaky renesancie ovčiarstva.
Súčasťou pestrého programového pásma bolo aj uvedenie knižnej publikácie Ovčiarstvo na Slovensku história a technológie. „Treba si priznať, že mliečnych výrobkov sa u nás spotrebováva veľmi málo. Výsledkom toho je stále sa zhoršujúci zdravotný stav obyvateľstva. História nás pritom naučila, že zdravie podporuje predovšetkým konzumácia tradičných slovenských potravín," skonštatoval Ján Kersteš, spoluautor spomínanej publikácie a predseda Cechu bryndziarov.
Štátnu politiku rozvoja a podpory slovenského ovčiarstva potvrdila generálna riaditeľka sekcie potravinárstva, výživy a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva SR Mária Kantíková. Dodala, že 14. júna budú vo Východnej celoslovenské Ovenálie spojené s udeľovaním oficiálnej značky kvality najlepším ovčiarskym výrobkom.